Újítsuk fel a konyhát!

Aki még előtte áll, az bizonyára nem itt olvassa először, aki pedig túl van rajta, az tapasztalatával megerősíti, hogy az összes helyiség közül a konyha berendezése, felújítása igényli a legnagyobb körültekintést. A konyha berendezésének három alapstílusát mindannyian fel tudjuk sorolni, de vajon tudjuk-e, milyen színek, anyagok, formák, milyen küllem és belbecs teszi a konyhát klasszikussá, minimál vagy épp rusztikus hangulatúvá?

 

 

A divat nem talál fogást a klasszikus konyhán. Az időtlen megjelenéshez a tömörfa dukál: dió, cseresznye, tölgy, esetleg egzóta fa. A bútor felső elemein sokszor „díszítősor”, úgynevezett koronaléc fut végig. Osztott üvegajtók tagolják a bútort. Az üveg lehet átlátszó vagy opál. A fogantyúk lehetnek porcelánból vagy fémből, sokszor rézből. A konyhagépek is klasszikus stílusúak, ami nem töri meg a látványt. Kürtős páraelszívót válasszunk, amely készülhet festett vagy pácolt-lakkozott kivitelben. Faragott támlájú, kárpitozott tömörfa székek a stílusos kiegészítők. Selyem, damaszt, bársony textíliák illenek ide. A munkalap nemes anyagból legyen: márvány, gránit, csiszolt greslap vagy nemesfa. A falakat pasztell árnyalatúra fessük, vagy aprómintás tapétával díszítsük. A világítás lehetőleg klasszikus formájú csillár, függeszték legyen, kerüljük a szpotvilágítást.

{gallery}images/stories/verysimple/konyha/f1{/gallery}

Nagy divatja elvitathatatlan, modern életstílust sejtet. A minimál stílusú konyha nagy térben mutat igazán. Letisztult, szögletes vonalak, kevés osztás jellemzi, szereti a szimmetriát. A magasfényű ajtófrontok, furnérozott frontok kedveltek, valamint az alumínium keretes ajtók. A hagyományos felső elemek helyébe a kis magasságú tárolószekrények lépnek, amelyek felnyílnak vagy sínen gördülnek. A fogantyúk rejtve maradnak, sokszor automatikával működnek, gázteleszkópos felnyíló vasalatokat kapnak. A mindenféle díszítéstől mentes megjelenést erősíti, hogy minden konyhai eszközt igyekszik eltüntetni a szem elől a minimál konyha, ezért nagy figyelmet kapnak a tárolórendszerek. Nem ragaszkodik a klasszikus hidegburkolathoz a munkalap felett, sokszor használ helyette üveg- vagy fémpanelokat. A munkalapok jellemzően vastagok, 4-6 milliméteresek. A stílus megkívánja a rozsdamentes, high-tech konyhagépeket.

Ha a rusztikus, vidékies stílusról beszélünk, akkor a dél-franciaországi, spanyol és itáliai enteriőrökre kell gondolnunk. A szívesen alkalmazott, karakteres motívumok, időtálló alapanyagok túlélték az idő múlását, így modern építészeti környezetben is jól érvényesülnek. A mediterrán embereknek fontosak a közös étkezések, a nagy lakomák, a beszélgetések, így a konyha és az étkező mindig kiemelt szerephez jut. A country konyha alapélménye a vitalitás, amely játékosságot és meleg színkombinációkat jelent. Főszereplő a cseresznye-, a tölgy- és a diófa, a natúr viasszal kezelt fa felületek, valamint az antikolt festett MDF alapanyagok az elmaradhatatlan koptatott megjelenésükkel. Vitrines felsőszekrényekkel, tálalószekrénnyel, apácarácsos betétekkel, porcelán mosogatótálcával, rusztikus, kürtős elszívóval és bortartóval tehetjük még stílusosabbá konyhánk megjelenését. A Caracalla Konyhastúdióban mindent tudnak a rusztikus konyháról.
www.caracalla.hu

{gallery}images/stories/verysimple/konyha/f2{/gallery}

Top 4 trend

Az amerikai típusú konyhák térhódításával otthonunk térkiosztása is gyökeresen megváltozott. Az ajtók mögé zárt konyha kiszabadult „fogságából”, egy térbe került a nappalival és az étkezővel. Ennek megfelelően a konyhaszekrény egyes elemei térbe fordultak, és a munkapult funkciója mellett bárpultként, reggelizőpultként, és nem utolsósorban térelválasztóként működnek. Szép példája ennek a May-Ro fehér és homokszín, valamint a Lugas Konyhastúdiók vibráló vörös konyhamegoldása.

A fenti funkcióváltáshoz szorosan kapcsolható a konyhai tárolásról alkotott képünk „újraszínezése” is. Mivel a konyhába szabad a belátás, tilos a rendetlenség! A használaton kívüli eszközök, tányérok, bögrék, egyéb apróságok helyet kívánnak, mégpedig sokat, és logikus elrendezésben. Ezért vannak a fiókrendezők, a belső polcrendszerek,  az elrejthető elektromos kiállások. A May-Ro jóvoltából még az elektromos háztartási gépek is rejtve maradhatnak speciális, harmónikaszerűen záródó ajtók mögött.

{gallery}images/stories/verysimple/konyha/a{/gallery}

Miért ne lehetne színes?

A színekről a konyhában sem kell lemondanunk. Olyannyira, hogy ma már nem csupán konyhabútort választhatunk a kívánt árnyalatban, hanem kiegészítőket is. Létezik MOFÉM csaptelep a mindennapi szürke helyett feketére és fehérre fújva is. A konyhai gépek sem feltétlenül unalmas, funkcionális darabok: itt van mindjárt az LG Swarovski-kristályokkal díszített mikrohullámú sütője, vagy a Fagor új indukciós tűzhelye.

Ha szeretjük a színeket, de túlzásba nem esnénk, akkor egy karakteres színhez párosítsunk semleges árnyalatot, és ezt jelenítsük meg az ajtólapokon, bútorelemeken. A Lugas Konyhastúdiók fenti fotója egy visszafogott, természetes színkombinációt mutat, míg a TH Design a narancsot feketével társította.

Electrolux ErgoSense reggelizőszettel – kenyérpirító, kávéfőző és vízforraló – jól indul minden nap. A fehér „kollekció” szép, praktikus és biztonságos is egyben, ergonómiai megformálása kényelmessé teszi a reggeli indulást. És látványnak sem utolsó!

Amitől nekünk könnyebb

A legszebb konyhában is bosszúság a mindennapi ténykedés, ha minden csupa víz mosogatás után, ha a fűszereket és a hozzávalókat főzés során innen-onnan kell „levadászni”, és még sorolhatnánk. A logikus felépítésű, praktikus és az ergonómiai kívánalmaknak megfelelő konyhai eszközök nagyban megkönnyítik a dolgunkat. Az intelligens konyhagépekről nem is beszélve!

A Franke a kitűnő minőség, a tökéletes dizájn, a jól átgondolt funkcionalitás és a hosszú élettartam szinonímája. Két egyedi minőségű anyagból készíti mosogatóit: nemesacélból és Fragranit DuraKleen® fantázianevű anyagból. Jól tisztíthatóak, ellenállóak, ergonomikus formatervezésűek. A formailag és méretben is széles választékot olyan praktikus kiegészítőkkel láthatjuk el, mint a csepegtetőtálcák, gyümülcsmosók és modern csaptelepek.

Intelligens kijelző – maximális kényelem
A Samsung RL55VQBRS típusú hűtőszekrényen prémium kategóriás LCD érintőkijelző található, amelyen egyetlen érintéssel ellenőrizhetők a napi feladatok, feltölthetők a családi nyaralás fényképei, üzenhetünk családtagjainak, de beállíthatjuk a hűtő belsőhőmérsékletét is. Az RL55VQBRS hűtőt eleganciája és kifinomult szépsége bármely konyha díszévé teszi.

További információ a www.samsung.com oldalakon található.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop