A borospincék a bor tárolásának minden feltételét maradéktalanul teljesítik: kiegyenlített a hőmérsékletük és a páratartalmuk, nem szűrődik be a napfény, valamint a palackokban, illetve hordókban tárolt borok teljes nyugalomban érik el a megfelelő érettségüket. De mit tehet az a borkedvelő, akinek nincs pincéje, mégis szeretné borhoz méltó környezetben tárolni a palackokat? A megoldás a borhűtő.
Miért válasszunk borhűtőt?
A borhűtőket úgy tervezik, hogy segítsék a nemes nedűt tartalmazó borospalackok optimális feltételek közötti tárolását. Így fényelnyelő képességű, UV-szűrős, sötétített üvegezésű ajtókkal készülnek. A normál hűtőkészülékek belső tere fehér színű, amely az élelmiszerek tárolása során a tisztaságot jelenti. A borhűtő belső része viszont általában mattfekete, amely tökéletesen modellezi a pincekörnyezetet. A belső világítást – kiviteltől függően – általában hideg fényű mini neoncsővel oldják meg, amely nem jelent még lokális hőmérséklet-növekedést sem, és fényspektruma sem árt a bornak. A levegő minőségére ügyelve, aktívszén szűrőbetét segítségével gondoskodik a megfelelő, por-, szag- és penészgombamentes beltéri levegőről. A legfontosabb pedig a tárolópolc, amelyre a palackokat fektetjük. Ez a kémiailag kezeletlen trópusi fából, tölgyfából, vagy egyéb értékes nemesfából készült tartórács biztosítja, hogy a bor, a kompresszor mikrovibrációjától függetlenül, teljes nyugalomban lehessen, így nem történhet meg, hogy felrázódik az üledék.
Elérhető-e egy háztartás számára?
Gyártótól, márkától, kiviteltől, mérettől, felszereltségtől függően, a borhűtők árainál jóval nagyobb áreltérés tapasztalható, mint egy átlagos háztartási hűtőkészüléknél, de kapható miniborhűtő készülék 40 000 forinttól is, 219 000 forintért már nagy kapacitású, komoly készüléket is beszerezhetünk.
Mi az optimális bor hőmérséklet?
A palackos borok közül a leghidegebb helyre, tehát a legalsó polcra a rozéborok kerüljenek. A felette lévő polc a száraz fehérborok helye, ahol az ajánlott tárolási és fogyasztási hőmérséklet fajtától függően tíz-tizenkét Celsius-fok. Még feljebb kell elhelyezni a könnyű vörösborokat – a tizennégy Celsius-fok körüli tartományban –, míg a legfelső polcra, a tizenhat Celsius-fok körüli tartományba a nemes, testes vörösborok kerüljenek.
A borhűtő energiafogyasztása?
A borhűtő átlagos energiafogyasztási adata 197 kWh/év, ami jelentősen nem tér el egy hasonló méretű „A” energiaosztályú hűtőkészüléktől.
Végül néhány jó tanács
A bor eltarthatósága szempontjából a páratartalom nagyon fontos: túl száraz környezetben összemegy a parafadugó, a bor levegőt kaphat, túl nedvesben pedig a mikroorganizmusok és penészgombák túlzott jelenléte lehet nemkívánatos. A relatív páratartalom ötven-hetven százalék között ideális. A palackokat mindig fektetve tároljuk. Így a parafadugó érintkezik a borral, és megőrzi rugalmasságát. A palack minél sötétebb helyre kerüljön, hogy a lehető legkevesebb fényt kapja, hiszen a borospince is teljes sötétségben van az év legnagyobb részében.
Hozzászólások