Valami Amerika

A fővárostól negyven kilométerre fekvő faluban olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha másik kontinensre kerülne. A település peremén áll a fatáblás ablakokkal díszített tanyaház, kertjét drótkerítés és sövény védi, de a birtok a szem elől így is rejthetetlen. A nyugalom szigetén minden precízen elrendezett, nyoma sincs már a farönköknek, melyek nemrég még szanaszét hevertek a néhai legelőn.

 

 

– A lovakkal kezdődött minden – kezdi a beszélgetést az orvos házigazda. – A feleségem kedvéért megtanultam lovagolni, s annyira megszerettem ezt a sportot, hogy azóta rendszeresen hódolunk e szenvedélyünknek. Előbb kölcsön lóval vágtattunk a rokonoknál Õrbottyánban, később saját állatokat tartottunk Szentendrén. Innen jött az ötlet, hogy költözzünk ki vidékre. A telket hamar megtaláltuk, ám a ház – amelyhez ma egy istálló is csatlakozik, benne három lóval – sokáig épült. Az egész kivitelezést egy komfortosított cirkuszi céllövöldés kocsiban asszisztáltuk végig.

 

A ranch építésénél a házigazda az amerikai utazásai során szerzett élményeket gyűjtötte csokorba. A garázs, a kamra és konyha egybekapcsolása azt a célt szolgálja, hogy a vásárlásból hazatérve nem kell az egész házon keresztülmenni, hogy lepakoljon az ember. Ugyancsak tengerentúli szokás, hogy a hálószobából külön férfi és női fürdőszoba nyílik a családi fürdő mellett. Ez utóbbi igazán pazarra sikeredett, hiszen sokszemélyes jakuzzi, többférőhelyes épített zuhanyzó, duplamosdó és kényelmes szauna is elfér a falai között. A lakás harmadik rendező eleme, hogy szekrények helyett minden hálószobához járható gardrób tartozik.

 

Az egész lakáson végighaladó faburkolatok, ajtók, ablakok, lambéria, és a beépített szekrények is speciális páccal kezelt fenyőből készültek.

 

A konyhabútort egy kiváló helyi asztalosalkotta és igazította az étkezőtől bárpulttal elválasztott térbe. Az egzotikus fapadlóval burkolt nappali perzsaszőnyege korábban a férj szüleinek lakását díszítette, de kiváló alapot nyújt a barna bőrgarnitúrához is. A család által rajongva szeretett házimozihoz tartozó hangfalak beterítik a fél nappalit. Nem véletlenül, hiszen a házaspár – pusztába költözésének – egyik apropója volt, hogy szomszédmentesen, szabadon bömböltethessék a zenét a házimozin.

 

Az udvaron kialakított mesterséges tó eredeti rendeltetése tűzivíztározó, hiszen a tűzoltóság csak így adott a házra engedélyt. A tóban a halak már annyira elszaporodtak, hogy süllőket kellett melléjük telepíteni. A több ezer béka is itt kel ki a nádasban, de nyáron a házat is célba veszik. A tulajdonos büszke rá, hogy neki van a legtöbb kuruttyoló békája a környéken, de kevésbé lelkesen azt is hozzáteszi, hogy forró nyári estéken nem lehet tőlük hallani a tévét.
A terasz a meleg évszakokban a ház legfontosabb helye: a család itt süt-főz, bográcsban és faszénen, a salátákba kerülő biozöldségért pedig csak a konyhakertbe kell elballagni. A zöldben tett séták újabb élménnyel teszik gazdagabbá a lakókat, akik így valóban azt érezhetik, hogy egész évben nyaralnak.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop