Karcag, a Nagykunság fővárosa

A Hortobágy és a Sárrét találkozásánál, a Tisza-vidék közvetlen környezetében fekszik a nem mindennapi turisztikai élményekkel csábító város. A Nagykunság legnépesebb és az ország egyik legnagyobb határú települése több mint félezer éves múltra tekint vissza. A huszonkétezer lelket számláló Karcag fekvésének, kulturális, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és gazdasági szerepének köszönhetően vált a táj központjává.

 

 

Dr. Fazekas Sándor polgármester, országgyűlési képviselő invitál bennünket körsétára, bemutatva a város nevezetességeit. Kellemes kirándulásban lesz részünk, ha meglátogatjuk a Hortobágy déli fogadókapujánál lévő Zádor-hidat, amely a folyószabályozások után kiszáradt Zádor folyó medrén ível át a pusztában. Az eredetileg kilenc boltívre emelt híd alapkövét 1806-ban rakták le. Országos védelmet élveznek a város határában fennmaradt kunhalmok, így a hídon túl a Zádor, a Lőzér és a Hortobágy folyó melletti Ágota-halom. Újra a város felé tartva az első látványosság az 1859-ben elkészült országos ritkaságnak számító műemlék, a Barna-féle szélmalom. 1858-ban Gál Ferenc építette, forgó tetőrésszel és négy széllapáttal. Berendezése épen maradt, ma is látogatható. Vele szemben található a Szélmalmi Fogadóház, amely kedvelt pihenőhelye a turistáknak.

 

A város másik szélén lévő Kecskeri-tó szintén védett terület, madárvonuló útvonalak, ritka növények élőhelye. A tavat lovon, lovaskocsin, hintón és kerékpáron is megközelíthetjük.

 

A túrázásban elfáradt vendégeknek mindenképpen érdemes megmártózni a város nyugati részén felépült gyógyvizű strandfürdőben. A mellette működő kemping faházaival, apartmanjaival egész évben várja látogatóit. A strand nyáron öt nyitott medencével – köztük uszodával és egy korszerű látványmedencével -, télen egy nyitott medencével és egy fedett uszodával üzemel. A 36-38 oC-os gyógyvíz nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos és igen sok ásványi anyagot tartalmazó hévíz, így kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére és egyes bőrbetegségek gyógyítására.

 

A közelben található erdei futópálya és a ligeti sportcentrum akár edzőtáborozásokra is alkalmas, hiszen a strandfürdőben található kempingben, faházakban, apartmanban megoldott a szálláslehetőség.

 

Strandolás után kellemes programként megnézhetjük a város műemlékeit, gyűjteményeit, szobrait. A kemping melletti parkban áll a Nagykun Millenniumi Emlékmű, Györfi Sándor Munkácsy- és Mednyászky-díjas karcagi szobrászművész alkotása. A szobor IV. Béla király és az országhatárra érkező Kötöny, kun uralkodó 1239. évi találkozását örökíti meg. Az 1800-as évek elején a vásári adminisztráció székhelye volt a közeli Cédulaház, amely ma már a kemping részeként a vendéglátást szolgálja.

 

A strandtól is látszik a Kátai Gábor Kórház épülete, ahol jelenleg egymilliárdos felújítás munkálatai folynak. A kórházhoz közel fekszik az 1775-ben megnyitott északi temető a maga különlegességével, a temetőcsősz 18. században készült, földbe ásott házával, amely ma is látogatható.

 

Innen a városközpontba érve több műemléket és szobrot is láthatunk. A Kossuth téren áll a református nagytemplom, a II. világháború áldozatainak emlékműve, a Kossuth-szobor, a Viktória-kút és a patinás Városháza.

 

A Múzeumparkban a klasszicista kúriában lévő Györffy István Nagykun Múzeum kéri figyelmünket. A névadó, a karcagi születésű néprajztudós életútját külön kiállítás mutatja be. Az épület előtt álló szobra Györfi Sándor alkotása. A múzeum gyűjteményét jól kiegészíti az Erkel Ferenc utcai Kántor Sándor Fazekasház, amely a Kossuth-díjas mester legszebb munkáinak ad helyet. A Bethlen Gábor utcai Kántor-műhelyben az utódok ma is készítik a mester kancsóit, szilkéit és táljait.

 

A Jókai úti Nagykunsági Tájházban a 19-20. századi kisvárosi gazdaházat és a parasztgazdaság eszközeit láthatjuk. Innen pár száz méter a Kerekes István utcai, országosan is egyedülálló kövesdaráló, ahol most készül egy malomtörténeti kiállítás. Innen továbbsétálhatunk a Széchenyi sugárútra, ahol először az Orvos- és Patikatörténeti Kiállítást, majd a városközpont felé haladva a Szent István katolikus templomot nézhetjük meg.
Karcag híres a fazekasságáról, kun hímzéséről és vert csipkéjéről is. A városban ma is igen sok népművész – például csipkeverő, fafaragó, fazekas, kun hímző – él és alkot, akiknek munkáiból a Kézművesek Házában látható állandó kiállítás.
Immár több mint két évtizede a városban alkot Györfi Sándor szobrászművész, bronzba álmodott köztéri szobrai több helyen megtalálhatók. Egyik munkája a kunok betelepülésének állít emléket Karcag határában, a 4-es számú főút mellett, a Kis-Hegyesbori halmon. A kőharcosok a nagykunsági település címereit tartják.
A kun hagyományok ápolását az önkormányzat mellett a Karcagi Nagykun Városvédő Egyesület, a Nagykun Népművészek Egyesülete és a Kunszövetség is fontosnak tartja. Az éves rendezvényterv több száz programot kínál, a legjelentősebbek a Kováts Mihály Emléknapok, a X. Karcagi Birkafőző Fesztivál, a Nagykun Kulturális Napok, a Karcagi Lovas Napok. Jövőre lesz a kunok I. világtalálkozója, amelyet a kis- és nagykun települések közösen szerveznek.
Aki Karcagra látogat, nem hagyhatja ki a jellegzetes kunsági ételek kóstolását sem. Erre jó alkalom a június 27-29. közötti birkafőző fesztivál: a szombat a birkafőző versenyé, a Múzeumparkban száznál több kondérban fő a juh. Vasárnap ugyanitt a népi ételek főzőversenyének napja lesz, népszerű kunsági étel ugyanis a gulyásleves, a bojtáravató, a pacalpörkölt helyi változata. A sütemények közül pedig a ferdinándot és a vízen kullogót is érdemes megkóstolni.
A városban pezsgő művészeti élet zajlik. Rendszeresen fellépnek a helyi együttesek, a Szimfonikus Zenekar, a városi kórus és a fiatalok kedvenc rockegyüttesei.
Dr. Fazekas Sándor optimistán látja városa jövőjét, hiszen a település folyamatosan szépül, bővül. Jelenleg is több építkezés folyik, a közelmúltban megújult a belváros, a főteret és a parkot új növények díszítik. Tavaly fejeződött be a több mint kétszáz éves református nagytemplom felújítása. Magánberuházásban számos szálláshely épül a belvárosban, a Varró utcában és strandfürdőnél pedig egy melegkonyhás étterem. Az ipari parkban egy raktárbázis készül, a Kiskulcsosi városrészen megnyílt két nagyáruház, és a volt laktanyaépület számos karcagi vállalkozónak és alkalmazottainak ad helyet.
– Az önkormányzat dolgozik egy Integrált Városfejlesztési Koncepción, amely összefoglalja a város valamennyi fejlesztését. A városvezetés a jövőben is arra törekszik, hogy Karcag megőrizze a térség központi szerepét, és továbbra is egy élhető, virágzó várost alakítson ki – mondta a város első embere, aki mindenkit szeretettel hív a Nagykunság fővárosába.

A rovat a Magyar Urbanisztikai Társaság közreműködésével jelenik meg.
Szakmai konzulens: Papp Zoltán Tamás főépítész


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop