Jó széllel a Balaton-parton

Dr. Balázs Árpád immár tizenharmadik éve Siófok polgármestere. Ezerkilencszázkilenc-vennégyben választották meg először a város élére: ez az időszak mind gazdaságilag, mind pedig a Balaton élővilága és vízminősége tekintetében is mélypont volt. A hagyományos idegenforgalom gyakorlatilag versenyképtelenné vált, változtatás után kiáltott.

 

 

A polgármester és a képviselő-testület ekkor olyan úton indult el, amely hosszú távon eredményes és látványos fejlődéshez vezetett. Befejezték a városban a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését, számos természetvédelmi területet jelöltek ki: ennek eredményeképpen minimálisra csökkentek a környezeti problémák.

 

Nagy hangsúlyt helyeztek a közterületek állapotára, a környezeti kultúrában és a parképítésekben komoly előrelépéseket tettek. Igyekeztek pozitív irányban megváltoztatni a város arculatát: már ezerkilencszázkilencvenhétben, elsőként a magyar települések között, Siófok nyerte az „Európai virágos városok” versenyét. A Széchenyi-terv lehetőségeit kihasználva elkezdtek konferencia- és wellness-szállodákat építeni. A változások hatalmas üzleti sikereket hoztak – mindez zöld jelzés volt a tőkepiacnak, hogy ismét kiváló befektetési terep a Balaton. Mára elérték, hogy a Balaton Siófokon egész évben „nyitva tart”, ez pedig jelentős mértékben visszaszorította a helyi munkanélküliséget.
A polgármester tervei szerint Siófok néhány éven belül vezető wellnes-központtá lép elő: a beruházások folytatódnak, így előreláthatóan évente kettő négy-, illetve ötcsillagos szállodát adnak át. Siófok vezetése nem csupán az idegenforgalomban gondolkodik, hisz a városnak van egy regionális központi ellátó szerepe is, amelyet igyekeznek erősíteni. Új bevásárlóközpontok, autószalonok nyílnak, erősítve a város centrális helyzetét.
A jövőbeni legnagyobb beruházás a városközpontban található víztorony környékének átépítése lesz. Az ott lévő épületállományt lebontják, mélygarázs építésével szeretnék a felszíni parkolást teljes mértékben megszüntetni. Mivel a városban örökös probléma a parkolóhelyek hiánya, az önkormányzat megvásárolta a Halászati Rt. Sió-csatorna menti telepét, és ott szeretne egy gyönyörűen parkosított parkolót létrehozni, amely egész évben kiszolgálná a belvárost, nyaranta pedig a nagystrand rendezvényeit. A tervek szerint oda érkezne a Sió menti, és onnan indulna a tóparti bicikliút is.
A város vezetése nagy hangsúlyt helyez a kulturális eseményekre. A Dél-Balatoni Kulturális Központ számos rendezvénnyel készül. Kiemelkednek közülük a Kálmán Imre-kultúra jegyében tartott operett-előadások, valamint az Aranykagyló néptáncfesztivál, a Bor és kenyér ünnepe, illetve az októberi Tojásfesztivál. Szerencsére minden eseményt elkötelezett szponzorok támogatnak: e cégekkel karöltve tudja az önkormányzat biztosítani, hogy a látogatók magas színvonalú programkínálatban és kényelemben részesüljenek.
A polgármester tehát nem csak a nyári Balatonban hisz, véleménye szerint a Balaton háromszázhatvanöt napon át jól működtethető. Nyilvánvaló, hogy nyáron a legértékesebb kereskedelmi zóna, de a rendezvények jelentősége bizonyított. Tavaly ősszel például a Tojásfesztivál ideje alatt valamennyi siófoki szálloda megtelt vendéggel. A város Tourinform-irodája internetes programajánlót működtet, a turisták innen tájékozódhatnak a kikapcsolódási lehetőségekről, a városi szervezésűekről éppúgy, mint a magánrendezvényekről. Fontosnak tartja, hogy a városba érkező vendégek legalább négy-öt programból választhassanak.
A tavalyi évben a Balaton-part első wellness-fürdőjeként megnyílt a Galerius fürdőház az Aranyparton, stílusa a maga nemében egyedülálló.
A városban és környékén az ingatlanpiac is jelentősen megváltozott. A hagyományos balatoni nyaralók iránti kereslet csökkent, ám ezzel szemben az ingatlantulajdonosok száma nőtt, mert rengeteg nagy apartmanház épült. Átalakult az életstílus, az életforma. Míg korábban egy nagy balatoni nyaralás kéthetes volt, addig most a fő nyaralás egy hétre szűkült, és emellett több hosszú hétvégére érkeznek a vendégek. Tendencia, hogy az emberek szívesebben vásárolnak a hagyományos nyaraló helyett apartmanokat: nem akarnak füvet nyírni, és az egyedülálló ház ügyes bajos dolgaival foglalkozni, a színtiszta kikapcsolódásra vágynak – ezt az igényt pedig leginkább az apartmanházak elégíthetik ki.
A város vezetése szeptemberben tervezi a „Siófok-kártya” bevezetését. Az újdonság személyi igazolványként és bankkártyaként egyszerre használható lesz, számos kedvezményt és előnyt kínálva használóinak.
Siófok önkormányzata nemcsak a szárazföldön, de a vízen is fejleszt. Rövidesen kezdetét veszi a kikötő nagyszabású bővítése: e beruházás elkészülte után Siófok városa büszkélkedhet majd Közép-Európa legnagyobb vitorláskikötőjével.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop