Gyarmatbútorok

Gyarmatbútorok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha szemléletünktől nem áll távol, hogy szélesre tárjuk kapuinkat más kultúrák előtt, számos érdekes, izgalmas kalandra vállalkozhatunk. de ezt nem mindenki képes megtenni. Van, aki számára idegen marad, és saját otthonától távol tartja e világ atmoszféráját. Van, aki előtt azonban új dimenziók nyílnak, tüzet, energiát, vagy akár megnyugvást hoz a rátalálás élménye. Viszonyulásunk különbözősége személyiségünkben rejlik.

 

 

A gyarmatbútorokat gyakran nevezik koloniális stílusú bútoroknak is. Koloniális, mert e gyűjtőfogalom alatt azokat a bútorokat értjük, amelyek a különböző egykori (angol, francia, belga, spanyol, portugál, stb.) gyarmatokról származnak. A szó szoros értelmében nem tudjuk külön stílusként értelmezni, hiszen nem egyazon területről, korból származnak, nem viselnek egyértelmű stílusjegyeket. A közös bennük mindössze talán az az egzotikus íz, amely egy még érintetlen népcsoport kézműves hagyományai, és egy - civilizáltabb" kultúra találkozásából fakad.

 

Merőben más például egy dél-afrikai, és egy indiai enteriőr, és mindkettőtől eltérő harmóniát sugall egy indonéz szobabelső.

 

Indonézia, miután a XVI. században felfedezték a portugálok, először angol, majd dán fennhatóság alá került. A nyugati kultúra, az iszlám, India és Kína mind-mind nyomot hagytak rajta. Indonézia különböző népek hatásainak egyfajta egzotikus egyvelege, amely mint az ízek szigete vonult be a köztudatba. Az indonéz házak kőből és téglából épültek, és miután a különböző ijesztő maszkok nagy fontossággal bírnak az életükben, ezért az épületek külső homlokzatán és a tetőn is megjelennek a sárkányok, és a gonosz erőkön győzedelmeskedő kerámia ördögfejek.

 

Thaiföldön az emberek házaikat nádból és bambuszból építik, amelyeket cölöpökkel támasztanak alá. Falként gyékényszőnyeg szolgál, és a tetőt fű, rotanglevelek, vagy fazsindely fedi. Hálóhelyüket emelvényre rakják, ezzel is távol tartva a termeszeket, különböző rovarokat. A bútorok bambuszból és trópusi fából készülnek.

 

A jellegzetes mexikói házak tágas udvar köré épültek, amelyet kavicsokkal raktak ki, vagy kőlapokkal burkoltak. Az udvar berendezésének kellékei: egy függőágy, pár szék, és sok-sok hatalmas cserépben dúsan virágzó növény. Az árnyat adó hűvös szobákban kevés, de annál díszesebb bútor található. Általában mindenre jellemző a merész színek használata, mely néha egy zsibvásár fergetegének báját kölcsönzi az egyes helyiségeknek. Kerámiáik művészi tökéletességgel vannak megkomponálva, az ember lelkét melegséggel elárasztó pamutból vagy gyapjúból készített színes szőtteseiken pedig jólesően megpihen a tekintet. A spanyol gyarmatosítók hatása súlyos, faragott fabútoraikon mutatkozik meg leginkább. Méreteiken a díszítőrészletek pazarsága, meghökkentő színvilága lazít.

 

Az egyes afrikai területek különbözőséget mutatnak aszerint, hogy mely népek fennhatósága alá tartoztak hajdanán. Az észak-afrikai házak külseje tartózkodó, némi iszlám beütést takar. Az épületek külsején gyakran található dúsan faragott és esztergált faerkély, amely a török megszállásról tanúskodik, és ott a háremhölgyeket óvta az illetéktelen tekintetektől. Ha átlépjük a küszöböt, kisebbfajta édenkertben találjuk magunkat, amely kerámiaburkolattal ellátott udvart takar szökőkutakkal, csobogókkal, cserepes citromfákkal. A hűvös szobákban a padlót és az ülőbútorokat egyaránt vöröses árnyalatú textilekkel borítják, melyeket cizellált réztárgyak sokasága tarkít.
A különböző kultúrák találkozása oda-vissza hatott egymásra. Amellett, hogy az egyes gyarmatok berendezési szokásait megváltoztatta, a gyarmatosító népek lakáskultúrájába is szép lassan beitta magát az a puritán népi hatás, amelyet egyes műbútorasztalosok loptak bele munkáikba, ezzel stílust teremtve, mint például Chippendale és Mackintosh is.
Formatervező művészek sokasága szerzett hírt, nevet és persze pénzt magának azzal, hogy az európai és amerikai kultúrák számára is elfogadottá tette azokat a nemes alapanyagokat, amelyek mind-mind az egykori gyarmatokon őshonosak. John Caldwel amerikai designer csodálatos érzékkel ötvözte a teakfát fonott hularo-szállal, a svéd Staffan Huligren azzal szerzett a gyártóknak fizetőképes piacot, hogy a teakfát, az acélt és a textilene márkanevű huzatot házasította össze mesterien. Luc Vertogen flamand építész is felfedezte a teakfát, mint bútorainak legnemesebb alapanyagát. Megbecsült kerti bútorcsalád alapanyaga a különleges minőségű kwiala nevű trópusi fa.
Rohamléptekben foglalta el megérdemelt helyét kertünkben, teraszunkon, majd végül lakásunkban a rattan, ez a őserdőkben növő tömör, liánszerű kúszónövény. A gőzölés hatására meglágyuló rattandarabokat kézzel vagy sablonnal a megfelelő formára hajlítják. A minőségi rattanbútorok gyártásánál rozsdamentes acélcsavarokat, ragasztást és dugózást alkalmaznak, a méretre vágott és formázott elemeket időtálló, dekoratív bőrkötéssel rögzítik egymáshoz. A keményebb, sűrűbb szerkezetű rattanból készülnek a bútorfonatok, míg a lágyabb szerkezetű rattan- fonatokból kosarakat, tálakat készítenek.
Az európai ember számára az Európán kívüliség idézi meg a távolság, sőt a végtelenség érzését. Szabadságot, kötöttségektől való mentességet, vagy annak a vágyát jelzi, ha valaki vonzódik e bútorokhoz. Intellektuális, emellett emocionális nyitottságot mutat, ami ritkán jelentkezik együtt. Általában vagy az egyik, vagy a másik túlsúlya a jellemző. Az értelmiségi gondolkodást - a megismerem, elfogadom, befogadom szimbolikus útját - mindenestre jelzi, ha együtt élünk ezekkel a bútorokkal.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.