Szoba a szabadban

Jó idő jöttén a négy fal határolta tér valahogy szűkösnek bizonyul, még ha a négyzetméterek számát nem is csökkentette a kellemesen növekvő átlaghőmérséklet. A napsütéses órák hatására pszichikai, biológiai, fizikai késztetést is érzünk, hogy kimozduljunk. Az ideális otthon része a szabad tér, amely tulajdonképpen nagyszoba a szabadban. Legalább olyan szép és ízlést, szakértelmet, arányérzéket igénylő feladat berendezni, mint az épület helyiségek szabdalta belterületét.

 

 

Megkockáztatjuk, talán nagyobb kihívás is, bár kevésbé anyagigényes: a kert igazán akkor otthonos, ha többfunkciós terület ugyan, de mégis szerves egységet alkot. A lakásbelsőt közfalak, nyílászárók osztják helyiségekre, így nem vétünk a szépérzék ellen, ha minden ajtó más milliőre nyílik. Ezt nem is nagyon tudjuk elkerülni, de nem is kell: inkább az vall ízlésficamra, ha a gyerekszoba ugyanazt a hangulatot árasztja, mint a nappali, a fürdő- vagy a hálószoba. Egy kert viszont csakis akkor hat természetes környezetnek, ha a sövénykerítés, a virágoskert, a fák harmonizálnak a kerti tóval, kerti bútorokkal, a gyermekjátszóval, a faszenes grillsütővel; szerencsés, de mind gyakoribb esetben a medencénkkel.

 

A kert előszobája
Otthonunk belső és szabadtéri területét a terasz segítségével kötjük össze. Ahogy a lakás zsilipje az előszoba a külvilág felé, úgy a terasz is hasonló szerepet tölt be, amikor rajta keresztül szinte „befolyik” a természet otthonunk falai közé. A terasz általában a nappali és a konyha folytatása a kert felé, ezért igazán ideális az, ha a lakótértől csupán egy nagy, üveges tolóajtó választja el. Így nemcsak a lakótér tágul ki, de a külső és belső világ is a szemünk láttára olvad össze harmonikus egységgé. Megfelelő mesterséges megvilágítás esetén este ez az élmény még inkább fokozható.
A teraszok kedvező fekvése általában déli vagy délkeleti tájolású, ettől eltérő, meleg fekvésnél árnyékolásról, hűvösebbnél pedig szélfogó paravánok elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Északi oldalra lehetőleg ne tervezzünk teraszt, mert az minden esetben rideg, hideg, széljárta, huzatos hely.
A burkolat és kert között létrejövő mesterséges határokat oldjuk fel, és ez lehetőleg ne valamiféle fa- vagy vaskorlát legyen. Erre a célra ragyogóan megfelelnek a kertbe ültetett kúszó- és alacsony évelő növények, dézsában, virágládákban kihelyezhető és térben jól elrendezhető különféle virágzó délszaki ritkaságok, egyes szobanövények (a kaktuszok kivételével).
A zajokat és a nem kívánt pillantásokat dézsás, terebélyes dísznövények beültetésével védhetjük ki sikeresen.
Az adottságoktól függően a terasz lehet teljesen, illetve félig fedett, vagy teljesen nyitott. Utóbbi esetben az erős napsütés és az eső ellen nyitható-csukható impregnált vászonrolót vagy mobil ernyőt szerezzünk be. Vigyázzunk azonban, hogy ezek a színes vászonalkalmatosságok illeszkedjenek a kert és lakóház színvilágához, ellenkező esetben nevetséges mutatvánnyá válhatnak, rikítanak.
Milyen méretű terasz szükséges egy kertes házhoz – Ez mindig attól függ, hogy mekkora a család, szeretünk-e étkezni a szabadban, milyen gyakran rendezünk ott baráti összejöveteleket, és azokon általában hány személy vesz részt, illetve hogy milyen funkciókkal kívánjuk még felruházni otthonunk e részét.
Akkor járunk el helyesen, ha a teraszunk nem túlzsúfolt, de nem terpeszkedik rá a kertre sem, nem nyomja agyon annak természetes szépségét. A burkolt, merev felületek minden esetben mesterkéltnek tűnnek a kertben.
A lehetőségektől függően a lakás és a terasz szintje essen egy síkba, sőt, azok burkolata is legyen egységes. Még megkapóbb az élmény, ha a kerttől sem vagyunk lépcsőkkel, netán korlátokkal elszakítva. Szakemberek véleménye és a tapasztalások szerint 3-4 kényelmes lépcsőfok szintkülönbség még elviselhető a terasz és kert között, de ennél nagyobb szinteltérésnél már balkonról beszélünk. Innen a lépcsők nem egyenesen a kert pázsitjára, hanem elébb egy kerti útra kell vezessenek.
A terasz hangulatát nemcsak a növények, de az odakerülő bútorzat is meghatározza. Ha lehetőségünk van, kerüljük az olcsó műanyag bútorokat, mert ezek könnyen gombásodnak, törnek, hamar elszíneződnek, és leginkább csak a környezetünk szennyezésére alkalmasak.
Nagyon szép és tartós a nádbútor, de a hazai fűzvesszőből font ízléses fotelok, székek és asztalok sem kevésbé időt állók, csak vásárlás után célszerű lenolajkencével kétszer-háromszor átfesteni őket. A terasz berendezésére kiváló még az olajban égetett felületű fém- vagy a különböző színben eloxált alumínium kerti bútor is.
Fedett teraszra nagyobb választékból szemezgethetünk. Ide bármilyen fából készült bútor, ha ízléses, megfelel, sőt, védett helyre már kárpitozott bútorokat is bátran elhelyezhetünk. Arra ügyeljünk, hogy a töltelék- és a bevonó anyag ne legyen nedvszívó, a kárpit anyaga, színe és mintázata harmonizáljon az árnyékolóéval.

Vigyázz a madárra…
[right”>… ha kertedbe repül
Õrizd meg a csendet, el se menekül
Bajban a világ, hogyha újra messze száll
Vigyázz a madárra, ha válladra repül
Amerre az szíved, arra menekül
Bajban a világ, hogyha újra messze száll
(Pavel Danek-Demjén Ferenc)[/right”>

Kertépítő, növényesítő praktikákról lapunk Kertem, virágom rovatában olvashatnak (ideértve archívumunkat is: www.amiotthonunk.hu), itt csupán általánosságban térnénk ki néhány aranyszabályra.
A kertünk akkor lesz szép, ha nem üt el a természettől, vagy csak annyira, amennyire az ember közelsége, a terület célszerű használata ezt szükségessé teszi. (Az autófeljáró, a járda is megoldható „rejtett tipegővel": lyukacsos betonlapocskákat rakunk le, amelyek közül feltör a gyep, és elrejti az egyébként szükséges műutat.)
A kert akkor szép, ha az élő növények, a fák, a cserjék, a virágok dominálnak benne, és minden más kerti létesítmény alárendelt szerepet játszik. Ezért rontják a kert képét a piros salakkal hengerelt utak, a hivalkodó kerítések, a túlhangsúlyozott kerti építmények.
Különösen csúnyák a kertben azok a tárgyak, amelyek eredetileg más, praktikus célt szolgáltak, de miután betöltötték hasznos funkciójukat, a kertbe kerültek. Ilyenek a karók tetejére biggyesztett műanyag flakonok, kiégett villanykörték, a karót pótló neoncsövek és más csodabogarak. No meg az autógumi, amely még mindig úgy terjed, mint egy járványos betegség: kerítésnek, virágtartónak használják, bemeszelik, kifestik, kicicomázzák. Így a gumiabroncs is besorol a gyakori kerti giccsek, a törpék, gólyák, váracskák, szélmalmok stb. közé.
Azt mondtuk, a kert szoba a szabadban. Azt most tesszük hozzá: akkor igazán lakályos, ha lakótársaink is színesítik jelenlétükkel, fák, virágok, madarak – a természet.

Házi felségvizek
A medence, az uszoda ma már nem elérhetetlen luxusberuházás: lakáson belül és kívül is egyre nagyobb számban létesül ilyen a házi wellness jegyében. Persze némileg más a funkciója egy télen is működő beltéri medencének, mind egy csak szezonban használható kerti uszodának. (Bár van köztes megoldás is: az üveg- vagy műanyag alapú medencefedések jelentősen kitolják a kültéri medencék használhatósági időkorlátait, hiszen ezek, a napsugárzás fűtő hatását felerősítve, kora tavasztól akár késő őszig megfelelő vízhőmérsékletet biztosítanak.) A külső és belső medencék gépészete is eltér: szabadtéri uszodánál értelemszerűen nincs szükség mesterséges szellőztetésre, párátlanításra, míg lakáson belül létesített medencénél ez elkerülhetetlen. Nyilván az lenne a legjobb megoldás, ha a kertben és a házban is módot teremthetnénk a frissítő csobbanásra, ezt azonban tényleg kevesen engedhetik meg maguknak.
A kerti medence méretét, kialakítását a telepítés helye határozza meg. Általánosan elfogadott a téglalap alakú alaprajz, esetleg sarkain vagy végén lekerekítve (ovális forma). Szabálytalan alakot hozzá illő környezetben és jól látható, tágas területen javasolhatunk. Minden esetben törekedni kell a lehetőségek szerinti méret maximális kihasználására. A medence használhatóságát elsősorban a méretei döntik el.
A kimondottan csak úszás céljára épített medence legalább 8-10 m hosszúságú. Ez a méret, tapasztalataink szerint, ritkán valósítható meg. Igen gyakori a 6×3, a 7×3,5 esetleg a 8×4 m-es alapterület. Az úszás lehetőségét ezeknél a méreteknél ún. ellenáramoltató beépítésével biztosíthatjuk.
A medencék szerkezeti anyagai méret- és költségfüggőek. Elérhető áron telepíthetők az ún. acélköpenyes fóliás medencék, 5-12 m hosszméretig. Jellemzőjük a kötött méret és alak, és mivel konfekcionált anyagból készülnek, így áruk kedvező. A kötöttséget az ún. zsaluköves fóliás medence építésével oldhatjuk fel, így lépcsőt, ülőpadot és egyedi vízmélységet valósíthatunk meg. A „zsaluköves" szerkezet hőszigetelő Isostone építőelemekből is megvalósítható. A fólia garantált élettartama 8-10 év, ezután cserélhető.
Viszonylag kötetlen alakúak és felszereltségűek lehetnek a műanyag (polipropilén) készmedencék.
A Magyarországon most megjelenő famedencék igazi újdonságot jelentenek. Kialakításuknál fogva elsősorban a felszínre telepíthetők, természetes anyaguk jól illeszkedik a környezetbe; költségei is lényegesen kisebbek a süllyesztett változatoknál.
A medenceépítés „csúcsa“ a vízzáró vasbeton szerkezetből épített csempézett vagy üvegmozaikkal burkolt medence, akár feszített víztükrű kialakítással is.
A medence vizének tisztításához a vizet szivattyú segítségével mozgatni kell. A kiszívott vizet szűrőn áramoltatjuk át, majd vegyszeres kezeléssel – esetlegesen fűtve – keringtetjük vissza a medencébe. A medence térfogatától függően választjuk meg a szűrés módját és medence hidraulikáját. 10-20 köbméterig ún. belógatott betétes szűrőt alkalmazhatunk, nagyobb térfogat esetén a megbízhatóbb, homokszűrős technológiát kell alkalmazni. A tisztítóberendezést feltétlenül szakvállalattal javasoljuk telepíttetni.
A családi medencék telepítéséhez 10 köbméter térfogat felett építési engedély szükséges. Az engedélyezési eljárást időben kell elkezdeni, hogy a következő szezon elején az építés megvalósítható legyen. Már az első vázlatok elkészítésekor kérjük ki szakember, szakcég véleményét, mert tapasztalataik sokat segítenek.

Forrás: Horváth Tamás (lakberendezes.hu); Kárpátinfó hetilap, Víztükör Kft.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop