Mibe kerül a falfűtés - Télen fűt, nyáron hűt

Mibe kerül a falfűtés - Télen fűt, nyáron hűt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A sokat vitatott padlófűtés ma már nem számít újdonságnak, mint a falfűtés. Pedig ez utóbbi sem kerül többe, mint egy középkategóriás radiátoros rendszer. Egy átlagos 120-150 négyzetméteres házban 500-600 ezer forintot kell szánni kiépítésére.

 

 

Magyarországon a falfűtés eddig azért nem terjedt el, mert hiányos a tájékoztatás e lehetőségről. Pedig csak a padlófűtésnél vékonyabb csövek telepítésének helye szokatlan. A rendszer többi eleme jóformán azonos a padlófűtéshez használtakkal, legfeljebb egy kissé erősebb keringető szivattyúra és gazdaságosabb üzemű, 5 kW-ra szabályozható fűtőkészülékre van szükség. Mondjuk egy korszerű kondenzációs kazánra, vagy egy hőszivattyúra, ami persze nem kötelező, csak éppen a legésszerűbb a falfűtés olcsó működtetésére. Az ingadozó háztulajdonost éppen ezek árának ismertetésével riasztja el az épületgépész, vagy kivitelező.

 


Pályázati lehetőségek

A falfűtéshez szükséges előremenő víz hőmérsékletének 30?36 fokosnak kell lennie. A gáztüzelésű fűtőberendezések által feleslegesen 60?70 fokosra melegített vizet hőcserélővel, vagy háromjáratú szeleppel kell visszahűteni. Hőszivattyúval eleve a kívánt hőmérséklet állítható be, nincs felesleges energiafogyasztás. Bár a hőszivattyú és a hozzá tartozó hőkinyerő abszorber rendszer megvásárlása és telepítése 40?60 százalékkal drágább egy márkás kondenzációs kazánénál, a földgáz árának emelkedése belátható időn belül kiegyenlíti az elektromos árammal működő hőszivattyú üzemelési költségét.
A hőszivattyú csendes, kényelmes, strapabíró, megbízható szerkezet. Nyáron fordított üzemre kapcsolva hűtött vizet keringetve a csőrendszerben helyettesíti a drága klímaberendezéseket, azok hátrányai (hideg légáramlat, zaj, bakteriális légszennyezés stb.) nélkül.
Hőszivattyús falfűtésre a példának említett 150 négyzetméteres háznál 2-2,5 millió forintos kiadással számolhatnunk. Ám ha számba vesszük, mennyibe kerül egy megbízható kondenzációs gázkazán (400-800 ezer, esetleg 1 millió), egy napkollektoros használati- melegvíz-termelő, vagy fűtés- rásegítő rendszer (400 ezer-1,5 millió), mennyit kell leszurkolni egy klímaberendezésért (200 ezer felett), akkor beláthatjuk, hogy erre sem kell többet áldoznunk.
A kifizetendő összeg csökkentésére több lehetőség is kínálkozik. Magánszemélyek 30, cégek 70 százalékot igényelhetnek vissza pályázat útján a Környezetvédelmi Alap Céltámogatás keretéből. Emellett az állam energiatakarékossági beruházásra magánszemélyeknek még félmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, szintén pályázati rendszerben.

Sugárzó melegség

A falba rejtett csőhálózatnak jelenleg két típusát forgalmazzák. A hagyományos falfűtési cső belső átmérője 8-10 mm, a kapilláris csőé 2,5-3 mm. A vastagnál 10 cm-re haladnak egymástól az oda-vissza hajtogatott szakaszok, a vékonynál sokkal sűrűbben. A kapilláris csövet 1-1,5 cm, a másikat 2-3 cm vakolat fedi. A 10 bar nyomást elviselő, rugalmas, hajlékony polietilén csőből több kilométernyit is telepítenek. Jobbára a külső térrel érintkező falakat melegítik, hogy megakadályozzák a falak téli hidegsugárzását. A lapradiátorok hőleadó felületét többszörösen meghaladó fűtött falak az ablakon át télen besütő nap kellemes, barátságos sugárzó melegének hatását nyújtják. A hő veszteség minden fűtési módnál a födémen keresztül következik be, célszerű a mennyezetre is falfűtési csőhálózatot elhelyezni. (Ez 30 százalékkal több csövet jelent, költségekben pedig 2-3 közepes árfekvésű klasszikus fűtőtest árát.) Mivel jelentősen megnő a hősugárzó felület, a fűtés még hatékonyabbá válik, nyáron pedig a rendszerben áramoltatott hideg víz meggátolja a födém felhevülését.
A falfűtés nem foglal helyet, nem kell kézzel szabályozni, nem korrodálódik, nem lyukad ki, és védett az oxigéndiffúziótól, így a rendszer fém alkatrészei és a kazán sem károsodik. A csőre 30 év garanciát adnak.

Szokványos tévhitek

A falfűtéstől idegenkedők egyik tévhite, hogy a falak elé sehol sem lehet elhelyezni bútort, vagy nem lehet a falakra festményt, faliszőnyeget akasztani, polcot szerelni. Kétségtelen, alapos tervezői munkának kell megelőznie a kivitelezést. A teljes falfelület alá nem kerül cső, mindig marad szabad hely szekrénynek, képnek, egyébnek.
A falfűtés ellenzői attól félnek, kisebb katasztrófa történik, ha beütnek a falba egy szöget, vagy lyukat fúrnak. Újabban már ettől sem kell tartani, a homloklázmérőre emlékeztető folyadékkristályos hő- érzékelő fóliával megelőzhetők az ilyesfajta balesetek. Ám ha mégis bekövetkezne, a javítás nem okoz nagy rumlit, csupán egy tenyérnyi részen bontják ki a falat és a speciális javító- idommal elhárítják a hibát.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.