Új levegő-víz hőszivattyú

14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále
6 érv a minőség mellett – A tervektől az új otthonig
Jinko Maxim, az okosnál is okosabb napelem

A Panasonic emelt hatékonyságú Aquarea T-CAP levegő-víz hőszivattyú termékcsaládja új taggal bővül e hónaptól, a 16 kW-os modellel. Felújítandó és új épületekben egyaránt alkalmazható, tökéletes megoldást kínálva a lakossági és közületi fűtési igények kielégítésére. A berendezés fűtésre-hűtésre, valamint használati meleg víz előállításra egyaránt alkalmazható. A készülék segítségével 55 C fokos használati meleg víz, valamint hűtésben akár +5 C fok előremenő víz állítható elő. A T-CAP termékcsalád legfőbb jellemzője, hogy az épület fűtési igényét a legszélsőségesebb hidegekben is képes teljes mértékben tisztán hőszivattyús elven működve ellátni. A névleges fűtőteljesítmény 100 százaléka elérhető akár -15°C-ban is. A karbantartás még egyszerűbb lett a hőszivattyú új szervizelési tulajdonságainak köszönhetően. A berendezés szerelőbarát megoldásokkal segíti a telepítőket, akik így kedvezőbb telepítési és karbantartási költségekkel számolhatnak.

 

A hőszivattyús iparban kimagasló COP értékével, 4,74 (+7°C külső hőmérséklet és +35°C előremenő vízhőmérséklet esetén) iparági vezetővé teszi a készüléket. A T-CAP termékek meglévő épületeknél a gázkazánnal együttműködve alkalmazhatóak, vagy új épületek esetén önállóan. A T-CAP készülékek segítségével kiszolgálhatóak a különböző felület fűtési/hűtési rendszerek, alacsony hőmérsékletű radiátorok, vagy az olyan fan-coli egységek, mint a Panasonic Aquarea Air készülék. A berendezés könnyen összekapcsolható környezetbarát és energiatakarékos rendszerekkel, mint napkollektor vagy napelemes rendszer, és jól kombinálhatók a Panasonic magas hatékonyságú, jól szigetelt, nagy hőcserélő felülettel rendelkező használati melegvíztárolói, tovább csökkentve az energia költségeket, minimalizálva az energiaveszteségeket.

Főbb tulajdonságai:
– új emelt hatékonyságú berendezés A energiaosztályú fordulatszám szabályzott vízköri szivattyúval;
– a névleges 16 kW fűtőteljesítmény megtartása -15C-os külső hőmérséklet esetén is kisegítő elektromos fűtés használata nélkül;
– új egyedülálló leolvasztási mechanizmus, amelynek köszönhetően a kisegítő elektromos fűtés csak +10C-os visszatérő víz hőmérséklet alatt kapcsol be. Alacsony energiaigényű lakások, házak fűtése még gazdaságosabban megoldható, hétvégi házak fagymentesítő fűtése nagyságrendekkel kevesebb energia felhasználással megvalósítható;
– új funkciókkal bővült a készülék vezérlő egysége. Az új “Auto mode” használatával az automatika a körülményekhez viszonyított legjobb üzemmódban üzemelteti a hőszivattyút, mindeközben a felhasználó nyugodtan élvezheti a komfortot otthonában.

•    Az új szabályzó képes az energiafogyasztás kijelzésére. A hűtésre, fűtésre és használati meleg víz termelésre vonatkozó adatok elkülönítve jeleníthetőek meg heti, havi és éves bontásban!
•    A szabadság üzemmód használatával egyszerűbbé válik a készülék energiatakarékos üzemeltetése olyan esetekben, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodunk az otthonunkban. Az üzemmód használatával fagymentesítő alacsony hőmérséklet használata mellett jelentős energia takarítható meg.
•    Speciális épületszárító üzemmód az új épületekhez. Az üzemmód használatával a fűtési rendszerek telepítői csökkenthetik az épület kiszárításának idejét. Az épület szárító üzemmód egy folyamatos sima előreprogramozott algoritmus szerint hajtja végre az épület kiszárítását.

Ha az Aquarea T-CAP2 levegő-víz hőszivattyúról árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelep munkatársától, használja a megfelelő gombot.

AQUAREA T-CAP HŐSZIVATTYÚ

A Panasonic új, költséghatékony és környezetbarát Aquarea levegő-víz hőszivattyú rendszere maximális hatékonyságot és teljesítményt kínál akár -20 fok külső hőmérsékletig!

100% teljesítmény akár -15 fok külső hőmérséklet mellett?

A Panasonic Aquarea T-CAP sorozatú modelljei akár -15 celsius fokban is képesek tisztán, hőszivattyús üzemben előállítani a teljes fűtő kapacitásukat, elektromos kiegészítő fűtőbetét nélkül.
Az Aquarea T-CAP (“teljesítmény megmaradós” SXF, SXC) és a normál (“teljesítmény vesztős” SDF, SDC) sorozat beltéri egységeiben egyaránt megtalálhatóak a különböző teljesítményű kiegészítő és biztonsági elektromos fűtőbetétek, így gyakorlatilag egy hőszivattyút és egy “villamos kazánt” is vásárolunk egy rendszerben.
Az Aquarea T-CAP sorozat elérhető 9 és 12, valamint akár 16kw névleges teljesítményben is, egy és három fázisú, csak fűtő, vagy akár hűtő-fűtő  kivitelben egyaránt.

Az Aquarea hőszivattyúkat kiemelkedő gazdaságosság jellemzi. A COP elérheti akár  5,0-át is!

-15 celsius foknál akár 2,55-ös COP! (T-CAP WH-SXC09C3E5 és WH-SXF09C9E8 modelleknél)

A hőszivattyúkra egyetemes szolgáltatásként 30%-olcsóbb “H”-tarifa, vagy “GEO”-tarifa igényelhető br.29,16 Ft/kWh díjon!

A Panasonic Aquarea hőszivattyúval akár 78% energia megtakarítás érhető el a hagyományos elektromos fűtéshez képest.

A 9kw fűtőteljesítményű Aquarea levegő-víz hőszivattyú 4,88-as COP értékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 1kw felvett elektromosság 4,88kw fűtési energiaként jelenik meg az épületünkben, ami 3,88kw mennyiséggel több, mint a hagyományos villamos fűtésnél, ez 78% megtakarításnak felel meg. Hálózat visszatáplálású napelemmel, vagy használati melegvízkészítő, vagy fűtésrásegítő napkollektorral, esetleg hővisszanyerő szellőztető berendezés működtetésével, további megtakarítások érhetők el az épület költségcsökkentésénél.

Panasonic Aquarea levegő-víz hőszivattyúkról:
Az Aquarea hőszivattyú kültéri egysége nyeri ki a kültéri levegő ingyenes energiatartalmát, amelyet a magas hőátadási tulajdonságú R410a környezetbarát hűtőközeg és az inverteres (fordulatszám szabályozott) kompresszor segítségével juttatunk el a beltéri hidraulikus egységben lévő rozsdamentes hőcserélőhöz és azon keresztül az épület fűtési rendszerébe és a használati melegvíz tárolóba. Az Aquarea beltéri hidraulikus egységén keresztül, távszabályzó segítségével szabályozható a ház belső hőmérséklete. A szabályzó a prioritásokat is kezeli a fűtés és a melegvíz tekintetében, azaz beprogramozható, hogy pl. csak este 19 órakor készítse el a melegvízet, ha egész nap nincs otthon senki, feleslegesen ne fogyasszon áramot, mint egy hagyományos villanybojler. Használati melegvizet az opcionálisan rendelhető Aquarea HMV tárolóban készíti el a használati melegvizet egy belső elhelyezkedésű, nagy felületű, hatékony hőcserélő segítségével. A maximális kényelem tekintetében egy 3kw-os elektromos fűtőteljesítményű fűtőbetétet is tartalmaz az Aquarea tároló. A forró víz tartály tartalmazza a csatlakozó 3-utas szelepet, amelyet a vezérlés kapcsolja át, ha épp nem a fűtésre kell a melegvíz, hanem pl. zuhanyozásra és nincs kellő mennyiségű, hőmérsékletű melegvíz a tartályban. A Panasonic Aquarea hőszivattyúk vezérlését úgy alakították ki, hogy a vezérlésük tudja fogadni a napkollektort, így még több energia takarítható meg a rendszerek összehangolásával.

Az Aquarea hőszivattyúk elektromos ellátását minden esetben a beltéri hidraulikus egység fogadja, belső, beépített elektromos megszakító (2 vagy 3 darab amelyek FI relék is egyben) plusz védelemmel ellátva.

Az Aquarea  hőszivattyú rendszerhez szükséges egyéb berendezések (pl szobatermosztát- optimális hőmérséklet biztosítása érdekében csatlakoztathatók az Aquarea hőszivattyú rendszerhez) pontos típus ajánlását megtalálhatja a Panasonic Aquarea hőszivattyú katalógus 38. oldalán.
 
Az alacsony hőmérsékletű radiátorokkal, padló, vagy falfűtéssel fűtéssel működő házak esetén a nagyfokú csatlakoztathatóságú Aquarea hőszivattyú a legmegfelelőbb  és a leggazdaságosabb megoldás. Ez a megoldás működhet akár önállóan, vagy napkollektorral (vagy akár a meglévő gázkazánnal kombinálva is). Ennek a műszaki megoldásnak a legmagasabb a fűtőteljesítménye és hatékonysági foka, gazdaságossága.

A magas hőmérsékletű radiátorokkal (például öntöttvas radiátorok) működő házak esetén az Aquarea magas hőmérsékletű megoldása valószínűleg a legmegfelelőbb, hiszen az Aquarea HT hőszivattyú önmagában 65°C hőfokos vizet szolgáltat akár -15°C fokos külső hőmérséklet estén is, tisztán hőszivatyús üzemben. Az Aquarea HT hőszivattyú ideális a régi, korszerűtlen fűtésrendszerű (magas hőfokú fűtővízzel üzemelő radiátoros fűtés) házaknál, ahol nincs mód az egész fűtésrendszert korszerűsíteni, de még is alacsonyabb fűtési számlák elérése a cél, azonos komfort tartása mellett, füst és szénmonoxid veszélye nélkül, megújuló energiaforrást használva a hőszivattyús technológia segítségével. Az Aquarea HT levegő-víz hőszivattyú alacsonyabb vízhőfokok esetén (pl 35 fokos víz esetén) gyakorlatilag közel azonos COP-vel dolgozik, mint a jól ismert T-CAP sorozat, így gyakorlatilag annak a továbbfejlesztett változatának mondhatjuk, legalább is a magasabb előremenő vízhőmérséklet tekintetében mindenképp. Jó tudni, hogy sok esetben, mivel  hőforrás oldal folyamatos üzemű, gyakorlatilag a legrosszabb szigetelésű házaknál is az eddig megszokott magas vízhőmérsékletnél alacsonyabb vízhőmérsékletekkel is ki lehet fűteni a házat! Ez abból adódhat, hogy pl. a vegyestüzelésű kazánt sem rakosgatjuk folyamatosan éghető anyagokkal egész nap, hanem csak egy időszakban, vagy bizonyos ideig így a vízhőfokunk itt sem folyamatosan magas, emiatt egy alacsonyabb, de állandó vízhőmérsékletet tartva sok esetben kifűthető lesz még akár a gravitációs rendszerű, korszerűtlen fűtési rendszerrel felszerelt házunk is. Emiatt akár sok esetben a T-CAP sorozatú Aquarea hőszivattyú is elégséges lehet a maximális 55 fokos előremenő vízhőfokkal. Nem ritka esetben akár 40-45 fokos előremenő vízhőmérséklettel is kifűthető némely radiátoros családiház, akár közel 50% költségmegtakarítással egy régi korszerűtlen gázkazánnal szemben. A hőszivattyú inverteres kompresszora a mindenkori pillanatnyi hőigényhez igazodva csökkenti, illetve változtatja a fordulatszámát, így részterhelésen jóval kevesebb energiát kell befektetnie az épület fűtési igényének szintentartása érdekében, emiatt pénzt és energiát spórol tulajdonosának.

Az Aquarea levegő-víz hőszivattyú vezérlő egysége egyszerű használatot tesz lehetővé. Lehetőségünk van az előremenő víz hőmérséklet  szabályzására, a használati melegvíz hőfokának a beállítására, illetve a kiegészítő fűtőbetétek hőfokhoz való beállítására, vagy kikapcsolására. Kezelése egyszerű és felhasználóbarát. Lehetőség van szobatermosztátos vezérlésre is, akár a meglévő szobatermosztát segítségével. A hűtő-fűtő modellekhez három vezetékes termosztátra van szükség.

A GEO tarifa kedvezményes, villamos áramot biztosít a hőszivattyús alkalmazásokhoz. Jelenleg az Elmű-Émász területén vehető igénybe.

További információ: http://www.aram.hu/

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ bevezette a vezérelt “Geo”-tarifa néven az új, kedvezményes hőszivattyús áramtarifát, amely az előzetes információk szerint még a jelenlegi éjszakai áramnál is olcsóbban érhető majd el!

Az alkalmazott  Geo tarifa naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít úgy, hogy 2 óránál hosszabb megszakítás nem fordul elő, és a két megszakítás között legalább két óra bekapcsolási időt biztosít. Ez számunkra teljesen komfortos megoldás lehet, főleg akkor, ha a hőszivattyú mellé felületfűtés-hűtést választunk, aminek a hőtehetetlensége könnyedén elvisel pár perc, esetleg 1-2 óra leállást. A Geo tarifa megszakításai naponta érvényes fix időpontban történnek, azaz 8.00-10.00 óráig, valamint 16.00-18.00-ig.
 
A Geo tarifát a szolgáltatók nem csak a hőszivattyúra adják meg, hanem a készülék részét képező, beltéri hidraulikus egységében lévő elektromos pótfűtésre is!

Az új vezérlő egység legfőbb tulajdonságai:
– Az új „Auto mode” használatával az automatika a körülményekhez viszonyított legjobb üzemmódban üzemelteti a hőszivattyút, mindeközben a felhasználó nyugodtan élvezheti a komfortot otthonában.
– Az új szabályzó képés az energiafogyasztás kijelzésére. A hűtésre, fűtésre és használati melegvíz termelésre vonatkozó adatok elkülönítve jeleníthetőek meg heti, havi és éves bontásban!
– A szabadság üzemmód használatával egyszerűbbé válik a készülék energiatakarékos üzemeltetése olyan esetekben amikor huzamosabb ideig nem tartózkodunk az otthonunkban. Az üzemmód használatával fagymentesítő alacsony hőmérséklet használata mellett jelentős energia takarítható meg.
– Speciális épület szárító üzemmód az új épületekhez. Az üzemmód használatával a fűtési rendszerek telepítői csökkenthetik az épület kiszárításának idejét. Az épület szárító üzemmód egy folyamatos sima előreprogramozott algoritmus szerint hajtja végre az épület kiszárítását.
– A 7 sebességű vízköri szivattyú segítségével a vízköri beszabályzás egyszerűen és precízen az adott épületre szabható.  

Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Magyaroroszági képviselője az új termékkel kapcsolatban a következőket ismertette „Az Aquarea termékcsalád rendkívül népszerű termék mellyel jól lefedhetőek a lakossági igények. Az új 16 kW-os T-cap levegő-víz hőszivattyúval a termékválaszték  kiszélesedett .Immáron 9 kW és 45 kW között tudunk rendszereket kínálni a T-CAP termékcsaládból, hiszen az új Panasonic hőszivattyú manager automatika rendszerünk segítségével, kaszkád megoldással, akár 3 darab 16kW-os T-CAP hőszivattyút vagyunk képesek egyszerűen összekötni egy fűtési rendszerben. Az hőszívattyúink az összes népszerű automatika rendszerhez (BMS, ENOcean, KNX) könnyen csatlakoztathatóak vagy akár az IntesisHome kiegészítő segítségével okostelefonról, táblagépről vagy pcről elérhető, üzemeltethető. A Panasonic hőszivattyú manager automatika rendszer segítségével kialakítható kaszkád megoldások a Panasonic levegő-víz hőszivattyúkat alkalmassá teszik a nagy hőszükségletű közösségi terek, kereskedelmi egységek, üzletek, irodák, szociális otthonok, óvodák, iskolák energia takarékos fűtésére-hűtésére és használati meleg víz igényük kielégítésére.”   

A Panasonic Aquarea T-CAP termékcsalád

A termékek új és felújított épületekben egyaránt alkalmazhatóak. A karbantartás még egyszerűbb lett a hőszivattyú új szervizelési tulajdonságainak köszönhetően. A berendezés szerelőbarát megoldásokkal segíti a telepítőket akik így kedvezőbb telepítési és karbantartási költségekkel számolhatnak.

A névleges fűtőteljesítmény 100% elérhető akár -15C-ban is. A hőszivattyús iparban kimagasló COP értékével,  4,74 (+7C külső hőmérséklet és +35C előremenő vízhőmérséklet esetén) iparági vezetővé teszi a készüléket. A T-CAP termékek meglévő épületeknél a gázkazánnal együttműködve alkalmazhatóak vagy új épületek esetén önállóan. A T-CAP készülékek segítségével kiszolgálhatóak, a különböző felület fűtési/hűtési rendszerek, alacsony hőmérsékletű radiátorok vagy az olyan fan-coli egységek mint amilyen a Panasonic Aquarea Air készülék. A berendezés család könnyen kapcsolható össze olyan környezetbarát és energiatakarékos rendszerekkel mint amilyenek a napkollektoros vagy napelemes rendszerek.

A T-CAP levegő-víz hőszivattyú rendszerekkel jól kombinálhatóak a Panasonic magas hatékonyságú jól szigetelt, nagy hőcserélő felülettel rendelkező használati meleg víztárolói. Használatuk segítségével tovább csökkenthetőek az energia költségek és minimalizálhatóak az energiaveszteségek.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop