Esőerdők kincse

Az exóták az Egyenlítő örökzöld őserdeiben fejlődnek, és ugyanabban az őserdőben egymástól akár nagyon különbözőek is lehetnek. Előfordul, hogy ugyanaz a faj egy alacsonyabb, mocsaras területről egészen más megjelenésű, mint egy húsz kilométerrel arrébb fekvő hegyvidéki példánya.

 

 

Az egzotikus trópusi faanyagokat ma már rendkívül széles körben használják fel. A kemény és félkemény fafajták jól megmunkálhatók, alaktartók, az időjárás viszontagságait jól bírják, vízfelvételük alacsony, magas sav- és olajtartalmuk következtében nem korhadnak. Különleges erezetűek, változatos a színviláguk.

 

A trópusi nemes fafajták sok olyan további tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek speciális felhasználásra is alkalmassá teszik őket. Legszembetűnőbb a keménység és a rovarokkal szembeni ellenállóság, amely rendkívüli tömörségük eredménye. További előnyük a tartósság, a meleg színek és a szép erezet.

BANGKIRAI FA. A Távol-Kelet legkeresettebb kertibútorfajtája, kültéri burkolásnál is a legjobb csúszásgátló tulajdonsága miatt. Bordázott felületével jól használható uszodaszegélyek, kerti utak, teraszok, lépcsők esztétikus és biztonságos burkolására.
YELLOW BALAU. A Yellow balau fa természeti adottságainak köszönhetően nagyon kemény, magas kopásállóságú, tartós, gombákkal és rovarokkal szemben ellenálló. Eltérő bordázata, extra méretei miatt jól variálható, változatos, dekoratív burkolatot eredményez.
IROKO. Manapság már alapvető követelmény, hogy a kerti bútorok bírják az időjárás viszontagságait. Az irokofából készült bútorok maximálisan megfelelnek e szempontnak. Jellemzőiben hasonlít a teakfára, ára azonban sokkal kedvezőbb. Az iroko kerti garnitúrák fix és összecsukható változatban is készülnek, felületkezelésük olajjal történik, amelyet ajánlatos tavasszal és ősszel megismételni.
DARK RED MERANTI. Malaysia és Indonézia fája könnyen megmunkálható, szilárd, tartós, az ablak- és ajtógyártásban kedvelik, színe a középvöröstől a mélybarnáig változik, rendkívül könnyű.
MERBAU. Aranybarna, vörösesbarna színárnyalatú, karakteres sötétbarna erezetű, elszórtan nyitott, sárga pórusú nehéz keményfa. Padló, parketta, ajtó, bútor és burkolat készül belőle.
AFRIKAI TEAKFA. Erős és nemes faanyag, színe a sárgásbarnától a barnáig változhat, a drágább teak pótlására használják. Hajlamos a deformálódásra.
TEAK. Burma őserdeiből vagy Indonézia, Togo, Elefántcsontpart és Ghana ültetvényeiről származik, abszolút víz- és időjárásálló. Szilárd, szívós, lassan száradó, jó állóképességű, vetemedésre alig
hajlamos, zsíros tapintású, víztaszító, és nehezen korrodál. A parkettától a hajófedélzetig bármire felhasználható.
SIPO. Középvörös, Kamerunból, Gabonból és Ghanából származik, gyakran használják a mahagóni kiváltására.
MAHAGÓNI. Brazília, Kuba, Honduras fája, színe a vörösesbarnától a sötét vörösig terjed, nagyon tartós fa.
KHAYA IVORIENSIS. Valódi mahagóni Ghanából és az Elefántcsontpartról, barnás színű.
NIANGON. Libéria, Gabon, Ghana és Elefántcsontpart – ablakfája – a magas olajtartalma miatt jól ellenáll az időjárásnak.
KEMPAS. Színe a világos rózsaszíntől a világos narancsbarnáig terjed, sárgásbarna erezetű, aranyos csillogású. Külső- és belsőépítészetben egyaránt használható, parketta, hajópadló, teraszburkolat készül belőle.
RIO PALISZANDER. A világpiac egyik legdrágább brazil fafajtája, eladási árát nem köbméterben, hanem köbcentiben határozzák meg.
AZOBE. Afrikából származó faanyag, vízben való hosszú élettartama miatt oszlopokat készítenek belőle.

Sok oka lehet annak, hogy a természetes alapanyagokból készült bútorok reneszánszát éljük. E tárgyak között egyetlen gépipari termék sincs, csak az emberi kéz és fantázia szülöttei, funkcionalitásuk nem szigorúan behatárolt, így a felhasználó képzeletének is tág mozgástere marad.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop