Korszerű, energiatakarékos, környezetbarát fűtés = falfűtés

Korszerű, energiatakarékos, környezetbarát fűtés = falfűtés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Többféle módja lehet annak, ahogyan a hő eljut az emberhez. Az egyik az úgynevezett konvekciós fűtés (például radiátor), amikor a helyiség levegőjét a fajsúlykülönbség elvén cirkuláltatják, azaz a levegőt melegítik fel és annak a hőmérsékletét érzékeljük. A másik pedig, amikor sugárzó, meleg felülettől érkezik a hő. Így működik a cserépkályha és így a napsütés is: ha egy hideg téli napon napsütötte fal előtt állunk, érezzük az abból sugárzó, visszaverődő hő kellemes melegét.

 

 

Amikor sugárzó falak vesznek körül, a ténylegesnél melegebbnek érezzük a hőmérsékletet. Ezt a tulajdonságot használja ki - csak az épületen belül - a falfűtés, amely lényegében becsapja a hőérzetünket. A hőmérő csupán 20 fokot mutat, mi mégis két-három fokkal többnek érezhetjük a helyiség levegőjét.

 

Ezért elegendő alacsonyabb hőmérsékletre felmelegíteni a rendszerben keringő vizet, ami ugyanakkor kevesebb energiát igényel.

Fűt és hűt

A falfűtésnek a kisebb energiafelhasználás mellett egyéb pozitívumai is vannak: egyrészt, hogy igen kellemes hőérzetet nyújt, másrészt, hogy láthatatlan, s nem zavarja a helyiségek berendezését.
Éppen ezért érdemes előre tudni, hol lesznek szabad falfelületek, illetve, hogy melyik fal elé kerülnek a nagyobb bútorok, mert oda nem célszerű a falfűtést beépíteni. Továbbá kombinálható egyéb fűtési rendszerekkel is, sőt nyáron, megfelelő kiegészítőkkel, hűtési rendszerként is üzemelhet. Működési elvéből adódóan a szállópor jelenség nem alakulhat ki.
A falfűtés tervezésének és kivitelezésének szempontjai kissé eltérnek az egyéb rendszerekétől. Többféle falfűtési rendszer létezik, akad közöttük nem egy magyar szabadalom is. Valamennyiük közös tulajdonsága, hogy az adott falfelületet - körülbelül kétméteres magasságban és a pontosan kiszámítható hőigényeknek megfelelő szélességben - be kell csövezni.

Kirajzolódik

A rendszer felfűtési ideje rendkívül gyors, a vékony vakolaton át sugárzó hő szinte azonnal érzékelhető. Az éves fűtésienergia-megtakarítás a felsorolt előnyök miatt 20 százalék, vagy e fölötti érték is lehet.
A falba rejtett csövek nem kívánnak különösebb védelmet, csak a furatok kialakítása, a falba vert szögek jelentenek némi veszélyt. Ám a láthatatlan fűtés egy speciális, hőérzékeny fólia segítségével a falon kirajzolódik, láthatóvá válik, ezáltal a csövek sérülése elkerülhető.

Alacsony hőfokon

A falfűtéssel szerelt felületek nem igényelnek különleges vakolatot. A falfűtés alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési mód, ahol a fűtővíz hőmérséklete 30-40 0C.
A hőtermelő berendezés kiválasztásánál ezt feltétlenül figyelembe kell venni. Ha gázkazán termeli a hőt, annak a hazánkban is egyre szélesebb körben kapható, igen jó tüzeléstechnikai hatásfokú, kondenzációs kazánnak kell lennie, de megfelel a hagyományos kazán is, noha kevésbé jó a hatásfoka.
Az alacsony hőfok miatt ideális megoldás lehet hűtési?fűtési hőtermelőként a hőszivattyú, amely a földhőt hasznosítja. Fűtéskiegészítésképpen jól alkalmazhatók a napenergiát hasznosító rendszerek.
A falfűtést elsősorban az új építkezéseknél ajánljuk, mivel kiépítésének költségei közel azonosak az ismert rendszerekével, egyszóval tervezhető, megfizethető és energiatakarékos fűtési alternatíva.
Cégünk ingyenes tervezéssel, tanácsadással és árajánlattal áll az érdeklődők rendelkezésére.

Eurovent 2000 Kft.
4024 Debrecen, Batthyány u. 12/D.
Telefon/fax: 52/446 955
Telefon: 52/530 704
Mobil: 30/985 2711
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eurovent2000.hu

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.