Felejtsük el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket, mert az egészséges ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak – vallja Földi Rita gasztroblogger.
Fotó: Földi Rita
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- frissen őrölt fekete bors
- 200 g előkészített zöld spárga
- 6 szelet csirkemellsonka (válasszunk legalább 85% magas hústartalmút)
- 100 ml főzőtejszín (20%-os)
- 60 g light trappista sajt
- 40 g light fetasajt
A spárgát kézzel törjük meg, ott pattan szét, ahol már nem annyira fás. A spárgaszárat zöldséghámozóval finoman meghámozzuk, vigyázva a legfinomabb fejére. Kis időre tegyük vízbe, hogy a megtapadó homok kiázhasson belőle, majd folyóvízben átmosva kisebb darabokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízben roppanásig, kb. 5-7 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedve azonnal tegyük jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább. A spárgát érdemes a vásárlás után egyből feldolgozni, előfőzve pár napig hűtőben tárolható, és a reggelihez már csak elő kell kapni. Szinte alig van benne kalória, viszont rost- és vitamintartalma magas (C, B1, B2, és B6), valamint tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint is.
A tojásmuffinhoz 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt, közben a sajtokat és a sonkát felkockázzuk, a tojásokat és a tojásfehérjét keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk. Habverővel átkeverve hozzáadjuk a tejszínt, az előkészített spárgát, a sonkát és a kockázott trappista sajtot, majd kanállal 10 darab szilikon muffinformába öntjük. A tetejét megszórjuk kockázott fetasajttal, kb. 20 percig sütjük. Fogyaszthatjuk akár frissen, de másnap, felmelegítve is finom.
További diétás receptek a szerző weboldalán.
Hozzászólások