Nyersen, sütve, főzve, édesen és sósan is jó: a túró hálás alapanyaga a magyar konyhának. Mi meg hálásak leszünk a TV Paprika válogatott receptjeinek, mert egyszerű és elképesztően finom túrós ételeket készíthetünk.
Túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 12 dkg búzadara
- 3 tojás
- só
- 20 dkg zsemlemorzsa
- vaj a pirításhoz
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál vaníliás cukor
A túrót villával áttörjük, majd alaposan összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájákkal és egy csipet sóval. Ezután pihentetjük, míg a dara egy kicsit meg nem duzzad. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a túrós masszához keverjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük őket. A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, és beleforgatjuk a kész gombócokat. A tejfölt kikeverjük a vaníliás cukorral, és tálaláskor meglocsoljuk vele a gombócokat. Melegen tálaljuk.
Túrófánk
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 25 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2 dl tejföl
- 6 dkg cukor
- fél rúd vanília kikapart belseje
- egy csipet só
- 5 dl étolaj
- vaníliás porcukor
A túrót villával áttörjük, majd az olaj és a porcukor kivételével alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. A felforrósított olajba kanálnyi adagokat szaggatunk a masszából, és a fánkok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Leitatjuk róluk a felesleges olajat, és megforgatjuk a vaníliás porcukorban.
Túrókifli
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 20 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál porcukor
- egy csipet só
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- vaníliás porcukor
Az első öt hozzávalót összegyúrjuk. A tésztából cipót formálunk, és fél centiméter vékonyra nyújtjuk. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük, majd a tésztát két órán át hűvös helyen pihentetjük. Közben az apró darabokra tört csokoládét összekeverjük a tejszínnel és a narancshéjjal, vízgőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A sütőt előmelegítjük 160 Celsius-fokra. A tésztát pihentetés után vékonyra nyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk, közepüket megkenjük a csokis töltelékkel és, felsodorjuk kiflinek. A sütőben aranybarnára sütjük, és ízlés szerint még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.
Kapros-tejfölös túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 3 evőkanál rétesliszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 dl tejföl
- só
- 2 evőkanál friss kapor
A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával, 3 evőkanál tejföllel és egy kis sóval. Ha a masszát túl lágynak találjuk, adhatunk hozzá még zsemlemorzsát, majd fél órát állni hagyjuk. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk, és lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. A maradék tejfölt elkeverjük a kaporral, és tálaláskor a gombócokra kanalazzuk.
További receptek: receptvarazs.hu
Hozzászólások