Teraszokkal ölelkezve

Teraszokkal ölelkezve

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A ház a főváros közelében felépített új lakónegyedek egyikében áll. A lankás domboldalba simuló villák között még akadnak fák, a telkek valódi kerteket rejtenek, a szomszédok nem látnak bele egymás tányérjába, minden épület között van elegendő tér. Ez a szabadságérzet is közrejátszott abban, hogy a földszintes ház nem akar rejtőzködni, hanem bátran kitárulkozik az azt övező kert felé. Ottjártunkkor a kertészek még szaporán alakították a területet, de már nyilvánvaló volt, hogy az elkészült pihenőhely egy édenszigetre hasonlít majd.

 

 

Csikós Mihály igyekezett tájba simuló épületet tervezni, amikor papírra vetette a kő, fa és üveg klasszikus hármasára komponált épület rajzait. A ház az utca felől szolidabb, a kert oldalán annál pazarabb látvánnyal örvendezteti meg tulajdonosait. A földig érő ablakok, a vakolt fal, a terméskő, a rusztikus tégla párhuzamos használata és az íves medence csupán előszele annak a tornádónak, amelyet a részletek ízlésesen átgondolt megmunkálása indított el a tervező sokra hivatott képzeletében.

 

A földszintes épület jellegéből adódóan csupán horizontálisan tagozódik. Az ismétlődő ki- és beugrók, a változatos méretű és formájú ablakfelületek, a házat körbeölelő teraszok, a különböző magasságokig felfuttatott terméskő falburkolatok mind-mind a tér-, illetve felületmegosztás oltárán áldoznak. A háznak van egy sejtelmes éjszakai arca is, hiszen a terasz padlójába, és a ház falának alsó szegmensébe épített megvilágítók éjjelente meleg, sárgás fényben kápráztatják az épületet.

 

A fiatal tulajdonos szabadon átlátható, tágas tereket, sok fényt, és exkluzív minimálberendezést szeretett volna, az építész pedig az elvárásoknak megfelelően hozta lendületbe saját kreativitását. Nem esett nehezére a szögleteket itt-ott megbolondítani némi szokatlan, első látásra oda nem illő, de valójában nagyon is oda kívánkozó megoldással. Mert bár az ördög a részletekben lakozik, a minőségre éppen az a garancia, ha a legutolsó apróság is alapos tervezés eredményeképpen születik meg.

 

A háztulajdonos régi ismerőse az építésznek, s korábbi munkáit ismerve bátran bízta rá magát a tervezőre, mondván: azt építem meg, amit tervezel. Emellett persze rengeteg konkrét elképzelése volt majdani otthonáról. Mivel korábbi lakása neobarokkos berendezési tárgyakban díszelgett, a lakhelycsere stílusváltással is járt: az új környezetben mindenképpen szabadulni akart a felesleges sallangoktól, s a mini-malista tereket vette célba. Ragaszkodott a körbejárható terekhez, a nagy ablakokhoz, a mindenhonnan megközelíthető teraszhoz. A kivitelezést az Émü Bau-ra bízta.

 

Bár ő maga nem szereti a zajos társasági életet, olyan életteret kívánt maga köré, melyben alkalomadtán sokfős vendégségeket is lebonyolíthat. Noha a fiatalember

 

jelenleg egyedül él, hosszú távon családban gondolkodik, így a pillanatnyi legénylakás stílust egyszer egy jó ízlésű hölgy formálhatja otthonosabbá. Az elkészült két gyerekszobát egy vidám sárga fürdő köti össze, amely praktikusan mindkét helyiségből megközelíthető. Bár - gyerek híján - az egyik hálóhelyiségben most éppen biliárdszoba készül, ez nem lesz akadálya a majdani családtervezésnek. A hálóból nyíló felnőtt fürdőben egy mosdó, zuhany és hidromasszázs sarokkád is helyet kapott. A helyiség egyik fala tejüvegből készült, de Csikós Mihály eredeti elképzelését, a kert felé is átlátszó falú zuhanyzót a tulajdonos nem merte vállalni. A finom lilás-barna mozaikkal kirakott minimalista fürdőben az üvegmosdó és az egyedi, keret nélküli üvegajtó játssza a főszerepet.
A helyiségek hálójának közepén a kan-dalló áll. Az aszimmetrikus tűzteremtő építmény hideg téli estéken meghitt
hangulatot teremt az amúgy cseppet sem intim méretű társasági térben. A konyha minimalista vonalai és bútorai szintén az építész fantáziáját dicsérik. A házigazda külön kívánsága volt, hogy a főzőhelyiségben is legyen étkezőasztal, hogy a vendégfogadásra alkalmas teakfa nagyasztalon ne terítsenek - egyszemélyes szendvicseknek?. Az amúgy is elegáns térformáláshoz szokott Csikós Mihály nem bánt kisstílűen a szokatlan megoldásokkal. A nappali többszintes álmennyezete, az egyedi beltéri ajtók túlfutó, akár pakolásra is alkalmas felső pereme, a nappali padlójába körben beépített ventilátormotoros konvektor mind-mind az ő szárnyaló kreativitását dicsérik.
A pazar és elegáns térformálás eredményeként létrejött, körbeüvegezett és körbejárható pazar otthonban ugyan mi csupán néhány agyonhajszolt órát tölthettünk, de kétség nem fér hozzá: itt még dolgozni is élményszerű volt.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.