Európa Nostra Díj Torockónak

Európa Nostra Díj Torockónak

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Királyhágón túl, Nagyenyeden innen, román falvak tengerében áll a legnyugatibb székely végvár, Torockó, egy magyarok lakta, hangulatában, fekvésében, építészetében különleges kis település. A Fő térre érkezve nem mindennapi látvánnyal találkozik az utazó: a fehérre meszelt házak szigorú rendje a múlt század népi építészetét őrzi. Az itt élők igényessége hozott létre egy nagyszerű épületegyüttest, melyet azonban nem kímélt meg az idő vasfoga. Sürgős segítség kellett, hogy megmeneküljön a Kárpát-medence legfestőibb építészeti remeke. A nemzetközileg is kiemelkedő kezdeményezés élére Belváros-Lipótváros Önkormányzata, Torockó partnervárosa állt. Az önkormányzat 1996 óta minden évben céladományt biztosít Torockónak. Talán nem véletlen, hogy Torockó éppen ebben az évben lett az Európa Nostra érem birtokosa.

 

 

- Amikor először itt jártam, csodálattal - s miután magam is építész vagyok - szakmai alázattal gondoltam azokra a mesterekre, akik megálmodták, majd kialakították ezt a falut - mondja el Karsai Károly, a főváros V. kerületi önkormányzatának polgármestere. - Fájó szívvel láttam azonban a pusztulás jegyeit is, a szúette, lassan szétmálló fazsindelyeket, a megroggyant épületeket. Közép-Kelet-Európa egyik legszebb népi építészeti hagyatékát nem kímélte az idő. Világos volt számunkra, ha nem teszünk valamit közösen, szegényebbek leszünk: elveszítünk valamit, amely nem csak egy építészeti emlékegyüttes, egy falu. Közös emlékezetünkön esik csorba, és nem csak az itt élő magyarok, románok történetéből esik ki egy láncszem, de Európa és a világ is szegényebbé válik. 1996-ban a Torockó Értékvédő Program megvalósítását önkormányzatunk képviselői egy emberként támogatták. Meg kell köszönnöm a Transylvania Trust Alapítvány munkásságát, élén Szabó Bálintnak, s el nem évülhető érdemeket szerzett a program vezetője, Furu Árpád is. Miért tettük - A válasz egyértelmű: ma, amikor egy közös, nagy Európát szeretnénk, erkölcsi kötelességünk, hogy értékeinket, identitásunkat, művészetünket átörökítsük. Ezáltal válik a mi Európánk még színesebbé, különlegesebbé. Felelősségünk nem csekély, hiszen rajtunk áll, mit hagyományozunk az utánunk jövőknek. A torockói mesteremberek megtették a magukét. Megépítették ezt a falut, amely reményeink szerint a világörökség része lesz. Az elvégzett munka büszke tudatával tekinthetünk az újabb feladatok elé.

 

- Mit is takar ez a műemlékvédelmi program?

 

- A több mint 160 műemlék jellegű épületből álló, összefüggő házsorokat és tereket képező torockói építészeti hagyaték szervesen kapcsolódik Torockó teljesen sajátos művelődéstörténeti értékeihez. A kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány indította el ennek a felbecsülhetetlen kulturális értéknek a védelmét 1996-ban. Miután a Belváros-Lipótváros partnervárosa Torockónak, adományunkból évente karbantartási támogatást kap 138 ingatlantulajdonos, amennyiben vállalja, hogy háza értékes építészeti és utcaképi elemeit nem változtatja meg, elvégzi a szükséges karbantartási munkálatokat, és esetleges változtatási szándék esetén figyelembe veszi az alapítvány szakmai tanácsait. Nagyobb munkálatokat a pályázati úton szétosztott helyreállítási támogatás tesz lehetővé. Mindezek mellett, a hagyományos ingatlanok tulajdonosai ingyenes műszaki és tervezési tanácsadást vehetnek igénybe - válaszolja a polgármester.

 

- A Torockó Értékvédő Program sikerét és ösztönző erejét bizonyítja, hogy az alapítvány vezetésével az ingatlantulajdonosok több mint 120 értékes házon végeztek le jelentős helyreállítási munkálatokat. Ezek költségvetése 100-150 százalékkal is meghaladta a támogatások mértékét, a hiányzó összeget a gazdák saját forrásból fedezték. Látványos beavatkozásnak számított egy 1749-ben épült jobbágyház újrazsindelyezése, valamint néhány polgári jellegű lakóház homlokzat-helyreállítása. Önkormányzatunk meg is vásárolt egy pusztulásra ítélt, romos házat, amely helyreállítása folyamatban van.

 

A mintegy 650 lélekszámú Torockót - melyet kis számú román nemzetiségen kívül magyarok lakják - Szőcs Ferenc polgármester mutatta be a kitüntetés-átadási ünnepségen. Örömmel szólt arról, hogy a program az egész falut megmozgatta, bebizonyították, közös összefogással értéket tudnak létrehozni. Számottevően növekedett Torockó idegenforgalmi vonzereje. Tizenhárom támogatott tulajdonos szerezte meg a faluturizmus működéséhez szükséges engedélyeket, sok-sok vendég elszállásolását tudják kedvező áron megoldani. Az idelátogató turisták többsége magyar, de egyre többen érkeznek Németországból és Svájcból.

 

Az Európa Nostra Díj odaítélésében - az elért eredmények mellett - szerepet játszott a program összetettsége is: az önkormányzatok határokon is átnyúló partnerkapcsolata, az ingatlantulajdonosok és egy szakmai civil szervezet együttműködése, ráadásul mindez egy olyan régióban, ahol a gazdasági és társadalmi változások egyértelműen veszélyeztetik az építészeti örökséget.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.