Színes virágok télvíz idején

Amíg a hideg miatt a kinti vegetáció kényszerű pihenőjét tölti, a lakásban tartott növények némelyike most öltözik díszbe. Közkedvelt ünnepi virágaink azonban hamar elpusztulnak, ha nem gondozzuk őket megfelelően, ezért röviden összefoglaljuk a tennivalókat, hogy sokáig élvezhessük szépségüket.

 

 

Mikulásvirág

 

(Euphorbia pulcherrima)

 

A Közép-Amerikából származó mikulásvirág hazájában eléri a 4 méteres magasságot is. Piros fellevelei akár egy hónapig is a tövön maradnak, hacsak nem tesszük túl meleg helyiségbe. Közepes vízigényű, mérsékelt, de rendszeres locsolást igényel. Az ünnepek múltával legalább 10 fokon teleltessük át, szintén mérsékelten öntözve. Ha felkopaszodik is, májustól öntözzük, tápoldatozzuk rendszeresen, s hamarosan leveleket bont. Ha nyár elején az alsó harmadában visszavágjuk a főhajtást, bokrosodásra serkenthetjük.?Mikulás köntösét” az év vége felé ölti újra magára, de a folyamatot előrehozhatjuk, ha minden nap néhány órára sötét helyre tesszük.

 

 

Korallvirág
(Kalanchoe blossfeldiana)
A Madagaszkárról származó korallvirág vágott virágnak is alkalmas, közel egy hónapig is díszítheti a lakást. Lévén pozsgás növény, jobban bírja a meleg lakást, és kevésbé érzékeny a locsolás hiányára. Az elvirágzott tövekről vágjuk le a hervadt virágokat (ekkor szedett dugványokkal könynyen szaporítható). Nyáron tartsuk napos helyen, s ha augusztus közepétől október elejéig délután négytől reggelig sötét helyre tesszük (vagy letakarjuk), akkor pontosan karácsonyra virágzik ki.

Ciklámen
(Cyclamen hybrid)
A ciklámen öntözésénél nagyon ügyeljünk arra, hogy sűrűn álló levelei közé és a bimbóira ne kerüljön víz. Inkább alulról, vagy a cserép pereménél kapja a nedvességet, ellenkező esetben könnyen rothadni kezd a tő. Elvirágzása után fokozatosan csökkentsük a vízadagokat, mindaddig, amíg teljesen le nem száradnak a levelei. A cserepét ezután tartsuk hűvös helyen, és csak június legelején kezdjük el újra öntözni. Miután kihajt, ültessük át tápdús friss földbe és tartsuk félárnyékos helyen. Átcserepezéskor a gumó felső egyharmada álljon ki a talajból. Õsszel hűvös, párás helyen tartsuk. Ha megfelelően gondoskodunk ciklámenünkről, évről-évre egyre dúsabb virágtömeggel örvendeztet meg bennünket.

Szerencsebambusz
Szilveszterkor, az újévi jókívánságok idején elég nehéz négylevelű lóherét találni, helyette egy kedves újdonság kezd divatba jönni: a szerencsebambusz ajándékozása. Ehhez ilyenkor jóval könnyebb hozzájutni, annak ellenére, hogy távoli tájakról származik.

Karácsonyi kaktusz
(Zygocactus truncatus)
A lakás egyik decemberi ékessége lehet a karácsonyi kaktusz, még azok szívét is megdobogtatva, akik egyébként irtóznak e szúrós növénytől. A 15-18 oC-os hőmérséklet a legoptimálisabb számára, ha melegebb van, hamarabb elvirágzik. Miután virágait lehullajtotta, vigyük még hűvösebb helyre, és csak ritkán, kéthetente öntözzük, a következő ünnepig.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop