15+1 tipp hálószobába

A bizalom védjegye
Védd a fát!
Lehetnénk akár Izland is?

Bizonyos értelemben a hálószoba a legtágasabb helyisége otthonunknak. Ugyan hol nyílik meg nekünk egy egész világ – Nem csupán az álmok kedvében járunk, amikor hálószobánkat berendezzük, mert ahogyan az árnyak fénytől vannak, az éjszakáink nappali megvilágításban láthatók.

 

 

1. Színhangsúlyok A vörös, a mélynarancs, a meleg színek kedveltek a hálószobában. Ám kicsinyítik a teret, így ha enyhíteni szeretnénk ezen a hatásán, a mennyezethez közel fessünk fel néhány világosabb árnyalatú sávot. Ezek felfelé vezetik a szemet, látszólag megnövelve a helyiség magasságát. A fehér színt tiszta és romantikus eleganciája teszi időtlenné és ideális háttérré bármilyen stílusú szobában. A halványzöld enyhíti a szorongást, harmóniát, derűt sugároz. A kobaltkék jó hatással van a vérnyomásra, segíti az alvást. A spirituális lila nyugtató, a mályva és a rózsaszín a romantika színe.

 

 

2. Ágy/matrac Kétségtelen, hogy az ágy a legfontosabb optikai eleme a hálószobának. Ideális magassága kb. 71 centiméter, így a szélén ülve talpunk a talajon nyugszik, térdünk derékszögben áll. Testsúlyunk nagyban meghatározza, milyen matrac megfelelő számunkra. Ha kétszemélyeset választunk, próbáljuk ki az üzletben, mielőtt megvásároljuk, és kérjünk szakmai segítséget. Ritka ugyanis, hogy két embernek ugyanolyan keménységű matrac az ideális. A megoldás: két egyszemélyes ágymatracot illesszünk egymás mellé.

 

 

3. Fejtámla A kényelmével és látványában is vonzó ágytámla házilag is viszonylag könnyen kivitelezhető. Szivacsból készítsünk hatalmas, süppedős párnákat, és akasztófülek segítségével lógassuk le egy egyszerű rúdról. Ha furnér lapot vonunk be szivaccsal és textillel, szánjunk rá időt, és ne szögbelövővel rögzítsük az anyagot, hanem inkább tépőzárral, így később könnyen levehető és mosható.

4. Baldachin Bár a 19. században száműzték a baldachint – egészségtelennek tartották ugyanis az elfüggönyözött, zárt alvóteret -, ma ismét díszdarabja a hálószobának. Tágas szobában mutat jól, ellenkező esetben felboríthatja a kis tér arányait. Modern megközelítésben karcsú, kovácsoltvas oszlopokra vagy nyers színű fakeretre erősítünk könnyű textíliát, de mennyezeti lécekre is felakaszthatjuk a lágy esésű anyagot.

5. Az ágy vége Klasszikus elrendezés szerint az ágy végébe kerül egy olyan tárolóelem, amelyen a plusz takaró vagy a hálóköntös kap helyet. A célnak megfelel egy utazóláda, egy nagy méretű rattan tároló vagy egy finom vonalú ülőke. Ha nem szeretnénk minden falfelületre bútort tolni, de egy fiókos szekrényre is szükség van a hálóban, tegyünk egy alacsonyabbat az ágy végébe.

6. Gardrób Tárolókapacitásban nincs versenytársa a beépített szekrénynek. Akasztós és polcos elemeit úgy kombinálhatjuk, hogy a legpraktikusabban szolgálja a mindennapi használatot. Ha túl zártnak érezzük a tömör faajtókat, homokfúvott vagy maratott üvegű ajtófrontot válasszunk. Előnye, hogy visszatükrözi a fényt, így tágasabbnak hat a tér.

7. Paplan, párna A természetes, tiszta gyapjú antiallergén, magas lanolintartalmának köszönhetően a bőrrel érintkezve javítja a vérellátást, stresszoldó, fájdalomcsillapító hatású. Igazán elegáns külsővel, szatén fedőanyaggal is kínálják. A toll és a pehely jó hőszigetelő, a velük töltött paplanok a test vonalát könnyedén követik. Az alvószál töltetű paplanokat az egyszerű és higiénikus kezelhetőség teszi kedveltté: mosó- és szárítógépbe tehetők. A gyapjú, tönköly, pamut és selyem töltetű párna az allergiásoknak is nyugodt alvást ígér. A párna ideális mérete 40×80 centiméter: a fej a párnán, a váll az ágymatracon nyugszik.

8. Sötétítés Függöny, roló, redőny, reluxa, spaletta. Mindegy, melyik mellett döntünk, a lényeg, hogy sötét, nyugodt környezetet teremtsen a zavartalan alváshoz. Persze esztétikai megközelítésben korántsem mindegy, mit választunk. A keskeny, magas ablakot függönnyel „szélesíthetjük”, a spaletta mintázata visszaköszönhet az ágyrácson, a redőny színét választhatjuk a fal árnyalatához is.

9. Díszpárnák A lakályos szobabelső barátságos textíliákkal teremthető meg. Bánjunk kreatívan a díszpárnákkal, huzatokkal és az ágytakaróval. Színt legkönnyebben díszpárnákkal vihetünk a hálóba. Színösszeállításához válasszunk ki egy vezérszínt, és ügyeljünk, hogy a legtöbb minta tartalmazza az árnyalatot.

10. Plafon Első hallásra meglepő, de jellegzetes pontja lehet éjjeli menedékünknek a plafon. Ez az a helyiség, ahol értékelni és élvezni tudjuk, ha az ágyról feltekintve finom díszítéseken nyugodhat meg tekintetünk. Újdonság az a feszített fóliás rendszer, amelynek segítségével bármilyen mennyezetburkolat elkészíthető. A nyomott mintás fólia mögé helyezett világítással helyettesíthetjük a lámpatesteket.

11. Padló, szőnyeg Hűvös színtónusú szobában a kényelmi faktort meleg árnyalatú padlóburkolattal, padlószőnyeggel növelhetjük. Ha biztosra akarunk menni, döntsünk az apró mintás padlószőnyeg mellett, mert nem látszik rajta minden folt és szennyeződés. Mivel a háló nem forgalmas helyiség, világos és igényes textúrájú szőnyeget is választhatunk, amit más helyiségbe nemigen tennénk. Ha a hajópadlót kedveljük, az ágy két oldalára tehetünk egy-egy puha szőnyeget.

12. Fények A mennyezetről középen lelógó csilláron kívül több fényforrásra is szükségünk van. Az éjjeliszekrényre állólámpa, illetve az ágy fölé falikar kerülhet. Nem luxus, sokkal inkább célszerű, ha több helyről, külön-külön is kapcsolhatók. A fővilágítást is célszerű úgy megtervezni, hogy kapcsolójához ne kelljen fölkelni az ágyból. Saját lámpa nélkül nem maradhat a fésülködőasztal és gyakran a gardrób sem.

13. Méretek A legjobb, ha a gardrób és a fürdőszoba a hálóból nyílik. Ha azonban a gardróbszekrény a helyiségben marad, olyan helyet találjunk neki, ami nem lép be az ágy „aurájába”. Legkevesebb 80-90 centiméter távolságra kerüljenek egymástól, így nem tornyosul fölöttünk nyomasztóan. A hálószoba optimális esetben szélesebb 2,4 méternél, így marad a széles franciaágy mellett is kényelmes közlekedő.

14. Dolgozósarok a hálóban Bár az elvonulás helyszíne a nyugodt munkához is jó környezetet teremt, mégsem ajánljuk tiszta szívvel. Az elektromos berendezések vonzzák a port, szennyezik a levegőt, az elektromágneses sugárzás miatt nem egészséges a számítógépet itt tárolni, ahogyan a televíziót sem. Ha mégis egy térbe kényszerül a két funkció, Enteriőr rovatunkban háromféle megoldást is kínálunk.

15. Pihenősarok a hálóban Kényelmes karosszék, asztalka, puha szőnyeg a lábunk alá – az aktív pihenés helyszíne a hálóban, ahol kedvenc magazinunkat, könyvünket olvasgathatjuk. Egy erősebb fényű olvasólámpáról és egy puha takaróról is gondoskodjunk.

+1 tipp
Ágyszegély Modern és fiatalos megoldás a zsebes ágyszegély, amelyet mi magunk is megvarrhatunk. Ebben minden kéznél van, ráadásul eltakarja az ágy alá tolt tároló egységeket.

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop