Legjobb címeink színes programokhoz, országszerte

Legjobb címeink színes programokhoz, országszerte

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Szarvas a Hármas-Körös holtágának gyönyörű természeti környezetében, számos nevezetességgel, érdekességgel, kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvénnyel várja látogatóit.

legjobbcimeink 201606 720


A történelmi Magyarország középpontja


szarvas201606
A szarvasiak nagy büszkeségére a Történelmi Emlékút és Országközép 2011 óta történelmi emlékhely, az arborétumban a növényritkaságok mellett néhány óra alatt az egész ország is bebarangolható, hisz itt nyílt meg a Mini Magyarország makettpark, Szarvas egyik legújabb nevezetessége. Másik ékessége az országban egyedülálló Víziszínház a Körös partján, a folyó vize felett, gyönyörű természeti környezetben. „Minden nap ünnep, amikor előadást tartanak” – vallja Babák Mihály polgármester. A múlt öröksége az iskolavárosi és agrárjelleg is, amelynek megőrzése fontos a városvezetés számára, csakúgy, mint a környezetvédelem, amelynek része a kiépült geotermikus rendszer és a napelemhálózat is.

www.szarvas.hu


sztefk201606


Szegedi Tudományegyetem Füvészkert


sztefk1
A 17 hektáros Füvészkert több mint 5000 növényfajjal, fajtával, köztük távoli tájak egzotikus fajaival 1922 óta szolgálja az oktatást, kutatást és ismeretterjesztést, de emellett könnyen elérhető kirándulóhely is. Parkjában az Európában ritka élő kövületek, az indiai lótuszos tó, a japánkert, rózsakert, kolostorkert és levendulás érdemel figyelmet, az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója, a Társulások területét pedig a hazai erdőtársulások fái és cserjéi foglalják el. A madárbarát kert, trópusi lepkekert, illatozó egynyári és évelő ágyások számos állatfajnak adnak otthont. Bejelentkezéssel kérhető kertvezetés, iskolásoknak, óvodásoknak természet- és környezetismereti foglalkozás, alternatív biológia óra, nyári tábor, de számos családi rendezvény (Föld Napja, Múzeumok éjszakája, Levendula Napok, Lótusz Napok, Tök Jó Nap) is várja a látogatókat.

 

sztefk2
www.fuveszkert.u-szeged.hu
www.lotusznapok.hu
www.szegedilevendula.hu
sztefk3

lc201606 1

PANNON CSILLAGDA  BAKONYBÉL

Az ország elsőszámú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, modern távcsőparkkal és az IMAX mozikból ismert fotelszékekből élvezheto 3D-s planetáriumi show-val várja az érdeklődőket.

www.csillagda.net

lc201606 6

V. GERE - JAZZ FESZTIVÁL

Forróbbnál is forróbbnak ígérkezik a . június
10-11. Villányban. A fesztivál idén egy őrült latin fiestával ünnepel, a Matt Bianco nevét viselő formáció alapítójával, énekesével és új együttesével.

www.gere.hu

 lc201606 2

ŐS - DRÁVA LÁTOGATÓKÖZPONT

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető látogatóközpont Szaporcán interaktív kiállítással, őshonos háziállat-bemutatóval, tanösvényekkel,
változatos aktív programokkal és környezeti
nevelési foglalkozásokkal várja a közönséget.

Tel.: 72/223 015 , 30/402 7654  www.odlk.hu

 lc201606 7

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
KECSKEMÉT

A legkedveltebb kulturális kaland e rejtelmes éjszaka. Kiemelt helyszíne Kecskemét, ahol több száz program mellett igazi csemege a tucatnyi helyszín között köröző veterán autóbusz-ritkaságok hada június 25-én.

www.muzeumokejszakajakecskemet.hu

 lc201606 3

MONOSTORI ERŐD - KOMÁROM

Történelmi hagyományai mellett pezsgő kulturális kikapcsolódásra invitáló helyszín, amely napjainkban állandó és időszaki kiállításokkal, szabadtéri színházi előadásokkal, sétahajózással, kulturális és
hagyományőrzó rendezvényekkel várja látogatóit.

www.erod.hu Tel.: 34/540 582

lc201606 8

HÉTHATÁR WELLNESS TANYA

A különleges szálláshelyen neves építészek, iparmuvészek frappánsan ötvözték a trendi wellnesst egy erdőszéli vendégház nyugalmával. Itt nemhogy más vendégek, de még szomszédok sincsenek!

2378 Pusztavacs, Csetmajor 1.
Tel.: 70/213 3230
www.hethatar.net

 

 lc201606 4

BAKONY EXPRESSZ ÉLMÉNYVONAT

Július 9-én kirándulóvonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Pannonhalmán és Cuha-völgyön át Zircre viaduktokon és alagutakon át. Fedélzeti programok, kerékpárszállító-, étkezoés
bárkocsi várja a vendégeket!

Tel.:1 /269 5242  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mavnosztalgia.hu

lc201606 9

IX. CEGLÉDI BOR ÉS LASKA
FESZTIVÁL ÉS IV. CEGLÉDI VÁGTA

A június 17-18-19-én Ceglédre látogatók megismerkedhetnek a ceglédi laska elkészítésének módjaival, megkóstolják a főzőverseny legjobb ételeit, a lovas
hagyományok kedvelői pedig megnézhetik a Nemzeti Vágta előfutamát.

www.cegledfurdo.hu

 lc201606 5

TÓ - KALANDPARK - 
A BÁTRAK JÁTSZÓTERE

Kalandra fel! Izgalmas kihívások, drótkötélpályák a magasban, sportpályák és játszótér a földön. A bátrak játszóterén, a mesés Bánki-tó partján az egész család megtalálja örömét, aktív kikapcsolódását.

www.tokalandpark.hu

 
lc201606 10

NÉPRAJZI MÚZEUM

Távoli tájak népei, hagyományok, időtlen történetek kelnek életre a Múzeumok Éjszakáján. Játékok, táncbemutatók,
tárlatvezetések, raktárlátogatások, előadások
és az ősszel nyíló lábbeli kiállítás előzetese
várja az éjszaka vándorait június 25-én már  17 órától.

www.neprajz.hu www.muzej.hu


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}