Született kertész

Arányérzék, növényismeret, szépérzék…, nem merném fölvenni a tulajdonos hölggyel a versenyt – avat be a példásan gondozott balatoni kert titkaiba a kivitelező, Fülöp Dániel. Tanítani lehetne a háziasszony növényszeretetét, minden egyes apró virágot megbecsül a kertben (százszámra van belőlük), csodálatosan képes összevariálni őket, keze alatt folyamatosan alakul a kert.

 

02

 

a kert

A 3800 négyzetméteres kert Bruckner Attila tervei alapján 2008-ban készült el, párhuzamosan az Epres Róbert jegyezte gyönyörű, a Balaton-felvidék jellegzetes stílusjegyeit magán viselő házzal. A kert egykori építőire ma már csak a gyepápolás tartozik, a többi, a rengeteg apró kézimunka a tulajdonos házaspár hölgy tagjáé. Az agyagos talaj a kertészeknek nem igazán ideális, de a növények szeretik. Mint minden kert, az évek alatt ez is sokat változott: a tojás alakú, szimmetrikus kontúrba ívesen futó gömbmeggyfasort (csapleszmeggyet) álmodott a házias?- szony, alatta minden évszakban más-más díszlő virággal. A gömbmeggyfa kitűnő választás, hiszen erős ágrendszere megtartja a formát, gyümölcse dekoratív (és ehető is), és a kilátást sem veszi el a Balatontól.

rézsű, fák, virágok, bokrok

A hatalmas kert megannyi szép részletből áll össze. Harmadik rügyfakadásukat élik a növények, ennyi idő kell is a tökéletes eredményhez. A ház alatti rézsűben kúszó kecskerágó, madárbirs, törpelonc, hostafélék, kúszófenyő, lisztes zsálya, hamvaska, cserjés pimpó, menyecskeszem, nyuszifül, fürtös Salamon pecsétje, féltörpe terülő boróka, japán kövérke, tarka levelű metlé

ng, talajtakaró rózsa, bőrlevél, törpeszegfű, puszpáng díszlik, egy-egy japán juharral és mályvabokorral. Ahogy a kivitelező felhívta rá a figyel

memet, a szépérzék és a szorgos kezek csodás harmóniát varázsolnak egy-egy növény-összeültetésből. Olyan szerteágazó itt a növényflóra, hogy számba venni is lehetetlen. A kék és fehér hólyagvirág a rézsű szélén, a kék zsálya, a margaréták a kúszó tuják fölé magasodva, a már aprólékos munkával vis?- szavágott levendulatövek, azután a sokfajta fa: csüngőeperfa, selyemakác, korallberkenye, kőrisfa, szivarfa… mind-mind remekül elhelyezve hol szoliternövényként, hol csoportosan.

A Balaton e vidékén rendkívül ritka az eső, kevesebb is hullik belőle, mint másutt, ráadásul mindig fúj a szél. Így, különösen kánikula idején, pótolni kell a locsolóvizet, persze csak módjával, mert a terület óriási. Többek között ez is meghatározta, hogy milyen növényeket telepítünk a kertbe, hiszen ha nem érzik jól magukat, nem is fejlodnek szépen. 

kerti utak

Hosszú évekig hálásak leszünk annak, ha átgondoljuk, hol fussanak a kerti utak, és figyelünk a helyes arányra. Ez a kert ebben is példaértékű: kocsival is föl lehet hajtani a házhoz, de a tojásforma másik oldalán gyalogosan is közlekedhetünk, s a gömbcseresznyés ív is e célt szolgálja. A kerítés, a terasz támfala és oszlopai, a kert centrumában található sziklakert íves ülőkéje mind-mind a helyi vörös kőből készült. Az utak burkolata Semmelrock kő, a rézsű alatti (mindig íves vonalú) utacskát fehér mosott kő borítja.

A terület valamikor szőlő volt, egy kis présházzal a lejtő alján. A felújítás során ezt a pincehangulatot szerették volna visszahozni a lugassal, kőfallal, sütőrésszel, és persze a megunhatatlan sok virággal.

A ház előtt egy kiszáradt sárgabarackfa vonzza magára a tekintetet. Nem élte túl az építkezés viszontagságait, de még holtában is gyönyörű: vadszőlős ágai drámaian nyújtózkodnak az ég felé.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop