Természet és modernitás

A belgiumi Gent mellett él félig magyar, félig flamand családunk, ide álmodtuk meg otthonunkat. Vendégeink gyakran szinte vakáción érzik magukat, amint a teraszról gyönyörködnek a kerítésen túl legelésző lovakban, tehenekben, kecskékben és kis falunk templomtornyában.

termeszetesmodernitas 720

Immár 17 éve élek Belgiumban családommal, s amikor természetközeli új otthont kerestünk, beleszerettünk a Gent környéki hangulatos falusi környezetbe. A 3000 négyzetméteres telken álló öreg parasztház átépítésénél csak a hagyományos ablakok maradtak meg, míg a fával borított, hozzáépített modern házrészen nagy ablakokon árad be a fény-árnyék játék. A nagy tolóablakok láthatatlan falként engedik, hogy a ház a kerttel, a kint a benttel, a természet a dizájnnal egy egész legyen, és ne vetekedjenek egymással. Itt gyakran fordulnak meg a közeli mezőkről nyulak, fácánok, vadlibák és vadkacsák, a „pitypang” állólámpa akár a kertben is nőhetett volna. Napelemek fejlesztik az áramot, napkollektorok melegítik a vizet, a vécétartályok esővízzel működnek.

A tervezésben nagy segítséget jelentett budapesti barátnőm, Baráth Judit belsőépítész, akitől sok jó tanácsot, ötletet kaptam – például a dobogók alkalmazását is –, s ha elkészültem egy-egy látványtervvel, kijavította, megkönnyítve a bútorok, színek választását. A tervezésnél a meleg anyagokat és a földszíneket vettük figyelembe, de a természet nemcsak a fa bútorokban és parkettában nyilvánul meg a házban, hanem a tapéták anyagán és mintáján, a kézzel csomózott természetes szőnyegeken és a fürdőszobákban, mellékhelységekben használt természetes burkolóanyagokban is. Négyfős családunk fontos lételeme a közös főzés és étkezés, ezért választottuk az amerikai konyhát, amely a nappalival összefonódva a ház szíve, igazi élettér. Ugyanolyan dekoratív, mint amennyire funkcionális: rengeteg szekrény. fiók, háztartási gép könnyíti a munkát. A nappalit tölgyfával burkolt, megemelt dobogóra terveztük, mintegy a lépcső folytatásaként képez kapcsolatot az emelettel. A különleges T formájú ülögarnitúra esetében fontos szerepe volt a modularitásnak, amit a belga Indera bútorcégnek köszönhetünk. Kettős funkciót tölt be: a család nemcsak kényelmesen tévézhet együtt, de a kályha nyitott tüze mellett a szófa másik oldalán is üldögélhetünk. A játékosság, kreativitás, variálhatóság nemcsak az ülőgarnitúránál volt fontos, de a felfüggesztett szekrényeknél, polcrendszereknél is.

Az átépítést mindvégig magam irányítottam, az építészt néha az őrületbe kergetve, a kivitelezővel, szakemberekkel is sokat vitatkoztam. Végül az eredménnyel mindenki maximálisan elégedett volt, azóta is referenciaként mutatják be otthonunkat, és mi is megunhatatatlanul élvezzük nap mint nap.

  

Egy élettér akkor működik jól, ha nem szabályok határozzák meg. Az enteriőr legyen értünk, és ne fordítva! Egy kis bátorság, egy kis „fűszer” vidámabbá, szerethetőbbé tesz lakást, házat, közösségi teret.

termeszetesmodernitas portre

Baráth Judit
enteriőrtervező


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop