Európa Nostra Díj Torockónak

Királyhágón túl, Nagyenyeden innen, román falvak tengerében áll a legnyugatibb székely végvár, Torockó, egy magyarok lakta, hangulatában, fekvésében, építészetében különleges kis település. A Fő térre érkezve nem mindennapi látvánnyal találkozik az utazó: a fehérre meszelt házak szigorú rendje a múlt század népi építészetét őrzi. Az itt élők igényessége hozott létre egy nagyszerű épületegyüttest, melyet azonban nem kímélt meg az idő vasfoga. Sürgős segítség kellett, hogy megmeneküljön a Kárpát-medence legfestőibb építészeti remeke. A nemzetközileg is kiemelkedő kezdeményezés élére Belváros-Lipótváros Önkormányzata, Torockó partnervárosa állt. Az önkormányzat 1996 óta minden évben céladományt biztosít Torockónak. Talán nem véletlen, hogy Torockó éppen ebben az évben lett az Európa Nostra érem birtokosa.

 

 

– Amikor először itt jártam, csodálattal – s miután magam is építész vagyok – szakmai alázattal gondoltam azokra a mesterekre, akik megálmodták, majd kialakították ezt a falut – mondja el Karsai Károly, a főváros V. kerületi önkormányzatának polgármestere. – Fájó szívvel láttam azonban a pusztulás jegyeit is, a szúette, lassan szétmálló fazsindelyeket, a megroggyant épületeket. Közép-Kelet-Európa egyik legszebb népi építészeti hagyatékát nem kímélte az idő. Világos volt számunkra, ha nem teszünk valamit közösen, szegényebbek leszünk: elveszítünk valamit, amely nem csak egy építészeti emlékegyüttes, egy falu. Közös emlékezetünkön esik csorba, és nem csak az itt élő magyarok, románok történetéből esik ki egy láncszem, de Európa és a világ is szegényebbé válik. 1996-ban a Torockó Értékvédő Program megvalósítását önkormányzatunk képviselői egy emberként támogatták. Meg kell köszönnöm a Transylvania Trust Alapítvány munkásságát, élén Szabó Bálintnak, s el nem évülhető érdemeket szerzett a program vezetője, Furu Árpád is. Miért tettük – A válasz egyértelmű: ma, amikor egy közös, nagy Európát szeretnénk, erkölcsi kötelességünk, hogy értékeinket, identitásunkat, művészetünket átörökítsük. Ezáltal válik a mi Európánk még színesebbé, különlegesebbé. Felelősségünk nem csekély, hiszen rajtunk áll, mit hagyományozunk az utánunk jövőknek. A torockói mesteremberek megtették a magukét. Megépítették ezt a falut, amely reményeink szerint a világörökség része lesz. Az elvégzett munka büszke tudatával tekinthetünk az újabb feladatok elé.

 

– Mit is takar ez a műemlékvédelmi program?

 

– A több mint 160 műemlék jellegű épületből álló, összefüggő házsorokat és tereket képező torockói építészeti hagyaték szervesen kapcsolódik Torockó teljesen sajátos művelődéstörténeti értékeihez. A kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány indította el ennek a felbecsülhetetlen kulturális értéknek a védelmét 1996-ban. Miután a Belváros-Lipótváros partnervárosa Torockónak, adományunkból évente karbantartási támogatást kap 138 ingatlantulajdonos, amennyiben vállalja, hogy háza értékes építészeti és utcaképi elemeit nem változtatja meg, elvégzi a szükséges karbantartási munkálatokat, és esetleges változtatási szándék esetén figyelembe veszi az alapítvány szakmai tanácsait. Nagyobb munkálatokat a pályázati úton szétosztott helyreállítási támogatás tesz lehetővé. Mindezek mellett, a hagyományos ingatlanok tulajdonosai ingyenes műszaki és tervezési tanácsadást vehetnek igénybe – válaszolja a polgármester.

 

– A Torockó Értékvédő Program sikerét és ösztönző erejét bizonyítja, hogy az alapítvány vezetésével az ingatlantulajdonosok több mint 120 értékes házon végeztek le jelentős helyreállítási munkálatokat. Ezek költségvetése 100-150 százalékkal is meghaladta a támogatások mértékét, a hiányzó összeget a gazdák saját forrásból fedezték. Látványos beavatkozásnak számított egy 1749-ben épült jobbágyház újrazsindelyezése, valamint néhány polgári jellegű lakóház homlokzat-helyreállítása. Önkormányzatunk meg is vásárolt egy pusztulásra ítélt, romos házat, amely helyreállítása folyamatban van.

 

A mintegy 650 lélekszámú Torockót – melyet kis számú román nemzetiségen kívül magyarok lakják – Szőcs Ferenc polgármester mutatta be a kitüntetés-átadási ünnepségen. Örömmel szólt arról, hogy a program az egész falut megmozgatta, bebizonyították, közös összefogással értéket tudnak létrehozni. Számottevően növekedett Torockó idegenforgalmi vonzereje. Tizenhárom támogatott tulajdonos szerezte meg a faluturizmus működéséhez szükséges engedélyeket, sok-sok vendég elszállásolását tudják kedvező áron megoldani. Az idelátogató turisták többsége magyar, de egyre többen érkeznek Németországból és Svájcból.

 

Az Európa Nostra Díj odaítélésében – az elért eredmények mellett – szerepet játszott a program összetettsége is: az önkormányzatok határokon is átnyúló partnerkapcsolata, az ingatlantulajdonosok és egy szakmai civil szervezet együttműködése, ráadásul mindez egy olyan régióban, ahol a gazdasági és társadalmi változások egyértelműen veszélyeztetik az építészeti örökséget.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop