Sokan szeretjük és vásároljuk a tej egyik legnépszerűbb előfordulási formáját, a sajtot: a kereket, a keményet, a büdöset, a penészest. Azt nem állítjuk, hogy sajtból van a Hold, de a vacsora, a szendvicsünk még lehet!
Sajtos sült tészta
Hozzávalók: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 8 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 20 dkg cheddar sajt, 10 dkg egyéb sajt, ízlés szerint 5 dkg reszelt parmezán, 25 dkg penne tészta
A vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a liszttel. Folyamatos kevergetés mellett három percig főzzük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, hozzáadjuk a félbevágott fokhagymát, és négy percig forraljuk A tűzről levéve beletesszük a mustárt, a cheddar sajtot, a másik sajtot és a parmezán felét, és addig keverjük, míg a sajtok meg nem olvadnak. A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. A tésztát al dentére főzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a szósszal és hőálló tálkákba tesszük. Megszórjuk a maradék parmezánnal, és 15 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
mozzarella in carozza
Hozzávalók:
- 8 szelet kenyér,
- 1 nagy mozzarellagolyó,
- négy szeletre vágva,
- 8 levél bazsalikom,
- só,
- bors,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 tojás,
- egy kis tejjel és sóval összekeverve,
- olívaolaj
A kenyérszeletekből kör alakokat vágunk. Négy körszeletre egyegy mozzarelladarabot és két-két bazsalikomlevelet teszünk. Sózzuk, borsozzuk, és a másik négy szeletet a tetejükre helyezzük. A szendvicseket a lisztbe, majd a tojásos keverékbe mártjuk, és forró olajban három perc alatt mindkét oldalukat kisütjük.
sajtos, sonkás, olívás kenyér
Hozzávalók:
- vaj a forma kikenéséhez
- 4 tojás,
- 1,5 dl fehérbor,
- 0,5 dl olívaolaj,
- 25 dkg sütőporos liszt,
- 14 dkg gruyère
- sajt, reszelve,
- 20 dkg főtt sonka,
- 14 dkg kimagozott zöld
- olajbogyó,
- 14 dkg kimagozott fekete olajbogyó,
- só, bors
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. Kivajazunk egy őzgerincformát. A tojást a borral együtt felverjük, hozzáadjuk az olajat, beleszitáljuk a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk. A többi hozzávalót is belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A masszát a sütőformába öntjük, a tetjét egy kanállal lesimítjuk, és 55-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni. Hagymachutney-val vagy leves mellé kitűnő.
sonkás, sajtos karfiol
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol,
- 2 tojás,
- 2,5 dkg vaj + az edény kikenéséhez
- 2 evőkanál zsemlemorzsa,
- 15 dkg főtt sonka,
- 4 evőkanál reszelt parmezán,
- só, bors
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. A karfiolrózsákat sós vízben puhára főzzük, és lecsepegtetjük. A főtt tojások sárgáját kikanalazzuk, és egy villával szétnyomkodjuk, a fehérjét apróra vágjuk, majd az egészet hozzákeverjük a karfiolhoz. Kevés olvasztott vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a karfiolra kanalazzuk, hozzáadjuk a parmezánt és a felkockázott sonkát, sózzuk, borsozzuk. A prézlis karfiolt egy kivajazott hőálló edénybe tesszük, a maradék vajból kis darabkákat teszünk rá, és húsz percig sütjük.
További receptek: receptvarazs.hu
Hozzászólások