Uszoda otthonra (privát pancsolás)

Aki manapság ideális családi házat tervezget, ritkán felejti el beleálmodni a medencét.Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy álmait valóra is tudja váltani, először is azt kell eldöntenie, kültéri vagy beltéri medence felel-e meg jobban az igényeinek

 

 

Házban az épület alsó szintjén van az ideális helye, ez új építésnél valósítható meg. Terveztethetünk ugyanakkor fürdőházat is a kertbe, így a háztól független lesz. Mindkettő fűthető, tehát egész évben használható. Korszerű a fa- vagy alumíniumvázas fürdőpavilon üvegoldalakkal, utólag is könnyen illeszthető a már meglévő medence fölé. A pavilon lehet fix vagy nyitható, a medence fölött részben vagy teljesen eltolható. A mobil elemekből épült fedett medencék téliesítése több gonddal jár a görgők, sínek miatt.

 

Könnyen telepíthető és bontható az úgynevezett fóliabuborék, amely egy UV-álló átlátszó fóliasátor a medence felett. Kis teljesítményű motor fújja fel levegővel, majd tartja túlnyomással a medence felett.
A ház alagsorában vagy a fürdőházban lévő téliesített medencék kialakítása ugyan drágább, fenntartásuk költségesebb, de az időjárástól függetlenül élvezhetjük. A különböző szerkezetekkel fedett medencék a vizet és a levegőt természetesen melegen tartva 5-6 hónapra növelik kihasználhatóságát. A fedetlen medence kihasználtsága a legrövidebb, körülbelül 3 hónap. Jelentős költségráfordítással meghosszabbíthatjuk ezt az időt, ha melegítjük a medence vizét.

n Medencefajták
A medence építésének fő szempontja, mennyi pénzt szeretnénk, illetve tudunk áldozni rá. Ez meghatározza a szerkezeti kialakítást, a méretet és a hozzá tartozó gépészeti megoldásokat.
A medencék főbb szerkezeti kialakításai:
n az egyben legyártott polipropilén medencék,
n az acélfalú vagy műanyag zsaluzatú medencék fóliaburkolattal,
n a zsaluköves vagy a helyszínen zsaluzott és kiöntött vasbeton szerkezetű (monolit) medencék csempe-, mozaik-, üvegmozaik burkolattal, esetleg festett felülettel.
Az első két megoldás viszonylag olcsóbb, telepítésük egyszerűbb, felépítésük kültérben javasolt. Az acél- vagy műanyag szerkezetű vízzárására minden esetben a belső burkolatot képező műanyag fólia szolgál. A hidegburkolatú medencéknél a betonfal feladata a vízszigetelés, ezért sokkal figyelmesebb kivitelező munkát – különleges betont, erősebb vasszerkezetet, gondosabb zsaluzást – igényelnek, mint az egyéb betonszerkezetek
A fóliaburkolatú medencék formája kötött, leggyakrabban kör, ovális vagy nyolcas.
A polipropilénből bármilyen forma kialakítható. Nagy előnye, hogy könnyebb lépcső, ülőke vagy változó vízmélység kialakítása. Mindkét típus könnyen javítható – a sérülés helyére foltot forrasztanak vagy ragasztanak.
A polipropilén medence házilag is megépíthető, szállítása ezzel szemben körülményes, csak teherautóval oldható meg. A medence méretének meghatározásakor figyelembe kell vennünk, hogy minél nagyobb a mérete, annál nagyobb a használati értéke, ugyanakkor jelentősen nő a kialakításának, fenntartásának a költsége. Fontos kérdés a mélység, úszásra már az 1,2 méter mélység is megfelelő.

n Gépek
a medence körül
Ha rövid a medencénk, hasznos kiegészítő az ellenáramoltató berendezés, amely úszásiránynyal szemben nagy nyomással vizet áramoltat.
Fontos tartozék a víz tisztaságáról gondoskodó vízforgató, -szűrő rendszer. Utólagos megoldás a befüggeszthető vízforgató. A drágább, de nagyobb tisztító hatásfokú, feszített víztükrű medencét ráccsal védett vályú veszi körbe, amelyen folyamatosan átbukik a víz, és vele a felszínen úszó szennyeződés, majd a vízforgató berendezésbe jut. A megszűrt víz a medence alján fúvókákon át jut vissza.
A süllyesztett víztükrű medencében az oldalfalra szerelt nyíláson jut a víz és a szennyeződés a vízforgatóba. A víz áramoltatása az oldalfalon elhelyezett irányítható fúvókákkal szabályozható. A víz legalsó rétegének a tisztítása a medence aljában elhelyezett szabályozható lefolyónyíláson keresztül történik.
Ha a medence beltérbe kerül, elengedhetetlen a páramentesítés. A pára – némi vegyszerrel – károsíthatja az épület szerkezetét, a falon gombás foltok üthetnek ki, a vakolat, a csempe leválhat. Ennek megelőzése jelentős, legalább félmillió forintos beruházás.
A kert különleges dísze a medencébe vagy a szélére szerelt peremvilágítás. A belső világítást már az építkezés kezdetekor kell megterveznünk, mivel utólagos beépítése igen körülményes.
Szabadban a medencét a talaj szintjéből kiemelve vagy süllyesztve építhetjük, lehetőleg szélvédett, kíváncsi szemektől elzárt területre. Fa, bokor ne legyen a medence közelében, mert a vízbe hulló levelek, gallyak eltávolítása növeli a medencével járó teendőket.
Az építést a tereprendezés zárja. A medence körül – akár földbe süllyesztett, akár a talajon áll – szilárd burkolatot alkalmazzunk, természetes vagy műkőből, csempelapokból, de legalább kavicsból. Egy-másfél méter széles sétatér vegye körbe, lehetőleg csúszásgátló burkolattal bevonva.

n Medenceápolás
A medence megépítésével korántsincs vége a feladatoknak, hiszen a vízminőséget folyamatosan karban kell tartani. Mind biológiai, mind mechanikai tisztításra szükség van, előbbi különböző vegyszereknek a vízhez adagolását, utóbbi a medence falára tapadt és a víz felszínén úszó szennyeződés eltávolítását jelenti.
Tervezéskor a medence, a gépészet és az építés járulékos költségei mellett az üzemeltetési költségeket is szem előtt kell tartanunk. A víz tisztán tartásához szükséges évenkénti egyszeri teljes cserére, a párolgásból adódó pótlásra, de fűtésre, vízmelegítésre, vagy a szivattyúk, motorok által felhasznált energia árára is gondolnunk kell.
A medence létesítése építésiengedély-köteles, a Vízművektől és a Csatornázási Művektől pedig elvi hozzájárulást kell beszerezni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop