Teraszburkolat: WPC és/vagy fa?

Az őszi időszak mindig valamilyen barkácsmunkákról is szól, érdemes ilyenkor nekifogni a teraszburkolat elkészítésének is, hisz akkor már a jövő nyarat tökéletes hangulatban tölthetjük otthonunk teraszán. No de milyen anyagot válasszunk?

teraszburkolat0906evenich 720

A kültéri teraszburkolat anyagának kiválasztása nem egy egyszerű dolog, hiszen nagyon sok mindennek meg kell, hogy feleljen, például a stílusnak és az időjárási viszontagságoknak is – a kettő pedig sokszor ellentmond egymásnak. Sokan imádjuk a fát, azt a hangulatot, amelyet a fa ad a térnek, ugyanakkor a fa sokszor nem praktikus; a műanyag azonban, ami időtálló, nem éppen a legszebbet mutatja a teraszon. Természetesen itt is vannak már köztes megoldások, amelyek segítenek áthidalni ezeket a bizonyos problémákat, ilyen például a WPC teraszburkolat. A WPC teraszburkolat előnyeiről és hátrányairól, illetve a fa burkolatról a fadepofatelep.hu munkatársaitól okosodtunk, hogy könnyebben választhassuk ki a megfelelő anyagot a saját teraszunkhoz.

A WPC és a fa teraszburkolat előnyei és hátrányai – mikor melyiket?
A WPC anyagot talán úgy lehetne a legkönnyebben meghatározni azok számára, akik még egyáltalán nem hallottak róla, hogy ez a fa és a műanyag keveréke, hiszen jellemzően valamilyen faanyagból – a legtöbbször bambuszdarálékból vagy falisztből – és valamilyen műgyantából vagy műanyagból hozzák létre. A könnyen formázható homogén anyag még színezhető is, tehát mondhatnánk, hogy teljes mértékben olyanná alakítható, amelyre szükségünk van, még sincs benne az a teljesen természetes hatás, mint a valódi fában.

Természetesen sok jó tulajdonsága van, hiszen az szinte biztos, hogy egy időtállóbb megoldásról van szó, mert az anyagból kialakított deszkák szinte biztosan tovább bírják, mint a fa deszka. A WPC faburkolat legnagyobb előnye, hogy nem vetemedik, nem hajlik; egyszerűen nem hordozza magában azokat a tulajdonságokat, amelyeket a fa az évek során az időjárás miatt a természetéből kifolyólag elszenved. Másrészt a WPC nem igényel szinte semmiféle karbantartást, egyszerűen tisztítható stb. Ahogyan egy anyagnak vannak előnyei, úgy hátrányai is, amelyek már inkább a fa teraszburkolat választása mellé állítják az embert. Az igaz, hogy nem kell nagy ápolás ennek a műanyag anyagnak, de esztétikában nagyon messze áll a fa teraszburkolattól, hiszen festhetjük bármilyen színűre, a műanyag hatást egyszerűen nem lehet eltüntetni.

A valódi fa burkolattal nem veheti fel a versenyt esztétikai szempontból a WPC burkolat, de a kinézet mellett van még azért néhány dolog, amiről tudnunk érdemes, mielőtt még választanánk. A fa természeténél fogva kellemes, és az igaz, hogy a nem megfelelő ápolás és szakszerű beépítés hiányában hamar tönkremegy, tehetünk azért is, hogy a fa hosszú élettartamú legyen. A műanyag magában hordozza azt, hogy a napsütés hatására nagyon felmelegszik, tehát lehetetlen rajta mezítláb lenni, és még jobban is termeli a hőt, tehát nem biztos, hogy annyira tökéletesen fogjuk azon a teraszon érezni magunkat, még az esti, hűvös időben sem. A másik probléma, hogy a folyamatos UV sugárzás hatására elég hamar kikopik a színe, kifakul, elöregszik, és még törékennyé is válhat – a fa esetében ez azonban nem teljesen így van, hiszen ilyen szempontból a fa jobban időtálló és még javítható is. A WPC teraszburkolat beépítése után azzal kell számolnunk, hogy nem lehet javítani, tehát teljes cserére szorul, ha valahol teljesen tönkremegy.

Előnyök és hátrányok mindig és minden terméknél vannak, minden alapanyag, úgy mint a fa és a WPC teraszburkolat is hordoz magában jó és rossz tulajdonságokat is – hogy számunkra mi is a fontosabb, az már csak rajtunk áll.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop