Csobbanás a kékségbe

Csobbanás a kékségbe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

„Teljesen odavagyok a türkizért”– ismeri el Rebekah Caudwell, amerikai belsőépítész, aki az azúrkék tengerrel a háttérben második otthonaként használja a házat, amelyet majd egy évig tartó hezitálás után vásároltak meg férjével.

csobbanasakeksegbe 720


Rebekah Caudwell amerikai belsőépítész majd egy évig tartó hezitálás után vásárolta meg tengerparti nyaralóját. Őt és férjét, Nick -et az épület diszkrétnek minősülő építészeti egyszerűsége és a légies terek fogták meg legelőször, ami nagyban különbözik a környék konvencionális, klasszicista, római oszlopos homlokzatú házaitól. Mintha egymásra helyezett játékkockák lennének, a két szint mozgalmasságérzetet ad, és kiszögelléseinek köszönhetően privátabb szférákkal gazdagítják a házat. „Amikor belépünk az ajtón, rájövünk, hogy ez a ház sem kevésbé szép, mint a környékbeliek, a különbség csupán az, hogy összes bája a kertre néző részekre koncentrálódik. Az ingatlan fel volt újítva, a vakítóan fehér belső terek leginkább egy luxus kórházra, mint otthonra emlékeztették a házaspárt. „Egy háznak élnie kell, nem pedig egy mauzóleumra hasonlítania! “ – mondja viccelődve a lakberendező. Nekilátott hát, hogy rá jellemzően, gazdag, lüktető színekkel, mintákkal és melegséggel árassza el a szobákat, elkerülve a nagyobb túlzásokat.

A türkiz, lime zöld és világos vízkék összes árnyalata mind-mind azt a célt szolgája, hogy fényességet vigyen a belső terekbe. Rebekah a hátsó kertbe a ház mögött végigfutó, annak vonalát követő L alakú medencét tervezett, amelynek égszínkékje és a mögötte elterülő pázsit zöldje visszaköszön a belső terek színvilágban is. A ház összes központi élettere, valamint a hálószobák is a medencére néznek. Az egyik földszint alatti vendégszoba érdekessége például, hogy a medencével egy szintben van, így ablakából jókat lehet szórakozni, hogy vajon kinek a lábát látni a vízben – mondja mosolyogva Rebekah. A bútoroknál a gömbölyded, mid-century dizájn darabok részesültek előnyben: Jonathan Adler bútorok és más, kissé provokatív dizájntárgyakkal találkozunk, amelyek nem megszokott elemei egy átlagos nyaralónak. Beth Carter szobra a nappaliban vagy Patricia Traub olajfestménye a szülők hálószobájában megdöbbentő hatást váltanak ki. „Ez a festőnő a régi koroknak megfelelő stílusban fest, de új, modern kérdéseket tesz fel az emberiségről és annak az állatvilággal való kapcsolatáról” – mondja

Rebekah, aki a belsőépítészeti tanulmányok mellett a művészettörténetben is jártas. Sokféle építészeti stílust szeret, és ez az eklektizmus és spontaneitás érezhető munkáiból is: minden helyiséget úgy rendezett be, hogy az vidám, nyaralós hangulatot keltsen, amiben jól indulnak a reggelek.

  

A Rebekah Caudwell Design meleg és személyre szabott, egyedi hangulatú, erősen színes enteriőrjei nagy kifejezőerővel rendelkeznek, amelyben helye van a merészebb daraboknak is, nem félve némi kockázatvállalástól sem.

csobbanasakeksegbe portre

Rebekah Caudwell
rebekahcaudwelldesign.com

A színes, vidám előszoba Steven Harris dizájn konzolasztallal, szőnyeggel, sok-sok zölddel és kékkel igazodik a lakás többi részéhez. A tükörben izgalmas látvány a berendezés és a színek összegzése.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.