Tavasszal testünk is vágyik friss zöld saláták, vitaminok után, könnyű egytálételekre.
Pesztós rukkola és spárgasaláta
Hozzávalók 4 személy részére:
- 50 dkg spárga
- 3 marék rukkola
- 12 db főtt fürjtojás (tyúktojás is lehet, de abból elég 4 db)
- 12 db koktélparadicsom
- 2 marék bazsalikom
- 1 evőkanál fenyőmag
- 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 5 dkg parmezán
- só, frissen őrölt bors
A spárgát enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percig blansírozzuk, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. 190 fokos sütőben a paradicsomokat 15 perc alatt megsütjük. A pesztóhoz a bazsalikomot, az olajat, a fenyőmagot és a parmezánt egy robotgépbe tesszük, pépesre aprítjuk. A rukkolát egy nagy tálba tesszük, ráhalmozzuk a pesztót, és jól összeforgatjuk a levelekkel. Tálalásnál spárgával, tojással, sült paradicsommal tálaljuk. Megszórjuk frissen őrölt borssal és igény esetén pici sóval vagy parmezán forgáccsal.
Tipp: készíthetünk szendvicset is, ha a pesztóval megkenjük a croissant, majd belehelyezünk néhány spárgát és parmezán szeletet.
Gyömbéres húsgombócleves spárgával
Hozzávalók a húsleveshez:
- 2 kg marhacsont leveshez
- 3 petrezselyemgyökér
- 2 db répa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 csillagánizs
- 1 kisebb rúd fahéj
- 10 cm-es darab gyömbér
Hozzávalók a húsgolyóhoz:
- 50 dkg sertés darált hús
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1-2 kávéskanál só
A tálaláshoz:
- zöld spárga
- főtt fürjtojás
- csigatészta
- chili, frissen őrölt bors
A hagymát kettévágjuk, a vágott felével lefordítva kevés olajon nagy hőfokon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, ezeket is megpirítjuk egy picit. Beletesszük a csontot, és felöntjük 2 l vízzel. A megtisztított zöldségeket a levesbe tesszük, hagyjuk felforrni. Ekkor leszedjük a hús miatt keletkező habot, a levest sózzuk (kb 1 ek.), és lefedve alacsony hőfokon 3–4 órán át főzzük. Ha szükséges, közben utána sózunk. Időközben a húsgolyó hozzávalóit összekeverjük, enyhén sós vízben kifőzzük, ugyanígy járunk el a tésztával, és a spárgát is enyhén sós forrásban lévő vízben 2 perc alatt ropogósra főzzük. A húslevest leszűrjük. Tálalásnál a gombócokat tányérba halmozzuk, mellé tesszük a tésztát, rá a spárgát, a tojást, és felöntjük a forró levessel. Megszórjuk chilivel vagy frissen őrölt borssal.
Hozzászólások