Variációk padlásfödém szigetelésére

Számos család életében okoz örömteli változást egy újabb gyermek érkezése, emiatt azonban felmerülhet akár a ház bővítése is. Legnépszerűbb megoldás a fölfelé történő építkezés, azaz a tetőtér lakhatóvá tétele, mindezt egészséges anyagokból, energiahatékonyan. Ilyen esetben a ferde tetőt vagy a padlásfödémet mindenképpen szigetelni kell annak érdekében, hogy az épületből a tetőszerkezeten keresztül ne áramoljon ki a drága pénzen előállított hő.

ursa-padlasfodem-szigeteles

Ha a padlásteret nem szeretnénk fűteni, érdemes a padlásfödém hőszigetelése mellett dönteni – ez ilyen esetben a zárófödém szerepét is betölti. Mindez költség szempontjából is sokkal előnyösebben kivitelezhető, mint egy magastető szigetelése, már csak azért is, mert egy átlagos padlásfödém kiterjedése körülbelül 100 négyzetméter a minimum 150 négyzetméter területű ferde tetőhöz képest. Ráadásul a vízszintes zárófödém szigetelése lényegesen gyorsabban elkészül, mint egy új, bonyolult ferde tetős rétegrend, ahol – felújítás esetében – még az sem kizárt, hogy a szarufák cseréjére is sort kell kerítenünk.

A nem járható padlásfödém szigetelése könnyen és gyorsan megoldható, akár csináld magad módon is, hiszen csak a födémgerenda közökbe – a leterített fóliára – kell bevágni az ásványgyapot szigetelőanyagot, lefedni egy porvédő geotextíliával, s már mehet is rá a ritkított deszkaburkolat. Az URSA DF 39 ásványgyapot vagy a magasabb minőségű URSA DF 37, illetve az URSA TECTONIC APh ACOUSTIC szálas szigetelőanyagok bármelyike tökéletesen megfelel a célnak.

ursa-padlasfödém

Praktikusabb a járható padlásfödém, mert a szilárd burkolat raktározás céljára is használható, terhelhető felület. Ha nem is rakodunk rá, akkor is érdemes legalább „szervizutakat” kialakítani járható felülettel pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére. Ilyen esetben a komplex szigetelési megoldás az URSA XPS-bakkal kombinált rétegrendű rendszer, amelyben a födémszerkezet felső síkjára eloször URSA extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból” teherhordó vázszerkezet készül, nem térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzítve. Erre 10 cm széles, min. 2,5 cm vastag lécek kerülnek felragasztásra. Ez a szerkezet oldja meg a vonalmenti teherátadást, és fogadja a szegezett vagy csavarozott, járható deszkaborítást is. Párafékező és légzáró fóliák közé kell méretre szabni és elhelyezni az URSA URSA SF, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA TECTONIC APh ACOUSTIC vagy az URSA DF 39, illetve URSA TERRA 78 szálas ásványgyapot szigetelőanyagok valamelyikét min. 20 cm vastagságban. Javasolt a ritkított deszkaburkolat alá leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől, és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Az extrudált polisztirol hőszigetelő bak szerkezetbe való beépítésével – a faszerkezet előnytelen tulajdonságait kiküszöbölve – minimálisra csökkentjük a tartószerkezet vonalmenti hőveszteségét, ráadásul az URSA XPS-bakos szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás, mert az URSA XPS köbméterára kb. harmada a fáénak. Egy ház jó minőségben történő energiatakarékossá tétele költséghatékonyan is megvalósítható, a háztulajdonosok számára az építőipari megoldások széles tárháza áll rendelkezésre a rezsiköltségek leszorításáért folytatott küzdelemben.

ursa

További műszaki információ:
Varga Tamás Alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop