Természetes szépség

Amit látnunk kell Kaposváron!
Új autót vásárolna –
Vihar okozta autóskárok

Régen a mesterek rafinált ecsetvonásokkal utánozták a fa természetes erezetének rajzolatát az olajfestékkel vastagon lemázolt ajtókon, bútorokon, páncélszekrényeken. Napjainkban a csiszolt fa szép felületi szerkezetét jól kiemelik a korszerű lazúrfestékek, miközben tartósan védik a felületet.

 

 

Maga a lazúrozás nem új eljárás, az olajos és szeszes lazúrokat már a századelőn ismerték, használták. A bútorkészítők műhelyében mindig kéznél volt a Van Dyck-, a Cassel barna, meg a diópác. A finom eloszlású pigmentek nem fedték el átláthatatlanul a felületet, szabadon érvényesülhetett annak szemet gyönyörködtető rajzolata.

 

Napjainkban kifejezetten divattá vált fából készült eszközeink természetes megjelenése. E hatás elérésére korábban csak lelakkozták a finoman megcsiszolt fát, később azonban felébredt az igény a halvány, áttetsző színek, majd az erősebben fedő, lakk jellegű vastag lazúrok iránt.

Színtelen védelem

A lazúrfestékek – működésének” lényege, hogy a nyersfába beszívódva megvédik annak szöveteit, növelik vízállóságát, védik a napfény UV sugaraitól és a farontó gombáktól, férgektől.
Természetesen más előkészítést, gondoskodást követel a szabadba, mást a lakásbelsőbe szánt faeszköz. A kapukat, kerítésléceket, padokat, hintákat, játszótéri játékokat, dísztárgyakat, faragott korlátokat, lépcsőket, oszlopokat, zsalukat, redőnyöket, spalettákat, zsindelyt, a faház külsejét lazúrozás előtt megtisztítják a portól, penésztől, algától, simára csiszolják, és lazúralapozóval kezelik. E színtelen, vagy áttetsző alapozókat mártással, ecseteléssel viszik fel. Mélyen beszívódva a fába elsődleges védelmet nyújtanak a farontó élősdiekkel és az időjárás viszontagságaival szemben. Az alapozást 12-24 órával később követi a lazúrozás. Vékony lazúr mehet a lakásban lévő fafelületekre, lambériára, korlátokra, polcokra. Erősen védő, majdnem fedő optikai hatású, rugalmas vastag lazúr a szabad ég alatt lévő fára. Itt a kezelést 3-5 évente ajánlatos ismételni.
Aki a telítettebb színeket, mélyebb tónusokat kedveli, több rétegben is felviheti a vékony lazúrt. A lakkozott fát kedvelők minden további nélkül lelakkozhatják a lazúrozott fát, külső térben pedig mindenképpen érdemes UV-álló lakkal a száradás után kétszer is átkenni a felületet.
A lazúr festékek a többi festéktípushoz hasonlóan szórással, ecsettel, hengerrel is felhordhatók. Különös effektusok érhetők el szivaccsal, az úgynevezett visszatörléses technika alkalmazásával. (A pórusokban, az erezetben mélyebbé válnak a színek.)

Csodák nincsenek

Ne várjunk azonban csodát pusztán a festéktől: az üzletekben látható színminta kollekció ugyanis mindig egy meghatározott faféleségen található. A minták általában tölgyfa, juharfa lapkán láthatók, a vásárló azonban otthon csalódottan tapasztalja, hogy a boltban kiválasztott szín egészen más árnyalatú otthon, egy másféle faanyagon. A látvány a fa pórusosságától, erezetétől is függ. Ha sok a pórus és gazdag a rajzolat, szebb a végeredmény. A tölgy- és cserfa pórusosabb, rajzolatosabb, mint a fenyő. A diónál a sötét és vegyes árnyak dominálnak. A trópusi fák lazúrozásánál pedig szem előtt tartandó, hogy azok eleve mély tónusúak, amelyeken az anilin típusú festékek érvényesülnek szépen.
A hazai piacon közel húsz gyártmány van jelen. A márkás árut meg kell fizetni, de a végeredmény tartósabb. Az árkülönbség megmutatkozik az oldószeres készítmények minőségében is. Az olcsóbbaktól könnyen megfájdul a velük dolgozó feje, a drágáb, többször desztillált hígítóval működik, nem okoz kellemetlenséget. Oldószeres terméket külső munkákhoz, vizes bázisúakat belsőhöz érdemes használni.
Az olcsó termékeknél előfordul, hogy üledékes, csomós a festék, használatkor megfolyik, csöpög, fröccsen. A minőségi fa-lazúr jól homogenizálható, egyenletesen felhordható. Fontos választási szempont az úgynevezett megfolyási fok ismerete. Ez a nullától kilencig jelzett érték mutatja, hogy a függőleges, vagy ferde felületre a kelleténél kissé nagyobb mennyiségben felvitt festék milyen mértékben folyik le és alakít ki egyenetlen, függönyszerű réteget.

Egyenletes felület

A magas számmal jelzett anyag nem folyik meg, könnyű vele tetőszerkezeti elemeket festeni, ugyanakkor számolni kel azzal, hogy nehezen oszlatható el a felületen, rosszul terül, csíkosodhat.
A lazúrok többsége 750 milliliteres, egy, másfél és két literes, jól záródó, henger formájú fémdobozokban kerülnek forgalomba.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop