2013-as Év háza

Tondach XXL akció!
Hőszigeteljen most, megéri!
Üres budapesti üzletek újjáéledése

Egy Dévényi Tamás építész tervei alapján Sóskúton megépült ház nyerte idén az Év háza díjat, amelyet hagyományosan az építészet világnapján az Építészek Házában adtak át.

 

Idén a népi építészet formavilága nyert. Dévényi Sándor, a zsűri elnöke a nyertes épület kapcsán a racionalitást, a tisztaságot, az átláthatóságot, a nyugalmat, az őszinteséget, a rendet, az egyszerűséget, a szűkszavúságot és a harmóniát hangsúlyozta. “A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített” – fogalmazott. A Dévényi Tamás építész tervei alapján, Sóskúton megépült “H háza” nyerte az idei Év Háza díjat. “Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult” – hangzott el a zsűri rövid értékelésében.

„Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során! A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek” – mondta a győztes épületről Dévényi Sándor építész, a zsűri elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

 

{gallery}images/stories/aktualis/2013_10/evhaza{/gallery}

 

A Belügyminisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt Év háza pályázatra idén 32 épülettel jelentkeztek. A Magyar Építész Kamara különdíját egy szigligeti nyaraló kapta, amely Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva és Móser Balázs építészek nevéhez fűződik. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját egy Kővágószőlősön található hétvégi ház nyerte el, amelynek építésze Borsos Ágnes és Bachman Zoltán volt.
 Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a díjátadón bejelentette: “a kormányfővel történt egyeztetés sikerrel zárult; jövőre az építészet évét ünnepelhetjük. Ennek keretében, jelentős költségvetési támogatással bebizonyítjuk, hogy a magyar építészet készenléti állapotban van – kész arra, hogy belépjen nyugat Európába.”

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat, az egyenként 100 ezer forinttal járó két különdíjat és a további három dicsérő oklevelet, valamint a támogatók ajándékait Szoják Balázs és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke adta át. A díjazottaknak Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, valamint Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke gratulált.

Az Év háza pályázaton való részvétel a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi négyek családi házai című kiállításon való szereplés lehetőségét is biztosította, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget nyújt. Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a kiállítás tíz magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. A tíz magyar épület mellett tíz-tíz cseh, szlovák és lengyel családi házat bemutató nemzetközi kiállítás hagyományosan Magyarországon, az építészet világnapján indul külföldi útjára.

Az Év háza pályázat filozófiája szerint minden évben olyan építészek választják ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek. Idén nemcsak a tavaly, hanem az idén Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is a zsűriben foglaltak helyet. A kétévente változó zsűri elnöke idén második alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop