Teljes megújulás, pár nap alatt

Épületek szellőztetése 2
Construma díjas a Bachl Extrapor Relax 100 hőszigetelése
NÉGY KERÉKEN ÁLL AZ IDÕ

Egy családi ház homlokzata minimum 150-200 négyzetméter. Hatalmas felület, amelynek színe, állapota komoly befolyással bír környezete életminőségére. Míg a szürke, omladozó vakolat igénytelenséget, depressziót sugall, egy élénk színben pompázó homlokzat erőt és vidámságot áraszt. Összeállításunk a felújításhoz szükséges anyagok előnyeit, hátrányait, ár-érték összefüggéseit taglalja.

 

 

Homlokzatfelújítás témakörében nyomasztóan nagy választékkal találkozhatunk az építőanyag-kereskedésekben: kültéri diszperziók, szilikon vagy szilikát bázisú falfestékek, egy vagy többrétegű nemesvakolatok, műgyanta, műanyag vagy vízüveg kötőanyagú vékonyvakolatok. Tucatnyi gyártó, több száz termékvariáció, laikusok számára ismeretlen nevek és fogalmak, s bár pár száz forintos kilogrammonkénti anyagárakból indulunk ki, végül csak úgy repkednek a százezer forintok. Kiszolgáltatott helyzetünkön azonban tudunk enyhíteni.

 

 

Jól fog festeni!

 

 

Jó tudni, hogy ha a vakolat műszaki állapota megfelelő (nem omlik, pereg, kopogtatásra nem kong, mechanikai sérülésektől mentes), csak a színe beszürkült a rárakódott szennyeződéstől, a homlokzatfelújítás akár saját kezűleg is megvalósítható. Ez esetben egy radikális átfazonírozáshoz mindössze pár tízezer, mesterember bevonásával száz-kétszázezer forint befektetésre van szükség.

 

Családi házra a műemlék minőségű, méregdrága szilikon bázisú festék használata nem szükséges, egy kültéri diszperzióval is tökéletes eredményt érhetünk el. A diszperziós festékek közül a nagy fedőképességű, kiadós, jó páraáteresztő képességű, vízlepergető hatású terméket érdemes választani, illetve a nagyobb méretű pigmenteket is tartalmazó festéket abban az esetben, ha strukturáltabb felületet szeretnénk eredményül. A festék színezése színező paszták hozzákeverésével házilagosan is megoldható. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy a paszta csak szervetlen pigmenteket tartalmazzon, a szerves összetevők ugyanis napsugárzás hatására idővel lebomlanak. Számítógépes színkeveréssel sokkal nagyobb színválaszték érhető el. További előnye, hogy a kódszám birtokában az utánrendelés színbiztonsága garantálható, míg ez a házi pacsmagolásnál nem mondható el. A költségvetés kalkulálásánál ne feledkezzünk meg a festés előtti mélyalapozás szükségességéről. Ez nem felesleges pénzkidobás, hiányában ugyanis az eltérő nedvszívó-képességű falszakaszok között foltosodás, színeltérés fordulhat elő.

Á la carte

Bár a színválasztás egyéni ízlés dolga, azért néhány általános szempont figyelembevétele hasznos lehet. Hatalmas falfelületeken a sötét színek nyomasztóan hatnak, használatuk inkább a világosabb árnyalatok dekorálására javasolható (díszítőcsík, ablakkeret stb.). A sötétebb szín ráadásul jobban kihozza az esetleges falhibákat, míg a világos árnyalatok inkább elfedik azokat. A világos árnyalatok hátránya ugyanakkor, hogy erős napsugárzás hatására az évek során könnyebben kifakulnak. A lábazatra sötétebb, vízlepergető hatású festéket, vakolatot tegyünk a felfröccsenő csapadék okozta szennyeződés és felázás megelőzésére. Tartsuk szem előtt, hogy a gyufásskatulyányi színmintán – jellemzően neonfény mellett – a szín másként mutat, mint napvilágnál, több száz négyzetméteren. Ráadásul ugyanaz a szín eltérő nedvszívó képességű falazaton más-más árnyalatot vehet fel, arról nem is beszélve, hogy az összhatást a fal struktúrája, illetve az ebből adódó fény, árnyék hatások is alapvetően befolyásolják. A kellemetlen meglepetések elkerülhetők, ha próbafestést végzünk, illetve vakolatvásárlás előtt megpróbálunk felkutatni olyan házakat, amelyek az általunk preferált színárnyalatok valamelyikével készültek.
Az anyagában színezett vakolatok esetén minimális színeltérés a különböző időpontban gyártott termékek között is lehet, így egy falfelületre lehetőleg ugyanazon gyártási számú termékeket használjunk fel. Lehetőség szerint tartózkodjunk továbbá a rikító, szokatlan színek alkalmazásától. Ez nem csak a szomszédok rosszalló megjegyzéseit vonja maga után, de adott esetben az ingatlan jövőbeni értékesítését is megnehezíti. Ne feledkezzünk meg arról, hogy házunk egy adott miliőbe illeszkedik, környezetünk szépségét tehát nem egy-egy elszigetelt épület, hanem valamennyi ház harmonikus összhangja teremti meg.

Pucc-parádé

Homlokzatszigetelés, tetőtér-beépítés, toldaléképület építése, vagy végletekig amortizálódott vakolat esetén a ház újrapucolása nem kerülhető el. Ez esetben több lehetőség közül választhatunk.
A tudatos választás érdekében a vakolattípusok megismerése nem kerülhető el. A klasszikus kültéri vakolat mész-cement-homok-víz keverékéből készül. Az építkezés helyén történő összekeverés ma már háttérbe szorult a keverék és az alapanyagok minőségbiztosítási problémái miatt. A gyári keverésű készvakolatok zsákos vagy vödrös kiszerelésben kerülnek forgalomba. A zsákos nemesvakolatok jellemzően mész-cement, esetleg műgyantával megerősített keverékek. Lehetnek közvetlenül a nyers falra felvihető egyrétegű termékek, és fedővakolatok, amelyeket megfelelő rétegrend szerint felépített alap-, vagy a meglévő régi vakolatra vihetünk fel. Különböző szemcseméretben (1-3 mm) készülnek, amelyek felhasználásával eltérő falstruktúra kialakítást érhetünk el (kapart, dörzsölt, simított stb.). Anyagukban színezetten több tucat, egyes esetekben több száz színben állnak rendelkezésre, de úgy is dönthetünk, hogy a kívánt színt utólagos homlokzatfestéssel érjük el.
A napjainkban egyre divatosabb, eredendően a homlokzati hőszigetelő rendszer elemeként kifejlesztett vödrös vékonyvakolatok mindössze 2-3 milliméteres rétegben kerülnek fel a falra. Szintén széles színválasztékkal rendelkeznek, de egyes kereskedésekben egyedi színek kikeverésére is felkészültek. A legelterjedtebb típus a relatíve legolcsóbb műgyanta kötőanyagú vékonyvakolat. Egy fokkal tartósabb, igaz, drágább megoldás a vízüveg bázisú szilikát vakolat, de a csúcsot a szenny- és portaszító, öntisztuló tulajdonságokkal is felruházott szilikon kötőanyagú termékek jelentik.
A vékonyvakolatok esztétikus, modern összhatást eredményeznek. Árorientált kiválasztásukkor nem feledkezhetünk meg ugyanakkor arról, hogy vékonyságuk okán a hagyományos vakolatoknál lényegesen sérülékenyebbek. Polisztirol szigetelésre felhordva például akár egy kukacok után kutató harkály is rést üthet rajta, vagy gyengébb minőségű (vagy sötét színű) anyagokból összeállított rendszer esetén a napsugárzás következtében fellépő hőtágulási erők is repedezést okozhatnak rajta.

Pénz beszél

Mivel egy ház újrapucolása akár egymillió forintot is elérhet, a szín mellett a termékválasztás egyik legfontosabb szempontja az ár. Ennek előzetes kikalkulálása ugyanakkor közel sem olyan egyszerű, mint azt előzetesen gondolnánk.
A beruházás összköltségvetése az anyagárból és a kivitelezés költségéből áll össze. Az anyagár ugyanakkor hatalmas szórást mutat. Függ egyrészt a kiválasztott színtől: az egyes színeket a benne lévő pigmentek mennyisége és ára alapján rendszerint a kereskedők csoportokba sorolják, ezáltal könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a vakolat egy sötétebb árnyalatú exkluzív színben az alapszín árának többszörösébe kerül. Az összköltség függ továbbá az igényelt homlokzatstruktúra kialakításának anyagigényétől: nemesvakolatoknál például a dörzsölt felület anyagigénye kisebb, mint ugyanazon anyag kapart struktúrában történő felhordásakor. Vagy vékonyvakolatok esetén a finomszemcsés vakolatból egységnyi területre kevesebb kell, mint a gördülőszemcsés változatból.
Az anyagigény függ továbbá az aljzat minőségétől: egyrétegű nemesvakolat esetén például sima (beton) alapra akár 40 százalékkal kevesebb vakolat szükséges, mint a nyers téglafalra. Hatalmas árkülönbség lehetséges az egyes vakolattípusok között a kötőanyag-komponens szerint. Például vékonyvakolatok esetén a szilikon bázisú a legdrágább, a műgyantás diszperzió a legolcsóbb. Az ár ez esetben ugyanakkor minőségi üzenetet is hordoz, ezért mindig valós igényeinknek, elvárásainknak megfelelően válasszunk.
Végül, de nem utolsósorban az anyagköltségek számbavételekor a szükséges alapozók, simítóvakolatok stb. árának kalkulálásáról sem szabad megfeledkeznünk. A kivitelezési költségeket elsősorban a feladat munkaigényessége határozza meg. Korántsem mindegy például, hogy a választott vakolat géppel felhordható-e, vagy kézzel kell bedolgozni. Mint ahogy az sem mellékes, hogy az igényelt struktúra kialakítása vagy rétegrend felépítése mennyi pepecselést igényel.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop