Selyemben, bársonyban

Selyemben, bársonyban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Manapság nagyon sokfajta szövettel készítenek kárpitozott bútort, a hagyományos bársony és selyem alapanyagoktól a pamutszövetekig. Egy azonban biztos, a mai bútorszövetektől már nem várhatjuk el, hogy egy életen át szolgáljanak bennünket.

 

 

Az antik és stílbútorok szövete adott, nem lehet mást feldolgozni rá, mint amit eredetileg terveztek hozzá, mert más, stílusában nem hozzáillő szövet használata esetén értékét veszti. Ha áthúzásra kerül a sor, ne sajnáljuk az időt több üzlet végigjárására, mert bőséges kínálat van hagyományos bútorszövetekből is. Előtte azonban egyeztessünk szakemberrel, hogy milyen anyagból, hány métert vegyünk, mert irányított mintázatú és felületű szövetből sokkal több kell, főleg ha a mintázat szimmetrikus. Ülőbútorhoz nagyobb kopásállóságú szövetet válasszunk. Az sem baj, ha a nappali szobában elhelyezett bútor szövete úgynevezett szennytaszító kikészítést kapott. Ezáltal nemcsak kevésbé tapad meg a piszok a felületén, de azt könnyebben el lehet távolítani, mint a hagyományos kikészítésű szövetekről.

 


Külön
vagy együtt

Hálószobába választott bútornál más a helyzet, hiszen azt csak éjszaka használjuk, és az ágynemű (derékalj, lepedő) lefedi, egyúttal megvédi azt. Ebben az esetben csak azt kell mérlegelni, hogy teljes bevonatú ágyat vásároljunk, vagy külön matraccal rendelkezőt, amelyről a fedőtakaró éjszakára eltávolítható. Azoknál az ágyaknál, ahol nincs külön takaró, és nappal az eredeti huzat látszik, szintén fontos, hogy jó kopásállóságú legyen a szövet. Általánosan elterjedt, hogy az emberek többsége lepedő alatt úgynevezett derékaljat (vagy más takarót) használ, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy álmunkban gyakran változtatjuk a testhelyzetünket, így helyenként a bútor intenzív dörzshatásnak van kitéve.
Gyakori, hogy a franciaágyakat külön takaróval és díszpárnákkal látják el, amelynek a védelem mellett másik előnye, hogy külön tisztítható, sok esetben mosható is.
Akár új bútort vásárolunk, akár a régit kívánjuk felújítani, a vásárlás előtt gondosan tanulmányozzuk át a termékhez mellékelt vásárlási tájékoztatót. Ha az nincs a bútoron, vagy bútorszöveten, kérjük el az eladótól, mert a pénztárnál utólag kezünkbe nyomott tájékoztató már aligha segíti a döntésben. A vásárlási tájékoztatónak tartalmaznia kell a minőségtanúsítást és a használati?kezelési útmutatót. Nem hozható forgalomba az a termék, melyet az előírt és szükséges tájékoztatással nem láttak el.

Cserélhető
- ruhák?

Napjainkban új tendencia a gyártók egy részénél, hogy olyan textilbevonatú bútorokat készítenek, amelyek huzata levehető, mosható, sőt ugyanazt a bútort legalább két-három, esetenként még többféle szövetből készült huzattal forgalmazzák. Így, ha forma és méret tekintetében megfelelő a bútor, a kárpitot illetően a döntést tulajdonképpen ránk bízzák. Választhatunk a vékonyabb-vastagabb, egyszínű és mintás kivitelek közül saját és lakásunk hangulatának megfelelően, de akár kettőt is választhatunk, egy vidámabb nyárit és egy vastagabb télit. Előtte azonban gondosan tájékozódjunk arról, hogy a gyártónak ez csak egyszer piacra dobott terméke, vagy folyamatosan több éven keresztül gyártja azokat, mert így később kiegészíthetjük bútorunk - ruhatárát" néhány új darabbal. Különösen fontos ez akkor, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk megkímélni a bútort, de ugyanakkor szeretnénk, ha rendezetten nézne ki a lakásunk.
Döntés előtt azonban mérlegelnünk kell, hogy számunkra mi a fontosabb. A levehető, cserélhető, mosható huzat mellett szól, hogy alaposabb tisztítóhatás érhető el, mint például a fixen rögzített kárpitozásnál. Az utóbbit nedves tisztításnak nem lehet alávetni, csak szárazhabos vagy néhány speciális szerrel lehet tisztítani, viszont megkímélhetjük magunkat a mosás és vasalás fáradalmaitól. A vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy a háztartásunkban lévő mosógép alkalmas-e a huzatok mosására. Nem elhanyagolható előny, ha a huzatok több részből állnak, mert ezeket - külön mosással - megvédhetjük a gyűrődéstől, törődéstől. A huzatok egy része kap valamilyen gyűrtelenítő appretúrát, ebben az esetben csak egy kisebb, simító vasalásra van szükség. A mosások során azonban ez a kikészítés gyengül, veszít eredeti állapotából. A huzatokat, ugyanúgy el kell látni bevarrt kezelési jelképsorral, mint a ruházati termékeket. Ugyancsak a termékbe kell varrni a nyersanyag-összetételt tartalmazó címkét is. Az összetételt a vonatkozó rendeletnek megfelelően magyar nyelven kell feltüntetni.
A kezelési jelképsornak öt ábrából kell állnia: mosás, klóros fehérítés, vasalás vegytisztítás, szárítás. Ezeket a termékbe maradandóan (bevarrt?szövött - nyomott, vagy más eljárással készített címkén) és olvashatóan kell elhelyezni. Fontos, hogy .a termék várható élettartama alatt mindvégig látható, értelmezhető maradjon.
Dísz
és védelem

Készíthetünk huzatot régi fotelre, heverőre, de akár az étkező székeire is. A legfontosabb a pontos méretvétel és formakialakítás. Célszerű először olcsó vagy elfekvő anyagból kialakítani a megfelelő formát, és csak azután kiszabni a végleges anyagból. Ha nem kaptunk pontos információt az üzletben a méretváltozásra, zsugorodásra vonatkozóan, akkor ne sajnáljuk az időt arra, hogy egy kisebb darabon megvizsgáljuk, mennyit megy össze a szövet. Így sok felesleges bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Az elvégzett mosási próba alapján eldönthető, hogy szabás előtt szükséges-e beavatni a teljes mennyiséget. Jó tanácsként még annyit: ha mi magunk készítjük a huzatot, ne válasszunk olyan anyagot, amelyet aztán tisztítóba cipelhetünk. Az üzletek nagyon jó minőségű pamut, len és pamut-len, esetleg szintetikus szállal kevert szöveteket kínálnak.
Ha olyan helyen használjuk a terméket, ahol nagy strapának van kitéve, akkor óvatosságból először csak egy kicsiny darabkát vegyünk meg belőle. Ebből vágjunk le egy akkora részt, amelyen valamennyi szín látható, tegyük félre, majd a maradékot - házi" vizsgálatnak vessük alá. Többszöri mosás után hasonlítsuk össze az eredetivel, napon szárítás után szintén, ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon fakul, akkor fontoljuk meg a vételt. Nyaralók, kerti bútorok párnáinak, terítőinek talán megéri az olcsóbb, kevésbé színtartó anyagot megvenni, hiszen azt általában rövidebb időközönként szokás cserélni. Hintaágyak huzatának azonban már célszerűbb erősebb, színtartóbb esetleg vízlepergető kikészítésű szövetet választani.
Fontos, hogy az üzletben a blokkal együtt átvegyük, megőrizzük a termék vásárlási tájékoztatóját. A legkörültekintőbb vásárlás estén is előfordulhat, hogy hibás terméket vásárolunk, ebben az esetben viszont az árut a vásárlás helyén csak a fizetési bizonylattal tudjuk megreklamálni. Blokk híján az üzlet nem köteles minőségi kifogásunkkal foglalkozni. A vásárlási tájékoztatót - önvédelemből" szükséges megőrizni. Előfordulhat ugyanis, hogy a termék jó minőségű, de tartalmilag hibás tájékoztatót mellékeltek hozzá, ekkor viszont a meglévő útmutatással bizonyíthatjuk, hogy a meghibásodás a hiányos vagy nem megfelelő tájékoztatás következménye.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.