Ha nyár, akkor fagylalt, esetleg semifreddo! A félig fagyott parfé, olaszul semifreddo krémesen lágy íze mindenkit magával ragad! Engedjünk a csábításnak és próbáljuk ki bátran!
Epres-ribizlis semifreddo
Hozzávalók:
* 3 tojás * 2 tojássárgája * 1 kiskanál vaníliakivonat * 20 dkg cukor * 5 dl tejszín * ribizli a díszítéshez Az eperpüréhez: * 2 evőkanál porcukor * 8 dkg eper
A püréhez a cukrot és az epret botmixerrel összedolgozzuk. Az egész tojást és a tojássárgáját a vaníliával és a cukorral gőzfürdő fölött, kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd félretesszük hűlni. A tejszínt habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a tojásos keverékkel, majd egy fémedénybe öntjük. Rákanalazzuk az eperpürét, spatulával hullámokat rajzolunk bele, és 6 órára a hűtőbe tesszük. Ribizlivel megszórva tálaljuk.
Csokis-csíkos semifreddo
Hozzávalók:
* 2,5 dl tej * 3 tojás * 10 dkg cukor * 1,5 dkg liszt * 2,5 dkg kakaópor (nem édesített) * 2,5 dl tejszín * 1 kiskanál vaníliás cukor
A tejből 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit felforraljuk. A tojásokat összekeverjük a cukorral és a liszttel, fokozatosan hozzáöntjük a forró tejhez, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A sodó egyik feléhez 3 evőkanál tejjel elkevert kakaóport adunk. Ha lehűlt mindkét adag, hűtőbe tesszük. A tejszínt a vaníliás cukorral lágy habbá verjük, és beleforgatjuk a kétféle masszába. A kétféle semifreddót több rétegben egy fóliával kibélelt edénybe kanalazzuk, és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tányérra borítjuk, és eltávolítjuk róla a fóliát.
Rózsavizes semifreddo
Hozzávalók:
* 3 tojás * 2 tojássárgája * ½ kiskanál vaníliakivonat * 1 kiskanál rózsavíz * 20 dkg cukor * 4 dl tejszín * 15-20 rózsaszirom * 2 tojásfehérje * porcukor
Az egész tojást és a tojássárgáját a vaníliával, a rózsavízzel és a cukorral gőzfürdő felett, kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük (kb. 45 perc), majd félretesszük hűlni. A tejszínt habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a tojásos keverékbe, majd papírtölcsérekbe kanalazzuk, és 4-5 órára a mélyhűtőbe tesszük. A rózsaszirmokat megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd finoman megforgatjuk a porcukorban, és hagyjuk megszáradni. Tálalás előtt a semifreddót kivesszük a papírtölcsérekből, magas falú poharakba rakjuk, és megszórjuk a rózsaszirmokkal.
Hozzászólások