Délben már állnak a falak

Építkezés előtt ma már nemcsak a kivitelező cég, hanem az építési technológia kiválasztása is gondos mérlegelés tárgya. A válaszok alapos utánajárást, tájékozódást igényelnek. A készházat építő cégek tapasztalata alapján ügyfeleik általában a gyors kivitelezési idő, a kalkulálható költségek, a technológiára jellemző energiatakarékosság és a tervezéstől a beköltözésig terjedő teljes körű szolgáltatás miatt döntenek mellettük.

 

 

Az érdeklődők, amikor felkeresnek egy-egy készházat építő céget, gyakran nem szokványos irodában, hanem otthonosan berendezett, komfortos mintaházban találják magukat. Építkezés előtt kell-e ennél találóbb környezet?

 

A helyszínen közvetlenül lehet megismerni a könnyűszerkezetes technológiát, barátkozni az épület hangulatával, atmoszférájával, s a helyiségek mérete is támpontul szolgálhat. Változatos típustervekből lehet választani, de a legtöbb cég a típustervek mellett egyedi igényeknek megfelelő épületek tervezését és kivitelezését is vállalja, természetesen betartva a telekre vonatkozó előírásokat.
Az építtető által jóváhagyott vázlatrajz és árajánlat elkészülte után következik az építészeti hatósági engedélyeztetés, majd megkezdődhet a munka gyakorlati része. Mindamellett, hogy a kivitelező szolgáltatásaival igyekszik minél inkább tehermentesíteni ügyfeleit, vannak olyan teendők, melyeket nem tud átvállalni. Közéjük tartozik a szakzsargonban csak bemintázásként emlegetett munkaszakasz, ennek során történik a különböző anyagok, eszközök kiválasztása a villanykapcsolóktól a burkolatokon, csempéken keresztül az épület külső színezéséig.
Az engedélyek beszerzése után kezdetét veszi az alapozás, illetve pincekészítés. Ennek befejezését követően 4-6 hétre szállítják a helyszínre az üzemben legyártott, teljes magasságú, külső nyílászárókkal felszerelt, villanyszereléshez előkészített falpaneleket. Ettől kezdve valóban felgyorsulnak az események. Reggel megérkezik a kamion, a daru, és dél körül már állnak az épület falai, és szerelik a tetőszerkezetet is. A házállítás után gyakran párhuzamosan zajlanak a külső-belső munkálatok. A tetőszerkezet öszszeszerelése után következik a tetőszigetelés, az ereszdeszkázat és ereszcsatorna elkészítése, a cserepezés, a vékonyvakolat és színvakolat felhelyezése. Az épületen belül pedig folynak az aljzatszigetelés, a glettelés, a gépészet munkálatai, majd befejezésként a burkolás és a festés. Alig telik el 2 hónap, és már birtokba is vehető az új otthon.
Az építtetők többsége éveken át álmodozik egy szép új családi házról. Az út az álmoktól a megvalósulásig hosszú, de a fentieket olvasva látható, hogy nem végtelen, csak a megbízható, jól szervezett céget kell megtalálni hozzá.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop