Ellenséges vegetáció - Allergiát okozó növények

Ellenséges vegetáció - Allergiát okozó növények

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Lakóhelyünk utcáin, terein, parkjaiban járva, hazatérve kertünkben, majd az ajtón belül is az év minden szakában számolnunk kell azzal, hogy növényeink életvitele nem veszi figyelembe legyengült, érzékeny immunrendszerünket. A teraszról gyönyörködünk a kert virágba borulásában, és észre sem vesszük, hogy könnybe lábad a szemünk és zsebkendőért nyúlunk. Az allergiás személy általában több allergén faktorra is érzékeny, és nagy valószínűséggel az allergiás szülő gyermekében is kialakul a betegség, ami az asztma első lépcsőfoka is lehet.

 

 

Egy kicsit nagyobb odafigyeléssel megadhatjuk magunknak, családtagjainknak a lehetőséget, hogy kertünkben és otthonunkban, azaz kinn és benn allergiamentes környezetet biztosítsunk családunk számára.

 

Kertünk élő ékességei

 

A pollenallergia elkerülésére két aranyszabályt vegyünk figyelembe: a kétlaki fákból és cserjékből lehetőleg a nőivarúakat válasszuk, és minél kevesebb hímivarú és szélbeporzású növényt vásároljunk. A kőris, az éger, a tölgy, a fűz, a platán, a hárs, a nyír és a nyárfa választásánál mérlegeljünk, és nézzünk a pollennaptárra! Allergén fák a bodza, a szil, az ostorfa, az örökzöldek közül általában a Pinus fenyőnemzetség, a nyugati tuja és a kínai boróka. A cserjéknél listavezető a mogyoró és az aranyvessző, fagyalsövényünket pedig ne hagyjuk felvirágozni! Egynyári, kétnyári, illetve évelő, hagymás lágyszárú virágainktól és félcserjéinktől nem kell tartanunk, de a páfrányféléket a levelük fonákján lévő ezernyi spórájuk miatt kertünk alacsonyabban fekvő részeire ültessük. Ha kedvenceink közé tartozik az oroszlánszáj (hétköznapi nevén tátika), virágját még azelőtt szedjük le, hogy pollenjeit szélnek eresztené.

 

A hibridfajtákat eleve nyílt virágaik miatt inkább nélkülözzük. Hatalmas pollentár a közkedvelt napraforgó, ezért ragaszkodjunk a pollenmentes változatokhoz. A szintén a fészkesek közé tartozó őszirózsákat, a disznóparéjféléket és a ricinust allergén növényekként tartják számon. Szerencsénkre sok faiskola igyekszik már a száz százalékos virágpormentes változatokat termeszteni, így az ilyen példányok között bátran válogathatunk.

 

Az allergiában szenvedőknek szinte valamennyi kerti munka súlyosbítja az állapotát. Talán a legcélszerűbb a késő délelőttől késő délutánig terjedő időben kertészkedni, ilyenkor ugyanis a melegebb levegő magasabbra viszi a pollent és a gombaspórákat.
Harcban a gyomokkal
A hiányos kertgondozás következményeként februártól októberig kiváló termőtalajra lelnek a gyomnövények levegőben szálló magvai. Hogyha nem ápoljuk rendszeresen a gyepet, azaz legalább 8?10 naponta nem nyírjuk, a pázsitfűfélék kivirágoznak, emellett a fűben összegyűlik az idegen pollen, gombaspóra és por, amitől pázsitunk valóságos - pollenbombává - válik. Az allergiások lehetőleg ne nyírják a füvet, mert a felkavarodott por rohamokat válthat ki.
Pázsitunk gyakori nyírása mellett különösen vigyáznunk kell az útifű, az üröm, valamint a libatop-, disznóparéj- és a csalánfélék megtelepedésére, nem is szólva a szinte már közellenségként emlegetett parlagfűről.
Szobai virágok
A lakás allergiamentes klímájának megőrzéséhez három tanácsot adunk: Egyrészt a szellőztetés lehetőleg a reggeli órákban vagy egy kiadós eső után, illetve közben, teljesen nyitott ablakokkal, úgynevezett gyors átszellőztetéssel történjen, mert ilyenkor a legkisebb a kinti pollenkoncentráció. A késő délutáni hazaérkezéskor vagy az esti órákban mértékletesen szellőztessünk, mert a környezeténél melegebb klímájú város magasabb hőmérsékletű, így könnyebb fajsúlyú levegőjét - felemeli - a környező szántóföldek, parlagok hűvösebb, így nehezebb fajsúlyú, pollennel telt levegője. Másrészt a pollent hordozó vágott virágok a szárazabb és melegebb környezetben allergiás reakciókat válthatnak ki, mint például a kamilla és a liliom. Harmadrészt igen fontos a szobanövények (a legtöbbjük levéldísznövény) leveleinek folyamatos portalanítása. Jó, ha tudjuk, hogy a dekoratív száraznövény-kompozíciók is remek porfogók.
Citrusfáinknak (citrom, narancs, mandarin) és főnixpálmáinknak nagyobb, átszellőztethető teret adjunk a télikertben, mert e növények szintén légúti allergiát okozhatnak.
Szobanövényeink közül bátran ajánlhatjuk a filodendront és a dracénát (sárkányfát), amelyek a mikroorganizmusok és pollenek megkötésével hozzájárulhatnak a lakásbelső levegőjének tisztaságához.
Rendszeresen szedjük le a szobanövények sárguló, fonnyadó leveleit, s ha betegség jelei mutatkoznak rajtuk, inkább azonnal váljunk meg tőlük, mert bizonyosan valami gomba tenyészik rajtuk. Bár a nem virágzó levéldísznövények pollent nem termelnek, erősen allergiásoknak mégis azt javasoljuk, hogy a hálószobába inkább egyetlen növény se kerüljön.
Az erősen allergiások lakásában a vágott virágot a következők szerint célszerű elhelyezni: a szabad levegőn rázzuk meg jól a csokrot, öblítsük le alaposan folyóvízzel, kizárólag pormentes, tiszta vázába, tiszta vízbe tegyük (amit rendszeresen cseréljünk), előtte azonban valamennyi fonnyadó levelet, szárat, virágot szedjük le róla. Mindez segíthet a bajon, természetesen azt az esetet kivéve, amikor a virág erős illata okozza az allergiát.
Az alattomos penészgomba
A gombák fejlődésük és szaporodásuk szempontjából különleges helyet foglalnak el az élővilágban, szaporítóképleteik, spóráik allergének lehetnek. Nyár közepétől őszig kell tartanunk tőlük, de nemcsak száraz, szeles időben, mert egyes fajok ködös, párás időben is terjednek. A penészgombák spórái alig különböznek egymástól, így mindegyik faj kiválthat allergiát, és a kert nyirkos, hűvös, árnyékos környezetében fordulnak elő. A lakásban hasonló környezetet keresnek, kedvelt helyük a fürdőszoba, konyha, télikert, a (bor)pince, a garázs, és ezen helyiségek nyirkos sarkai, elfelejtett bútorai, könyvei, kárpitjai, burkolatai.
Az allergiás reakció a szénanáthához hasonló, és idővel ráhúzódhat a tüdőre.
Mit tegyünk a penészgombák ellen - Szüntessük meg, illetve előzzük meg a nedves szögleteket, cseréljük ki a gombagyanús tárgyakat, akadályozzuk meg a gomba terjedésének útját, egyszóval teremtsünk otthonunkban szigetelt, kellemes hőmérsékletű, nem túl párás mikroklímát, gyakori szellőztetéssel.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.