Szép homlokzat – a ház arca

A meghitt pillanatokért
Napsütéssel a nagyobb térélményért!
Magyar tölgyből prémium padlók

A legfontosabb külcsín házunk homlokzata. Rengeteg kérdés felmerül bennünk a hőszigetelés és a burkolás kapcsolatát boncolgatva, hiszen építéskor, de akár felújítás során is hőszigetelünk. Az Otti- köveket használhatom egyáltalán ilyenkor? Lássuk!

Otti kövek a homlokzaton
A mai építészet évek óta keresi önmagát! Nem tudunk úgy végig sétálni egy utcán, hogy ne jusson eszünkbe ez a gondolat. Az ’50-’60 as évek kockaházai, a ’70-’80-as fehér homlokzatok, de a ’90-es évek útkeresése sem hozott egységes arculatot a magyarországi települések utcaképébe. Ma sincs ez másként, leszámítva pár ellenpéldát. Vidéken például érdemes kutatni a lakóhelyünknek választott falu vagy városka száz évvel ez előtti építészetében, és onnan példát meríteni. Ha erre nincs mód, akkor a szomszédos települések szolgálhatnak mintául, de előbb-utóbb rátalálunk a párhuzamokra. A multikulturális városi közegben ennél azért árnyaltabb a dolog, mert az utcakép a településszerkezettől függően utcáról utcára változhat.
A homlokzat a ház arca. Nem vitás, ez a leglátványosabb része az épületnek, amellyel az első találkozáskor kontaktust keresünk. Tetszik, nem tetszik! – valahogy így… Az Otti kövek elég segítséget adnak a lábazat, a homlokzat vagy az egész ház felöltöztetésére. A különféle síkburkolatok, mint a Pietra Antik Mészkő, Rakott fal, Valcum, Solva, Gótikus- és Barokk téglaszelet, a Pietra Grund vagy a tihanyi hatású Pietra Echo mind hálás segítőtársak a kisebb-nagyobb felületek burkolásához. A falsíkok fordulóját a felsorolt kövekhez illő sarokelemekkel tudjuk lezárni. A sarokelemekre amúgy igen büszkék vagyunk, mert ezek az első látásra nem túl fontos Otti kövek igazán autentikus módon adják vissza a „kőtömbhatást”. Vagyis nem a 2-3 cm vastagságú kőszeletek élét látjuk egy falszakasz végén, hanem a sarokelemektől ezek az élek bizony valóságos kőtömbérzetét nyújtják. Kevés gyártó figyel erre a világon! A sarokelemek gyártása nagy gondosságot igényel, csak néhány mesterünk képes a sablon kibontására, illetve kiöntésére.

Tipp: A homlokzati síkokat párkányokkal, lizénákkal, konzolokkal, szalagelemekkel tagoljuk.

Az ajtók és ablakok köré sokszor keretező elemeket, áthidalókat teszünk, hogy igazi faragott kőkeret hatást érjünk el. Van, hogy a Sajkod egyszerű kőtömbjét szeretnénk látni, néha a Provence vagy a Klasszikus egyszerű tagozata ad látványos összképet. A Historizáló és a Reneszánsz kőkeretek cizellált profilja már tagoltabb struktúrát ad.

Speciális téglákkal, oromkövekkel és fedlapokkal zárhatjuk a tűzfalak tetejét, hogy a védelem mellett elegáns külsőt biztosítsanak stílusos házunknak.

Tipp: Az oromzaton Otti reliefeket helyezhetünk el, hogy az unalmasan üres falszakaszokat élettel telítsük meg. Ezek a csodás domborművek igazi ékszerek, amelyek őssablonjait szobrászok készítik. Választhatunk napórákat, kőképeket, címereket és egyéb fantasztikus kőelemeket a stílusnak megfelelően.

A homlokzat és a lábazat szigetelése
Manapság minden új építésű ház homlokzata szigetelt. Felújításkor is lehetőség van utólagosan javítani a ház hőháztartásán, amelyhez számos anyag és technika biztosított. Amikor a homlokzat szigetelése már megoldott, akkor figyeljünk a betonszerkezetre is, mert ott is kialakulhat a hőhíd! Minél nagyobb a különbség a hőszigetelt és a szigeteletlen szakasz hőátbocsátási tényezője között, annál erősebb lesz a hőhíd hatása, és így könnyebben csapódik le a nedvesség a kritikus felületeken, és ez penészesedéshez vezet.
A terméskő lábazat, illetve a teljes kőfal esztétikus élményéről viszont nem muszáj lemondanunk, mert a szigetelt felület is burkolható Otti kövekkel. Vagyis a végeredmény tulajdonképpen egyfajta kőház lesz, amely egyszerre szigetel is az esztétikai élményt nem mellőzve. A lábazati sávban formahabosított expandált polisztirol hőszigetelő lemezeket alkalmazzunk, míg a homlokzat „felsőbb” szakaszaiban EPS lemezt, esetleg grafitos szigetelést. Ezekből a szigetelőanyagokból igen nagy a választék, csakúgy, mint a rögzítésükhöz szükséges tárcsás dübelekből (fémet használjunk ezekből, ne műanyagot, kb. 10 db/m²- t), ragasztókból, és a belé ágyazott üvegszövet hálókból. A magas oromzatok esetében az üvegszövet háló mellett fémháló is ajánlott.
A régebbi korok épületeinek lábazata vagy egy síkban volt, vagy pozitív irányban előlépett a homlokzathoz képest, ám az utólag hőszigetelt épületeknél gyakran látunk negatív lábazatot. Utóbbi esztétikailag hagyhat kívánnivalót, de a csapadékot távol tartja a lábazattól. Mindkét esetre találunk megoldást, mert az Otti kőpárkányai, szalagelemei és a burkolókövek kialakítása is megoldás a kényes helyzetekre.
Érdemes ellátogatni a cég székesfehérvári bemutatótermébe, ahol a kívánt mintákat és színeket személyesen kiválaszthatjuk. A hazai tervezésű és gyártású Otti kövek igazi megoldásnak számítanak otthonteremtőknek és felújítóknak!

Igazából a kőfalaknak jól áll – persze kőtípustól is függően –, ha nemcsak a fugahézagokat töltjük ki, hanem teljesen “telibe húzzuk” a köveket kőfugázóval, és szivaccsal lemossuk a felesleges anyagot. Anyag szempontjából ez kicsit pazarlásnak tűnik, de munkaidőben (ami költség ugye) visszajön a különbség. Az összhatás egy “maszatosabb” antik hatású felületet eredményez, ami életszerű, mert olyan eredményt kelt, mint egy felújított eredeti kőfal.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop