Mindennapos kivételes csoda

A nagykőrösiek rendkívül büszkék szeretett városukra, féltve őrzik ezernyi kincsét. Mind a múltat, Arany jános örökségét, a szép régi polgári magánházakat, kúriákat, az épített örökség remekeit, mind pedig a jelenben megújult, virágos köztereket. Nagykőrös hisz a mindennapos csodákban, amit az értékelvű városfejlesztés hozhat.

mindenaposkivetelescsoda 720

Nagykőrös teljes átalakuláson ment keresztül a közelmúltban: ügyes alkotó kezek tették elbűvölővé a főteret, központi utcákat, amelyhez megfelelő pályázati forrást kapott a település. A virágokkal, zöld területekkel tarkított, megkapó látványt számos színes rendezvény alkalmával megismerhették már az idelátogatók. Ezek sorából a több napos, kulturális és gasztronómiai csemegékben, kuriózumokban gazdag Arany Napok mellett a Kőrösi Möggyfesztivál emelkedik ki.

Nagykőrös a városközponton kívül is számos parkkal, zöld felülettel büszkélkedhet. A nagykőrösi pusztai tölgyesek természetmegőrzési terület a Duna–Tisza közi homokhátságon. A Pálfájaerdő – amely a Pál fája nevű hatalmas, élő tölgyről kapta a nevét – a város kirándulóerdeje sétautakkal, padokkal, játszótérrel, erdei oktatóközponttal, tanösvénnyel. Kellemes látványt nyújt a közelmúltban megújított Csónakázótó és a Cifrakert is.

A városban több száz éves hagyománya van a vásártartásnak, királyi adományként kapta Nagykőrös az első vásártartási jogot. Mára az állat- és kirakodóvásárok egyre több turistát is vonzanak. A tíz vásár közül is kiemelkedik az április végi Szent György-napi vásár.

Arany János költő fontos helyet foglal el az itt élők szívében. Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény kiállításai a költő nagykőrösi éveinek dokumentumai mellett a várostörténet és a helyi néprajz emlékanyagát tárja a látogatók elé.

Nagykőrös tehát az a hely, ahol a múlt és a jelen szervesen összeforr, megalapozva ezzel a város jövőjét. Jó példája annak, hogy vannak helyek a világon, ahol időtől függetlenül őrződnek meg, gyűlnek össze az értékek.

www.nagykoros.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop