Magastetők hőszigetelése

Népi hagyományok és csúcstechnika
Sétáljunk a japánkertben
Minden út kátyúba vezet?!

Egy családi ház energiahatékonyságát jelentős mértékben befolyásolja a tetőtér hőszigetelése. Hőszigetelésének módja attól függ, hogy lakó vagy nem használt tetőtérre van-e szükségünk.

 

 

Ha nem használjuk
Ha a tetőteret nem kívánjuk használni – a későbbiekben sem –, akkor a szigetelőanyagot a padlásfödémre fektethetjük.

Ha beépítjük
Ha lakható tetőteret szeretnénk, akkor a szarufák közé és a szarufák elé keresztben helyezünk el szigetelőanyagot, majd ezt a belső oldalról burkolattal látjuk el.

 

 

Az URSA tetőtér beépítéshez gyártott és ajánlott tekercses termékei között rendelkezésünkre állnak olyanok, amelyek öntartóak – tehát kiegészítő rögzítés nélkül elhelyezhetők a szarufák közé. A szükséges méretre szabás az építkezésen, gyakorlatilag hulladékmentesen elvégezhető, és ugyanaz a tekercs használható minden szarufatávolsághoz. A vágás hossza a szarufák belső távolsága +1,5-2 centiméter ráhagyással történik, ami a szigetelőanyag rögzítését – befeszülését – biztosítja. A megfelelő méretű szigetelőanyagot a kigurított tekercs hosszára merőlegesen kell levágni. A hőszigetelő réteg vastagsága – teljes szarufa szigetelésnél – a szarufa magasságának felel meg. Ilyen esetben – amikor a teljes szarufa magasságot kitöltjük szigeteléssel – páraáteresztő tetőfólia használata szükséges.

Miután a szigetelést elhelyeztük a szarufák közé, következik a belső, szarufák alatt i réteg elhelyezése. Ez kerülhet fa lécvázak közé – ilyen esetben a lécváz a szarufával közvetlenül, pontonkénti csavarozással kapcsolódik össze –, vagy elhelyezhető fém profi lvázak közé is. Ezt követi a szerkezet párazáró fóliával való befedése. Ennek minden esetben felület folytonosnak és légtömörnek kell lennie, az átlapolásoknál, összeragasztásoknál, szerkezeti csatlakozásoknál is. Az így elkészült felületre még egy vázrendszer kialakítása ajánlott , amelyben az elektromos, gépészeti és egyéb vezetékek, szerelvények helyezhetőek el a párazáró fólia áttörése nélkül. Ezután a belső burkolatot a kialakított vázra csavarozással rögzítjük. A burkolat leggyakrabban gipszkarton lap, az adott gyártók utasításai szerint.

 Tetőtérbeépítéshez gyártott és ajánlott termékek
• URSA DF42 PRACTIC • URSA DF37 OPTIMUM
• URSA SF 39 • URSA DF35 GOLD
• URSA DF 39 SILVER • URSA DF32 PLATINUM
Újgenerációs fehér ásványgyapot:
• PURE 39 RN SILVER • PURE 35 RN FIT

 

A hőszigetelő anyagok legfontosabb műszaki paramétere a hővezetési tényező, a deklarált lambda. A táblázat megmutatja, hogy milyen típusú anyagokból milyen vastagságot szükséges beépíteni ahhoz, hogy a jelenlegi hőtechnikai követelményeknek megfeleljünk. Számításunkban figyelembe vettük a szarufa és a belső tartóváz okozta hőhídhatást is. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a jelenlegi minimumkövetelmények, amelyek az elkövetkező időben szigorodnak.

 URSA Salgótarján Zrt.
1037 Budapest, Szépvölgyi út 41.
Tel.: 1/883 7208, fax: 1/883 7201
www.ursa.hu; ursa.hu@uralita.com

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop