Gyönyörűséges pannon táj

Elődeink nyolc századdal ezelőtt telepedtek le a Keszthelyi-hegység déli lankáin, ahol a talaj és klíma kiváló lehetőségeket biztosított a gyümölcs-, szőlő-, és borkultúra kialakulásához. Hagyatékukat megőrzendő a tájházban állandó és időszaki kiállítás mutatja be e korszak tárgyi emlékeit.

gyonyorusegespannontaj 720

A szőlőhegyről letekintve a pannon táj gyönyörűsége tükröződik vissza: a Tapolcai-medence patakokkal szabdalt síksága, a bazalt tanúhegyek koszorúja a szigligeti várral és a Balaton vizében tükröződő fonyódi kettős heggyel. A község múltjára a XIII. századi eredetű templom, a XVIII. századi présházak, a hegyi utak melletti kőkeresztek, nemesi kúriák emlékeztetnek. Egy ilyen ad otthont Dr. Nagy Endre Afrika-kutató múzeumának is. A kastélyban tanzániai eredetű gyűjteménye, vadásztrófeák, népi faragások, használati eszközök kaptak helyet, betekintést adva egy távoli ország kultúrájába. A múzeum körül természetes környezetben egzotikus állatokon kívül szarvasok, őzek, muflonok láthatók.

A sportokat kedvelők a futball, strandröplabda, szörf, vitorlázás, lovaglás közül választhatnak. Községünk strandja rendezett, részben homokos partszakaszával, nagy zöldterületével, ingyenes parkolójával kellemes felüdülést biztosít a családosoknak, pihenni vágyóknak. A kiépített balatoni kerékpárúton Badacsony, Szigliget, Keszthely látnivalói biztonsággal elérhetők. A természetimádóknak, túrázóknak maradandó élményt nyújt a Keszthelyi-hegység növény- és állatvilágát bemutató tanösvény és a Csodabogyós-cseppkőbarlang izgalmas kalandtúrái. Gazdagítják a programlehetőséget a hévízi, keszthelyi és tapolcai gyógyfürdők szolgáltatásai, tavasztól őszig pedig számtalan további kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínálnak a térség időszakos és állandó folklór-, művészeti és sportrendezvényei.

Községünk a balatoni emberek barátságával és szeretetével várja a pihenni vágyó családokat, a megfáradt turistákat pedig az öreg présházakban, új pincékben tárolt tüzes pannon borok széles választékával.

www.balatonederics.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop