Tervezés határok nélkül

Külföldi ingatlant tervezni itthonról? Nem probléma! Bár a tervezők személyesen soha nem jártak a helyszínen, mégis elkészült az, amiről a megbízó álmodott. Modern, kényelmes, az egész család számára élhető és szerethető lakás.

tervezeshataroknelkul 720

A külföldön élő magyar család azzal a kéréssel keresett meg bennünket, hogy a brüsszeli, diplomata negyedben lévő lakásuk belső kialakítását tervezzük meg. Izgalmasnak kínálkozott a feladat, hiszen személyesen nem is jártunk ott soha, a megbízókkal is csak egy-két alkalmunk volt találkozni. Szerencsére ma már a távolság nem akadály, és a technika segítségével gördülékenyen folyt a munka. A kivitelezés is nagyon szervezetten, pár hét leforgása alatt elkészült, ugyanis a beépített anyagok közül szinte minden termék magyar, beleértve a beépített bútorokat, kandallót, de még a dekorbeton burkolatot is. Ezek mindmind egy kamionnal érkeztek a helyszínre, amikorra az ugyancsak hazai kivitelező csapat is kiutazott.

Tervezői kedvencünk a nappali, hiszen amellett, hogy sok egyedi bútor és berendezés került ide, még a térszervezést illetően is akadt benne bőven kihívás. Úgy kellett kialakítani, hogy több funkció is megférjen benne: a megszokott nappali – étkező – konyha hármasa mellett helyet kellett találni egy dolgozósaroknak, illetve egy vendégkanapénak is. A térelválasztót gipszkarton szerkezettel oldottuk meg, bio etanol kandallóval, körülötte dekorbeton borítással. Ez a megoldás diszkréten elszeparálja, mégsem zárja el e teret a nappalitól. A beton halványszürke, sima felülete stílusban illeszkedik a lakás letisztult, modern kialakításához, a pislákoló tűz látványa mégis behozza a melegséget a térbe, a falszínek erős kontrasztja pedig kiemeli az egyes bútorokat, keretet adva a különböző funkcióknak.

Az eredetileg irodának tervezett épületben a külső nyílászárók már adottak voltak, méretükből adódóan minden helyiségben dominálnak. Ez a kötöttség azonban nem okozott problémát a tervezés során, hiszen kialakításuk és megjelenésük ugyanúgy beleillett a kívánt dizájnba, mint a sötétítő függönyök helyett választott sávrolók. Ami fejtörést okozott, az a megszokottnál alacsonyabb belmagasság volt. Ezért olyan minimális álmennyezeti megoldásokat alakítottunk ki, amelyek diszkréten választják el egymástól az egyes funkciókat/ helyiségeket, miközben optikailag növelik a magasságot. A konyha, bár egy légtérben található a nappalival, mégis önálló, külön egységet alkot a szín, a formai kialakítás és az anyaghasználat segítségével. A nappali felé L alakban benyúló pultkialakítás segít elrejteni a konyha rumlisabb részeit, de mégis hagyja, hogy tekintetünk végigfusson egészen a zöld kilátásig. A lakás térszervezésénél szempont volt, hogy a háló helyiségei egyértelműen leválaszthatók legyenek a közösségi terektől. Ez meg is valósult – a folyosón túl egy üvegajtó is elválasztja egymástól a különböző funkciókat –, így segítve a családnak élhetőbbé tenni otthonukat.

  

Összegyúrva kettőnk egyéniségét, törekszünk egyedit és újat alkotni. Figyelemmel vagyunk a trendekre, de nem ezek vezetik  munkánkat. Személyre szabott, harmonikus, szerethető tereinkben a  funkcionalitás mindig szem előtt marad.

tervezeshatnelkul portre

Wittmann Beáta
Sigmond-Kiss Zsófia
www.homeandmorestudio.com


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop