Támfalak, emelt ágyások

Mennyivel érdekesebb lehet a kert, ha több szintes, ha a zöldségek szüreteléséhez nem kell görnyedni, csak odaállni a támfal elé! Játsszunk hát a terekkel, emeljünk ki, tegyünk hangsúlyossá növényeket, ágyásokat, süllyesszünk le kerti pihenőt, grillteraszt, esetleg egy kerti zuhanyozót. Gyakorlati tudnivalókkal segítünk a támfalakról és az emelt, illetve süllyesztett ágyásokról.

 

05

 

Ha lejtős, szintbeli eltérésekkel tagolt kertre gondolunk, azonnal magunk elé képzelünk támfalakat, amik a szintkülönbségeket áthidalják. Ebben az esetben a cél a magasabban nyugvó talaj megtartása rézsű alkalmazása nélkül. Támfallal még erősen lejtős talajfelszín mellett is kialakíthatunk vízszintes, vízszinteshez közeli szinteket, ha azoknak a számát, magasságát jól választjuk meg. A támfal sok más kerti alkalmazásnak a segédeszköze, nélküle elképzelhetetlen a mai korszerű kert.
A bonyolultan strukturált kertekben sok az épített elem, itt térben, magasságban és kiterjedésben egyaránt változatos, jól elhatárolt, vagy éppen kertépítészetileg összekapcsolt alkalmazásokat vonultatunk fel. Az ilyen kertekben mindig megjelennek a támfalak, és többnyire sokszínűen. Nyilvánvaló cél – mint minden kertépítészeti alkotás esetében – a harmónia megteremtése, a lényeges pontok kiemelése, a kevésbé látványos elemek vagy terek háttérbe szorítása. Mindehhez kiváló lehetőséget és eszközt ad kezünkbe a támfal.
A már említett nagy szintkülönbség kiküszöbölése mellett a megoldhatatlannak tűnő vízelvezetésre is megoldás a támfal, és akkor is, ha kevés a kihasználható tér. Igen, vannak kötelező alkalmazások, elkerülhetetlen körülmények, de legyünk nyitottak és alkotó kedvűek: nyugodtan használjuk esztétikai célzattal  a támfalat. Segítségével teremthetünk szinteket mesterségesen is, megemelhetünk, vagy besüllyeszthetünk növényágyásokat, kerti pihenőtereket, utakat és még sorolhatnánk, mert kifogyhatatlan a támfal alkalmazásának a lehetősége.

A magasságban elhatárolt ágyásokkal mindig hangsúlyozni szeretnénk valamit, illetve elhatárolásra törekszünk. Esztétikus hangsúlyt adhatunk növényeknek, szép kerti tárgyaknak, alkotásoknak. Lehet ez egy különlegesen szép növénycsoport, rózsaágyás, extra tulajdonságokkal rendelkező növény, mint egy alakfa, de lehet szobor vagy egyéb alkotás is. Az a fontos, hogy amit így kívánunk transzparenssé tenni, az minden kívánalomnak megfeleljen. Nem lehetünk elnézőek, a cél a tökéletesség, hiszen központi szereppel ruháztuk fel a kert e részletét.
Ahhoz, hogy szintben elválasszunk valamit, támfalra van szükség. A támfal az alapja a növényágyaknak, amelyek a látványelem szerepét ugyanúgy megkaphatják, mint ahogyan összekapcsolhatják például a lépcső két oldala melletti, magasabban fekvő gyepes területet a terasszal.
Mi lenne, ha a kerti pihenőt a sütögetővel úgy kombinálnánk, hogy egy méterrel a szint alá süllyesztenénk? Termeljük ki a földet, alakítsunk ki lépcsőt és ülőfelületet úgy, hogy a háttámlát a gödör fala adja. Ugye izgalmas? Meghitt, családias hangulatot adtunk pihenőnknek, és még maradt egy jó adag föld is, emelt évelő ágy kialakításához.
Bevallom, a kiemelt ágyásra a kedvenc felhasználási területem a haszonkert. A zöldségeinknek készíthetünk emelt ágyást. Az ágyás magassága megkönnyíti a gondozást, biztosítja a kitűnő vízelvezetést, és a termőföld feltöltésekor a növények igényeihez igazíthatjuk annak minőségét. Az ágyások közötti területet burkolhatjuk, így lehetővé téve a mindenkori ápolást, szüretelést. Felszabadító érzés leülni az ágyás szélére, és csemegézni a saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből.

 

   Tizenöt éves tervezői és kivitelezői gyakorlattal a hátam mögött igyekeztem megcsillantani a támfalak és emelet ágyások kertépítészetben rejlő sokszínűségét. Bizsergető érzés a papírra vetett kertet megvalósítani, jóleső érzés látni a tulajdonos elégedett mosolyát, és fogadni megállapítását: „ez jobb lett, mint gondoltam”. Ezért dolgozom, és keresek újabb kihívásokat. 07
Szabó Levente
kertépítő

Az emelt és süllyesztett ágyások mindig támfallal határoltak, hiszen a szintbeli elválasztáshoz minden esetben szükség van legalább egyoldali támfal építésére.

Milyen anyagból legyen?

Ezen a ponton ugyancsak összekapcsolódik a támfal és az emelt ágyás, tehát az alkalmazott anyag és technológia is. Fontos, hogy a funkciónak megfelelő anyagból dolgozzunk. De hogyan is fest ez a gyakorlatban?
Beton A támfal játszhat statikai szerepet. Ha nagy mennyiségű földet kell megtartania, az különösen pontos tervezést és kivitelezést igényel. A súlytámfalak bevágások megtámasztására használatosak, vagyis amikor a rézsűben egy függőleges falat vágunk. A fal további elmozdulásának, lemosódásának elkerülésére betonból épített támfalak készülnek, általában mély alapozással, jellemzően egy méternél magasabbra építve.
 Ahol nincsen ilyen szintű statikai elvárás, alkalmazhatunk követ kötőanyagba rakva, vagy akár szárazon felépítve. A kőtámfalépítés mindkét fajtája igazi kertépítő munka! Nem elég ugyanis technológiailag precízen eljárni, a szép kivitelezésen is nagy a hangsúly, hogy ne „csak” egy támfalat építsünk. Jó minőségű, tartós fagyálló követ válasszunk a munkához, és alkalmazkodjunk a ház, a kert stílusához, az ott alkalmazott anyagokhoz.
Gabion A gabion támfal már rég ismert az iparitámfal-építésben, azonban manapság terjed a magánkertekben is. A gabion támfal alapja az előre legyártott horganyzott acél hálóból összeállított hasáb. Ezeket kell feltölteni, ami lehet terméskő, de kavics vagy fahasáb is.
Fa A klasszikus támfal építési anyaga a fa. A fa rengeteg lehetőséget ad, mert könnyen alakítható, formálható, gazdag megjelenési formája van. Használhatjuk gerendaként, vízszintesen, függőlegesen, az oszlopok közé kerülhet deszkaborítás vagy vesszőfonat… A földdel érintkező fa sokkal gyorsabban korhad, ezért impregnáljuk, illetve használjunk előre impregnált (telített) fát, de legjobb, ha olyan fafajtát választunk, ami a legtovább ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint például a vörösfenyő.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop