A mediterrán stílus

A mediterrán stílus

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha behunyjuk a szemünket, a mediterrán szó hatására megelevenedik egy kép: kis házat látunk vastag falakkal, nagy zsalugáterekkel, égetett terrakotta tetőcseréppel. Lehet valaki olasz, görög vagy spanyol, a déli napsütés égető erejét nem szereti a saját bőrén tapasztalni. Amíg kinn tombol a forróság, a déli emberek becsukott zsalugáterek mögé visszavonulva töltik sziesztájukat.

 

 

A mediterrán stílus leginkább a szangvinikus - a szangvisz, azaz vér szóból ered -, a vérmes természetű emberek életformája. Olyan szalmaláng természetű emberre mondjuk ezt, akinek hevesek az érzelmi reakciói, s amilyen könnyen keletkeznek, olyan könnyen el is múlnak. Az úgynevezett olaszos vagy spanyolos temperamentumú ember indulatosnak, ingerlékenynek tűnik, de aki ismeri, nem tart tőle, hiszen tudja, hamar lecsillapodik. Nem haragtartó.

 

A mediterrán éghajlati övben az élet is végletes: a felpörgetett napok közt beáll a déli szieszta. E kettősség él azokban az emberekben, akik azonosságot vállalnak a mediterrán életformával, és külső jegyeit maguk köré gyűjtik. Aktív állapotukban lelkesek, éberek, sokat és tartalmasan beszélő társak, akik igen sok energiát követelnek a környezetüktől is.

 

A vastag, egyenetlenül vakolt falak legtöbbször hófehérek ezen a tájon, de előfordul az okker szín is. Néhol előszeretettel alkalmazzák a kéknek egy bizonyos árnyalatát a faszerkezetek festésére, például az ablakkereteknél, zsalugátereken, illetve a külső gerendázaton. Padlóként szeretik a terrakottát, a mázas kerámialapokat, de a természetes kőburkolatok is közkedveltek. Ezek az anyagok az idő múlásával megkopnak, s ez a patina hozzájárul ahhoz a jellegzetes hangulathoz, ami az elmúlt korok bensőséges légkörét árasztja. A felforrósodott padlót szívesen locsolják fel hideg vízzel, így hűsítve az egyes helyiségeket.

 

A színek és tárgyak játékának befogadása önmagában is megmozgatja gondolatvilágunkat, aktív fantáziaéletre sarkall. Néha azonban becsempész olyan elemeket is, amelyeken megpihenhet a szem, engedi a lazulást, a pihenést, a végtelenség illúziójába ringat.

 

Spanyolországban megfigyelhető a mórok öröksége az áttört, csipkézett fémrácsozatok, az egymásba fonódó motívumok és a színes mázas csempék formájában. A szegekkel kivert, díszes vasalatokkal ellátott súlyos, tömör faajtókat éppúgy szeretik, mint az olaszok. Kedvelik a sötét árnyalatú Jakab-korabeli faragott fabútorokat, a vaspántjaitól súlyos ládákat. A kézzel festett terrakotta edények - majolikák - megtalálhatók minden valamirevaló háztartásban. A majolika szó tulajdonképpen Majorkáról származik, és a tiszta színű ónmáz jellemző rá. A fehér alapra festett színpompás, bonyolult mintázat vidámsággal, élettel itatja át az egyszerű formájú edényeket.

 

A görög épületeket a fehérre meszelt falakon kívül a gyönyörű vaskos faajtók és -ablakok jellemzik. A szőlőlugasokkal árnyékolt gyönyörű erkélyek szinte mindenütt a görög építészet visszatérő elemei közé tartoznak. A padlót sokfelé fekete és fehér kavicsokkal rakják ki, de kedvelik a mázas, vagy máz nélküli kerámialapokat is.
Az erkélyeket, verandákat légiesen finom kovácsoltvasból, vagy robusztusabb, kőből faragott korláttal határolják. A terrakottából készült úgynevezett píthoszokat, az óriási méretű jellegzetes krétai tárolóedényeket az ősi technológiára hagyatkozva még ma is szőlővenyigével égetik ki. Szantorini asszonyai hagyományos módszerekkel szövik az élénk színű csíkokkal átszőtt textileket, ágytakarókat.
A stílus színes, vibráló jegyeit értékelő személyiség gyors érzelmi változásai okán néha mások számára kevésbé érthető lehet. Kapkodónak tűnhet az, aki mindig mást akar, vagy az a vád érheti, hogy nem elég precíz, vagy nem túl kitartó. Döntéseiben gyakran irányítják pillanatnyi érzelmei, de megéri, nem - A vibráló, életteli valóságot választotta, s az élethez hozzátartozik a vidámság és a szomorúság, a sírás és a nevetés, a harsány, kirobbanó energia és a pihenés is.
A stílus jegyeit összegezve: a mediterrán légkörre jellemző a hűvöset árasztó csempepadlózat, a girbegurba vakolatú, fehérre meszelt fal, a kovácsoltvas rács, kiegészítők. Ha ezt megtoldjuk gyékényszőnyegekkel, egyszerű vonalú bútorzattal, díszítő kezünk nyomával, s ha netán egyszerű kerámiaedényekben még egy-két mediterrán növényt is el tudunk helyezni, máris hívhatjuk a vendégeket egy szuflakira, pizzára vagy paellára.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.