Topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Nem kis feladat elé állítja a tervezőket a 2020. december 31-e után érvénybe lépő szabályozás, miszerint az új építésű lakóépületeknek a használatbavételi engedélyhez meg kell felelniük a 7/2006-os TNM rendelet szigorodó előírásainak, azaz a 6. melléklet „közel nulla energiaigényű” épületekre vonatkozó feltételeinek. A legtöbb esetben ehhez a hőszivattyús hőtermelés és felületfűtés/hűtés jelenti a megoldást.

uponor 202009 720

A hőleadó rendszereket háromféle megoldással lehet megvalósítani:

1. épületszerkezetbe integrált csővezetékekkel,

2. nedves technológiás fal/mennyezethűtéssel (vakolt rendszer),

3. száraz technológiás fal/mennyezethűtéssel (gipszkartonos rendszer).

A belsőépítészek, ill. a szakági tervezők felújításnál és új építésnél egyaránt rengeteg süllyesztett berendezést helyeznek el a mennyezeten, ilyenek lehetnek pl.: szellőző rendszer befúvó/elszívó elemei, világítótestek, spinklerek, süllyesztett hangszórók stb. Ezen igények figyelembevétele mellett nagyon sok esetben már csak száraztechnológiás fűtési/hűtési rendszert lehet megvalósítani, amelyre tökéletes megoldást nyújt az Uponor Thermatop M rendszer.

uponormennyezethutesfutes202005 720
A panelek Uponor Uni Pipe PLUS 16×2,0 előszerelt ötrétegű csővezetéket tartalmaznak. Az Uni Pipe PLUS csővezeték alumíniumrétege varrat nélküli húzott technológiával készül, így 40 százalékkal jobban hajlítható, mint egy átlag ötrétegű csővezeték. A csővezeték nagy előnye a panel kialakításánál tökéletesen szemléltethető: több mint 30 m csővezeték található 1m2 panelfelületen, a csővezeték letekerésére munkapadon kerül sor 5 féle hosszúságban (950 mm, 1350 mm, 1750 mm, 2150 mm és 2550 mm). A panel szélessége minden esetben 277 mm. A tetszőleges hosszúság miatt szabadon alakítható az álmennyezet, lehetőség van a panelek közé berendezési tárgyakat süllyeszteni, vagy akár az álmennyezet alsó síkját egy helyiségen belül megváltoztatni. A panelben futó csővezetékek rögzítése műanyag tartószerkezettel történik, amelyek egy mozdulattal az álmennyezeti CD profilba illeszthetők. A műanyag tartók nagy előnye, hogy hűtés esetén nem jelentkezhet náluk kondenzáció.

Az Uponor Thermatop M panel egy sugárzásos hőleadással működő rendszer, ami huzatmentesen, légmozgás nélkül tud magas fűtési és hűtési teljesítményt leadni:

  • fűtés esetén 22°C-os belső hőmérséklet és 38/33°C-os fűtési hőfoklépcső esetén 95 W/m2 fűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni;
  • hűtés esetén 26°C-os belső hőmérséklet és 15/18°C-os hűtési hőfoklépcső esetén 80 W/m2 hűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

Mind fűtés, mind hűtés esetén elmondható, hogy jóval magasabb a teljesítmény leadása, mint egy gyárilag gipszkartonba integrált rendszernek, ezáltal kisebb fűtő/hűtő felülettel érhető el ugyanaz a teljesítmény. A fenti hőleadás biztosításának elengedhetetlen feltétele, hogy a paneleket eltakaró gipszkarton 10 mm vastag legyen, és a hővezetési tényezője (λ) minimum 0,3 W/mK, vagy ennél magasabb érték legyen. Ezen paramétereket minden esetben ellenőrizni kell az adott gipszkartongyártó által kiállított teljesítménynyilatkozatban. Ha 0,3 W/mK értéknél kisebb a hővezetési tényező, vagy vastagabb a panel, akkor a beépített panel „szigetel”, és ennek következtében csökken a leadott teljesítmény.
uponor 202009 3
A panelek egymással Uponor S-Press PLUS prés toldókkal sorolhatók. Az így sorba kötött panelek úgynevezett „mezőt” alkotnak, akár direkt osztó-gyűjtőre köthető előszigetelt ötrétegű csővezetékekkel és eurokonuszos csatlakozással. Egy másik megoldás lehet, ha a kapott mezőket egymáshoz képest Tichelmann rendszerbe kötve csatlakoztatjuk az osztó-gyűjtőre. Az Uponor Uni Pipe ötrétegű csővezetékek 16-32 mm-es átmérőig előszigetelt kivitelben is elérhetők, amelyek zártcellás, hűtésre alkalmas szigeteléssel ellátottak. A hőszigetelés vastagsága 16-25 mm-es csőátmérőig 4, 6, és 10 mm, míg a 32 mm-es csővezetéknél 15 mm. A gyárilag szigetelt csővezetékek használatával tovább gyorsítható a kivitelezési idő.

uponor 202009 1
Az Uponor Thermatop M panelek rendkívül alacsony súllyal rendelkező elemek, amelyek felhelyezése az álmennyezeti tartók kialakítása után egyből kezdhető. A szerelés során jól elkülöníthetők a gipszkartonos és fűtésszerelői feladatok, ezáltal a kivitelezés nagyban felgyorsítható.

Rendszerelőnyök:

4. mennyezeti tárgyak egyszerű integrálása;

5. gyors szerelési idő; 6. nagy hűtési teljesítmény;

7. fűtés és hűtés egy felülettel;

8. préselt csatlakozók azonnali nyomáspróbát tesznek lehetővé;

9. rendelhető gyorscsatlakozóval is;

10. huzatmentes hűtést biztosít.

Benis Attila
mérnök-üzletkötő 

www.uponor.hu

 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop