Utcai zajok kizárása

Rohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés. A zajok egy szint felett vagy bizonyos ismétlődés után nehezítik a munkavégzést, a koncentrálást, akadályozzák feladataink elvégzését, végeredményben zavarják az idegrendszer működését.

utcaizajokkizarasa 720

Az ismétlődő zajok sajátossága, hogy egy idő után „az ember füle rááll”, velük szemben az ingerküszöb alacsonyabb lesz. Különösen káros a jelenség, amikor az otthonunkat terheli, és akadályozza az esti, éjszakai, hétvégi pihenést, regenerálódást.
A ház, ahol a bentlakók a fenti jelenségtől szenvedtek, egy főút mellett épült. Az épület mellett rendszeresen gépjárművek haladtak el. A könnyű, glettelt falazóelemek ezeket a forgalomból eredő zajokat nem bírták kizárni az épületből. Az akusztikai feladat megoldására a tulajdonos az Arató Akusztikai Kft-t kérte fel, amelynek szakemberei a helyszínbejárás során akusztikai méréseket végeztek,hogy meghatározzák a probléma forrását. A könnyű, glettelt falszerkezet különösen a mély frekvenciatartományban nem működött hatékonyan, a dübörgő, mély hangok bejutása az épületbe elsősorban e falszerkezet kis tömegével volt magyarázható.
Mivel a tulajdonos a homlokzatot hőszigetelni akarta, ezért az akusztikus tervező a feladat megoldására aHeraklith lapokat választotta, amelyek szálas szigetelőanyaggal kombinálva a hő- és hangszigetelést is biztosítják. A számítások elvégzése után a következő rétegrendet javasolták:

• 50×50 mm-es lécváz rögzítése a homlokzaton
• a lécváz közé 50 mm szálas szigetelőanyag, kőzetgyapot vagy MPN Plus ásványgyapot
• 50x1000x600 mm Heraklith C lapok szerelése a lécvázra
• vastagvakolat 220 grammos üvegszövet háló erősítéssel

A homlokzatszigeteléshez a kivitelezést végző Silver Insulation System Kft. részére a Knauf Insulation Kft. nagy pontossággal (derékszögesség, hosszméretek) gyártott Heraklith lapokat biztosított, amit egy, erre a célra beszerzett profilerrel készített el. Ennek köszönhetően az illesztési hézagok minimálisra csökkentek. A hagyományos vastag vakolattal ellátott Heraklith lapok speciális szálszerkezetüknek köszönhetően rugalmas vázra szerelve jelentősen javítják a falazott szerkezetek hanggátlását, amelyet számos laboratóriumi mérés is igazol. Az így kialakult réteges falszerkezet növelte a fal tömegét, ami mély frekvenciatartományban 4-5 decibeles hanggátlás-növekedést eredményezett.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop