Újra lesz államilag támogatott lakáshitel

Kertszimfónia – növénykompozíciók
Lakatlan__Töltsd újra!
Lakáspiac 2011

Október 1-jétől lehet újra államilag támogatott, forintalapú lakáshitelt igényelni, de egyelőre csak két bank jelezte, hogy lesz ilyen terméke. Több pénzintézet saját, piaci alapú, forint-lakáshitelt hirdetett meg, 10 százalék közeli vagy az alatti piaci kamattal – számolt be a Kossuth Rádió hírportálja.

 

 

A támogatott lakáshitelt csak új lakás vásárlásához vagy korszerűsítéshez lehet igényelni, ha a vételár nem haladja meg a 25 millió forintot Budapesten és a megyei jogú városokban, egyéb településeken pedig a 20 millió forintot. A hitel a vételár fele lehet, tehát legfeljebb 10 millió, illetve 12,5 millió forint; korszerűsítésnél viszont csak 5 millió forint. A hitelt csak a 35 év alatti fiatalok, vagy a 45 évesnél fiatalabb több gyermekesek kérhetik, akik nem rendelkeznek más lakástulajdonnal. Ha már van támogatott hitelük, akkor azt egy éven belül vissza kell fizetniük.

 

A hitel díja az állampapír-piaci hozamokhoz igazodik, a támogatás mértéke pedig attól függ, hogy mire veszik igénybe a hitelt, és hány gyermek van a családban. A legolcsóbb a hat vagy több gyermeket nevelők újlakás-vásárlása lesz.

Úgy tűnik, hogy egyelőre csak az FHB és az OTP Bank indul el az új kölcsönnel, amelynek költsége várhatóan 6,5-9 százalék között lesz. Sok bank úgy látja, hogy az új hitel túl szűk körnek nyújtható, ezért többen saját, 10 százalék közeli vagy az alatti piaci kamatozású konstrukciókkal indulnak.

Az új, elérhetőbb árú lakáshitelek miatt valószínűleg megváltozik a lakáspiaci helyzet, hiszen eddig csak meglehetősen drágán, körülbelül 15 százalékos teljes hiteldíj mutatóval lehetett átlagos, forint alapú lakáshitelhez jutni. A 20 évre felvett 5 millió forintos kölcsön havi törlesztése körülbelül 65 ezer forintba került, amely most több banknál is 40-45 ezer forintra csökkenhet. Egy új lakásra felvehető támogatott hitel havi részlete egy 3 gyerekes családnál 33 ezer forint körül lehet.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop