Hogyan olcsóbb az ingatlan átruházása -

Hogyan olcsóbb az ingatlan átruházása -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Bizonyára sokan gondolkoztunk már azon, hogy lakásunkat gyermekünkre kellene átíratni. Az is biztos, hogy szándékunktól azért álltunk el, mert - a papírügyek intézésének bonyolultságán túl - nem voltunk tisztában ennek anyagi vonzatával, az átruházással kapcsolatban fizetendő illeték mértékével, a vonatkozó illetékszabályokkal. Az illetékkódex, az adózás rendjéről szóló és a polgári jog szabályai alapján megpróbálunk néhány ötletet adni arra, hogy az ügyletet hogyan lehet olcsóban véghezvinni.

 

 

Az átíratás alatt nyilvánvalóan átruházást kell érteni, mely átruházás - élő személyek között - történhet ingyenesen vagy visszterhesen, tehát ajándékozás útján vagy ellenérték fejében. Ellenérték fejében történik az átruházás például adásvételi szerződéssel, tartási-járadéki szerződéssel, öröklési szerződéssel (utóbbi két szerződés között az az alapvető különbség, hogy az ingatlan tulajdonjogát öröklési szerződés esetében a hagyaték megnyíltával, tehát az átruházó személy halálát követően szerezzük meg), akkor, ha az adott dologért valami ellenszolgáltatást (pénzt, vagy bármi egyebet, például másik ingatlant, természetbeni gondozást stb.) kapunk.

 


Ajándékozás, ingyenes vagy ellen- érték fejében való átruházás

Cikkünkben az illetékkulcsok tekintetében a szülő-gyermek viszonyt tárgyaljuk, azt azonban megállapíthatjuk, hogy a visszterhes vagyonátruházás általában véve olcsóbb, mint az ajándékozás vagy az öröklés.
Ajándékozás esetén az illeték kulcsa (tehát szülő-gyermek viszonylatban) 5 százalék, melyet a megszerzett vagyon tiszta értéke után kell fizetni. A tiszta érték kiszámításánál a vagyon forgalmi értékéből az ajándékot terhelő adósságok (például pénzintézeti tartozás) vonandók le. Az adósságok összege után visszterhes vagyonátruházási illeték fizetendő.
Lakástulajdonnak visszterhes vagyonátruházással történő megszerzése esetén (rokonsági kapcsolattól függetlenül) a lakástulajdon forgalmi értéke után 4 millió forintig 2 százalék, míg a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6 százalék illetéket kell fizetni. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2 százalékos illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6 százalék illetéket kell fizetni.
Fizetendő még mindkét esetben 2000 forint ingatlan-nyilvántartási eljárási illeték.
Az illetékfizetési kötelezettség minden esetben a vagyonszerzőt, tehát a gyermeket terheli.

Haszonélvezeti jog fenntartása

Lehetőség van mind az ingyenes, mind a visszterhes átruházás során az átruházók haszonélvezeti jogának fenntartására az átruházott részekre. Ha a szerződésben a tulajdonjog átruházásával egyidejűleg e jog fenntartásáról is rendelkeznek, a vagyonszerző a haszonélvezeti jog számított értékével csökkentett forgalmi érték után fizeti a szerzés jogcímének megfelelő (ajándékozási vagy visszterhes vagyonátruházási) illetéket, míg az átruházókat vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség nem, csak 2000 forint ingatlan-nyilvántartási eljárási illeték terheli.
Ebben a konstrukcióban tehát a lakástulajdon szerzőjét terhelő illeték alapja alacsonyabb, mintha az átruházó nem tartja fenn e jogát, ugyanakkor az átruházót vagyonszerzési illeték nem terheli - sőt, haszonélvezeti joga bizonyos biztonságot is adhat az ingatlan további sorsát illetően: például beleegyezése nélkül a lakás nem ruházható át a haszonélvezettől mentesen.
A haszonélvezeti jog értékét az illetéktörvény megfelelő rendelkezési alapján, a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értékéből, a haszonélvező életkora szerinti szorzószámmal kell kiszámítani. (Forgalmi érték: 20 x a szorzószám, a szorzószám pedig a haszonélvező 25-50 éves kora között 8, 51-65 éves kora között 6, és 4, ha a haszonélvező 65 évnél idősebb).

Kedvezmények

Mindezeken túlmenően az illetéktörvény a visszterhes vagyonátruházási illetékek körében az illetékalap- és illetékkedvezményeket is tartalmaz (például egy éven belüli lakáseladás és vétel, vagy a 35. életétét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának szerzése esetében).
Megjegyezzük, hogy az öröklési illeték kulcsa (szülő?gyermek) viszonylatban, lakástulajdon esetén 2,5 százalék, melyet szintén a hagyatéki vagyon tiszta értéke után kell fizetni, az adósságok visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettsége nélkül. Az öröklési illetékhez ingatlan-nyilvántartási eljárási illeték is társul, a közjegyzői eljárás során pedig közjegyzői díjat kell fizetni.
A már kiszabott illetékre fizetési kedvezmény (részletfizetés, mérséklés, elengedés) az adózás rendjéről szóló jogszabály alapján kérhető, elbírálásáról az illetékhivatal egyedileg dönt.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.