Toszkán mintára

Toszkán mintára

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Levendulamezők, szőlőligetek, édes borpárlatok illata. Bicikliutak a mezőkön át, fonott kosarakkal karjukon hajnali piacozásra induló háziasszonyok. Halakban és házi zöldségekben gazdag asztalok a kofáknál. Este megint boldog hátradőlés és borgőzös pillanatok a terméskőfalazatok árnyékában. Valami ilyesmit hozott haza vendéglátónk az emlékeiben, amikor úgy gondolta, hogy újonnan épülő házat toszkán mintára húzza fel a dél-magyarországi kisváros olaszos hangulatú domboldalán. Egy olyan telken, ami a vásárlás pillanatában hogy hogy nem, épp szőlőliget volt.

 

 

Vendéglátóink 18 évig éltek egy utcával lejjebb a csodapanorámás domboldalon. Akkori lakoházukat is szerették, ahogy a házigazda mondja, akkoriban azt hitte, őt már csak lábbal előre viszik ki onnan. Aztán nyolc év alatt a környéken tett ku-tyasétáltatások ezrei megsziilték a vágyat, hogy - ha már maga is építési vállalkozó - talán belevághatnának egy új ház kiala-kitásába.

 

A tervet hamarosan követte a megvaló-sítás, és azon sem volt vita, hogy a ko-rábbi modern, fiatalos, egyszerű vonalú bútorokkal berendezett lakóteret toszkán hangulatú mediterrán villára cserélnék a legszívesebben. A háromgyerekes család ugyanis évtizedek óta Itália különböző ré-szein tölti a nyarat, a táj, a hangulat, az olasz építészet és borok szerelmeseként. Az építkezésre kiszemelt telek pedig dúsan termő szőlőliget volt, így természetes közege lett a délies ízű épiiletnek. Nem be-szélve arról az alkuról, miszerint a vásárlás évében az új tulajdonos nem vágja ki a szőlőt, így a szüret után termelt bor fele őt illeti. (Ennek mennyiségi összefüggései az alagsori borospincében látható...)

 

A hegyoldalból a mezőn keresztül egé-szen a Dunáig le lehet látni. Ez volt az álomtelek. A házat illetően annyi kiköté-se volt a megrendelőnek, hogy mediter-rán jegyeket magán hordó, sokteraszos, a nappaliból kertkapcsolatos, többautós garázsnak helyet adó épületet szeretett volna. Megkapta. Igazi elismerés az épí-tészre nézve, hogy az épiilet minden négyzetcentimétere a terveknek megfele-lően valósult meg, vagyis a menetrend-szerű kompromisszumkötések során egyik félnek sem kellett sokat engednie az elképzeléseiből.

 

A tervező igyekezett energiatakarékos otthont teremteni a családnak. Így keriilt a 38-as porotherm téglára meg plusz a dryvitszigetelés vagy a kőburkolat. Mivel Bihari Zoltán korábban sokáig dolgozott a faiparban, különös szeretettel alkal-mazza épiiletein e természetes anyagot. Ebben a családi házban saját találmá-nyát, a háromrétegű üvegezéssel készült, szendvicsszerkezetű, parafabetétes vörösfe-nyő nyílászárókat emeli ki. A szokatlanul vastag, 11 centiméteres szerkezetben a tok és a szárnyak közbülső parafaszigeteléssel bírnak, így szabva további gátat a hő és a hang terjedésének.

 

Nálunk még csak néhány éve kezd ter-jedni, de egyre közkedveltebb a napkol-lektoros fűtéskiegészítő rendszer. Itt is előszeretettel alkalmazzák az épiilet hát-só, hegy felőli oldalának tetőszerkezetén, a déli oldalon. Emellett a család büszke-sége az a cserépkályha-kandalló is, amelyben tavaly 40 mázsa fát sikerült elégetni a meghitt esték oltárán, s a tűz melege úgy terjedt fel az emeletre is, hogy át kellett helyeztetni az emeleti ter-mosztátot, mert csalt.

 

A család összlétszámát nemcsak a há-rom gyerek, de ugyanennyi kiilonleges négylábú is gyarapítja. Növekvő sorrend-ben: Ricky az ötéves törpeuszkár, Misa, a tízhetes moszkvai őrkutya és Kid, a tizen-egy éves hatalmas újfunlandi komoly házörzőkként kerestek velünk a barátko-zás lehetőségét. És akkor meg nem beszél-tünk arról, hogy a környéken van őt család, akik rendszeresen megtalálják az alkalmat egy kis borozgatásra, kerti sii-tésre, s mióta elkészült ez a ház is, előszeretettel gyűlnek össze itt is. Erre pedig az alagsor adja a magyarázatot.
Amikor lefelé indulunk, leteszem a jegyzettömböt és a gépet, mondván, na jó, nézzük meg, mi van odalenn. De mi írni- vagy fotóznivaló lehet egy pincén - Aztán alighogy leérünk, fordulunk is vissza munkaeszközeinkert, mert itt van ám csak kormolni- és kattintgatnivaló. Kezdődik minden egy biliárd- és csocsó-szalonba ekelt konditeremmel, ahol a család és a barátok is örömmel időznek. Folytatva a sort egy borospincével, amelyben a bevezetőben említett kék-
frankosok és merlot-k mellett itáliai ne-dűk sorakoznak, betetőzve mindezt egy 12 személyes „kocsmaasztalt\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" befogadó helyiséggel. Falán körben újabb gyűjtő-szenvedély nyomai pihennek: „Toszkánia iránti rajongásom a történelemszerete-tem bizonyítéka, ez pedig annak elkör-csosult valtozata: a fegyvergyűjtési mánia\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" - magyarázza vendéglátónk. Az egyik oldalon XVII-XVIII. századi kovás-pisztolyok és puskák, mellette I. világ-háborús orosz fegyverek, angol puskák,
az OM monarchia malingerjei és a né-met birodalmi hadsereg mauzer karabé-lyai pihennek. Sosem hittem, hogy egy fegyver lehet szép, de kidertilt, ez is csu-pán tálalás kérdése.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.