Süteményt sütni, pralinét készíteni, mézeskalácsot emberformára díszítgetni édes elfoglaltság. Ezek bármelyikét büszkén tehetjük az ünnepi asztalra, a menü megkoronázásaként.
Téli erdő torta
* 2,5 dl tejföl * 12 dkg fehér csokoládé * 11 dkg puha vaj * 18 dkg cukor * 3 tojás * 22 dkg liszt * 2 evőkanál sütőpor
A vajas krémhez: * 30 dkg vaj * 17,5 dkg porcukor A citromkrémhez: * 3 tojás * 80 ml citromlé * 1 evőkanál citromhéj * 1 evőkanál vaj * 15 dkg cukor A díszítéshez: * fehér csokoládé * porcukor a tetejére
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Két kb. 23 centiméter átmérőjű sütőforma aljába sütőpapírt terítünk. A tejfölt felforrósítjuk, a csokoládéra öntjük, és alaposan elkeverjük. A vajat és a cukrot 3-4 perc alatt krémessé keverjük, és folyamatosan kevergetve egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután felváltva kanalanként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a csokoládés masszát, és gyorsan összekeverjük. A tésztát a formákba öntjük, és 20-25 percre betesszük a sütőbe. Ha megsült, 10 percig hagyjuk a formában hűlni, utána kivesszük, óvatosan leszedjük róla a sütőpapírt, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ezután mindkét tortalapot félbevágjuk, így négy tésztaréteget kapunk. A citromkrémhez vízgőz fölött a tojást, a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat összeforraljuk, és ha már tejföl sűrűségű, levesszük a tűzről, és a vajat kis darabokban hozzákeverjük.
A vajas krémhez a vajat a cukorral alaposan összekeverjük, majd a negyedét az első tésztalapra kenjük. A vajas krém tetejére simítunk egy vékony réteg citromkrémet, majd következik a második tésztalap. Ezt és a harmadikat is ugyanúgy megkenjük a vajas krémmel, majd a citromkrémmel, végül ráhelyezzük a negyedik lapot. A negyedik tésztalapra először a citromkrémet simítjuk rá, utána a maradék vajas krémet, amivel a torta tetejét és az oldalát is bekenjük.
Mézeskalács emberkék
* 12,5 dkg vaj * 10 dkg barna cukor * 15 dkg méz * 30 dkg liszt * 2 kiskanál őrölt gyömbér * 1 kiskanál szódabikarbóna A díszítéshez: * 1 tojásfehérje * 6 dkg porcukor
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. A vajat és a cukrot kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és lágy tésztává gyúrjuk. Ezután 10 percre hűtőbe tesszük. A tésztát a hűtőből kivéve két sütőpapír között 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd szaggatóformával kivágjuk belőle az emberkeformákat. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsiben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét alaposan kikeverjük a cukorral, és mintákat rajzolunk vele a mézeskalács figurákra.
Balzsamecetes trüffel
* 80 dkg étcsokoládé * 1,25 dl tejszín * 0,5 dl jó minőségű balzsamecet * 0,5 dl kávé * 2 evőkanál konyak * Étcsokoládés trüffelgolyók (közepükön lyukkal)
Darabokra törünk, és vízgőz fölött megolvasztunk 35 dkg étcsokoládét. A tejszínt felforraljuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, a kávét és a konyakot. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. A masszát addig hűtjük, míg majdnem megdermed, habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük a trüffelgolyókat. Két-három órára hidegre tesszük. Vízgőz fölött megolvasztunk 10 dkg csokoládét, kissé kihűtjük, habzsákba töltjük, és „lepecsételjük” a golyók tetejét. Hagyjuk megdermedni. A bevonathoz vízgőz fölött megolvasztunk 30 dkg csokoládét, a maradék 5 dkg-ot pedig finomra reszeljük. A trüffelgolyókat olvasztott csokiba mártjuk, sütőpapírra tesszük, és 1-2 perc múlva megszórjuk a reszelt csokoládéval.
diós marcipánpraliné
Diós marcipánpraliné
* 30 dkg jó minőségű marcipán * 15 dkg porcukor * 9 dkg finomra darált dió * 2 cl konyak * 30 dkg étcsokoládé * dióbél a díszítéshez
A marcipánt, az átszitált porcukrot és a darált diót összekeverjük, hozzáadjuk a konyakot, és homogén masszává gyúrjuk. 2 centiméter átmérőjű hengert formálunk belőle, amiből 2 centiméter vastag korongokat vágunk. A korongokat téglalap vagy ovális formára alakítjuk, majd villára szúrva egyenként a megolvasztott csokoládéba mártjuk. A felesleget lecsepegtetve sütőpapírra tesszük, majd 1 perc elteltével mindegyikbe belenyomunk egy fél diót.
Hozzászólások