Jó ok több is van arra, hogy hideg levest készítsünk: meleg van, kényelmesek vagyunk, így egyszerűen szeretnénk finomat, és persze nem vetjük meg az ínyencséget…
Uborkaleves mangóval
Hozzávalók:
- 2 mangó
- 2 kígyóuborka
- 1/2 fej lila hagyma
- 3 evőkanál lime-lé
- 5 dl víz
- 1/4 kiskanál só
- 2 evőkanál frissen aprított koriander
Az egyik mangót és az egyik uborkát kockára vágjuk, a másikat felaprítjuk és botmixerrel pürésítjük, majd az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a lime-lét és a vizet, néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor megsózzuk, és hozzákeverjük a koriandert.
Céklaleves joghurtos jégkockával
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt
- 1 marék friss tárkony
- 3 evőkanál cukor
- 2 fej lila hagyma
- 0,75 dl vörösbor
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 liter zöldségalaplé
- 50 dkg főtt cékla, só bors
A joghurtot elkeverjük egy kevés apróra tépett tárkonnyal, majd a jégkockatartóba öntjük, és néhány órára a mélyhűtőbe tesszük. A cukrot és az apróra vágott hagymát – az edényt lefedve és meg-megrázogatva – összepirítjuk (kb. 10 perc), majd hozzáöntjük a bort és a borecetet, és néhány perc alatt sziruposra főzzük. Hozzáadjuk az alaplét, a karikára vágott főtt céklát és a maradék tárkonyt, felforraljuk, majd 15 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, és a joghurtos jégkockákkal tálaljuk.
Paradicsomleves sült paprikával
Hozzávalók:
- 2 piros kaliforniai paprika
- 4 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 kiskanál őrölt koriandermag
- 1/2 evőkanál olívaolaj
- 2 dl víz
- 2 evőkanál tejszín
- bors
- 1 kiskanál citromlé
- 1/2 kiskanál só
- 1/4 kiskanál cukor
- 2 evőkanál frissen aprított menta
A sütőt grillfokozaton előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A paprikákat felkockázzuk, majd egy hőálló edényben hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat és fokhagymákat, az apróra vágott hagymát és a koriandert. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk. 7-8 percig sütjük, majd átforgatjuk őket, és 3 perc alatt puhára sütjük. A sütőből kivéve botmixerrel pürésítjük, majd a menta kivételével hozzákeverjük a többi hozzávalót, és legalább három órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt hozzákeverjük a mentát.
Rumos sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
- 1 sárgadinnye
- 12 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1/8 kiskanál só
- 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 kiskanál őrölt koriandermag (tetszőleges)
- 5 dl tejszín
- 1/2 lime leve
- 3 dl zsíros tej
- 0,6 dl rum vagy 4-6 csepp rumaroma
- 1/2 evőkanál őrölt fahéj
- 1 marék menta
A sárgadinnye belsejét kivájjuk, felkockázzuk, majd a saját levében teljesen puhára főzzük, és krumplinyomóval átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és hagyjuk kihűlni. Kézi mixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a lime-lét. Beleöntjük a maradék tejszínt, a tejet és a rum felét, elkeverjük, és behűtjük. Tálaláskor a leveshez adjuk a maradék rumot, megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint mentalevelekkel díszítjük.
Hozzászólások