Szeged, a paloták városa

Szeged belvárosának rekonstrukciója 1998-ban kezdődött. A munkálatok házról házra haladtak, a teljes felújítás 2001. végére befejeződött. A képek tanúsága szerint is a felújítás méltó Szegedhez, amely természeti, táji környezetével, a Tisza kanyarulatával tökéletes szimbiózisban, egyedülálló városépítészeti alkotás.

 

 

Szeged a napfény, a vizek, a szobrok városa, püspöki nagyszékhely, sokak egyetemi, főiskolai tanulmányainak színhelye. Itt található hazánk egyik legszebb, mintaszerűen parkosított tere, a Széchenyi tér. A Városháza központi épületét a szomszédos irodaházzal az 1883-ban épült – Sóhajok hídja – köti össze. E patinás épületegyüttes miliőjében találkoztunk a fiatal polgármesterrel, dr. Bartha Lászlóval. Aziránt tudakozódtunk, hogy mit jelent a szegedieknek városuk, mennyire otthonuk, és mit tesz az önkormányzat azért, hogy valóban otthon érezzék magukat az itt lakó polgárok, mit jelent a város múltja, jelene, jövője a szegedieknek.

 

– Szeged önkormányzata évenként készített számvetést arról, hogy mit tett a város érdekében. Négy éve ezt az összegzést minden szegedi polgár postaládájába eljuttattuk, bízva abban, hogy az áttekintés segíti a tájékozódásukat a város ügyeiben. Zárt közösségünkben még sok lokálpatriótát is ki kellett mozdítani abból az apátiából, miszerint Szeged alig fejlődött, nincsenek beruházások, lakhatóbbá, szebbé kellene tenni.

 

Összegyűjtöttem mintegy ezer régi fotót a városról, amikor még Szegedet második fővárosként emlegették. Elsősorban az építészet terén kellett előrelépni. Egyik büszkeségünk éppen a belváros rekonstrukciója, ami önmagáért beszél: Szeged történelmi városrésze ismét régi fényében pompázik, tavaly ősszel az Európa-nap keretében adtuk át. Most következik a Kölcsey utca, de tervezzük a Széchenyi tér rekonstrukcióját is. A közelmúltban folytattuk a Stefánia sétány helyreállítását. A park szobrokkal övezett, játszótérrel díszített, hangulatos zöldterületté vált, ahol idősek és fiatalok, családok tehetnek sétát a Tisza szomszédságában. Ezen túlmenően is már több játszóteret adtunk át a szegedieknek.

 

E munkákkal párhuzamosan a külterületeken folytatódnak a csatornázási munkálatok. Magyarországon is egyedülálló, hogy Szeged a kormány és az Európai Unió támogatásával mintegy 20 milliárd forintos projekt megvalósításába kezdett, melynek révén 2005-re a városban teljesen kiépül a csatornahálózat és elkészül az új szennyvíztisztító telep. Sikerült megmenteni a konzervgyárat is. A helyi adóbevételek alakulása bizonyíték a helyi kis- és középvállalkozások anyagi helyzetének javulására. A sportolók, a nézők újra birtokba vehették a felújított Sportcsarnokot, megkezdődött a liget rekonstrukciója. Elfogadott terveink között szerepel a Mars tér rendezése, az egyetemmel közös kongresszusi központ felépítése és a gőzfürdő teljes felújítása.

 

A város vezetése stratégiai irodát hozott létre az építészet, az ipartelepítések koordinálására. A nagy koncepciókba illesztve ők a lehetőségek, a tervek álmodói.

 

A 170 ezer lakosú város lakóinak egyharmada lakótelepeken, egyharmada a hagyományos belvárosi lakásokban, egyharmada pedig a kertvárosi övezetben lakik. Az otthonteremtés lehetőségeinek javítása nem kis feladat elé állította a város vezetését. Ennek nagyságrendjét mutatja, hogy önkormányzati tulajdonban van mintegy hatezer lakás és körülbelül 170 épület. A városi bérlakások értékesítésének bevételéből származó lakásalapból további új lakások építését és a meglévők felújítását is finanszírozhattuk.
A bérlők bentlakásával sikerült felújítani az épülethomlokzatokat. Sok jót tettek a lakótér-beépítések is. Az önkormányzati ingatlanok rehabilitációs programja 2002-ben folytatódik, több száz milliós keret felhasználásával. A városi közlekedés továbbfejlesztése terén is jelentős lépések történtek. Az önkormányzat segíti a magánépítkezéseket, azzal is, hogy előkészíti a beépítendő területeket. Szeged mindig bőkezűen bánt vendégeivel. A szegedi fesztivál – benne a Szegedi Szabadtéri Játékok – olyan színes kulturális és szabadidős szórakozást kínáló programsorozat, amely jól megállja helyét a neves európai fesztiválok között.
Az ígéretes és dinamikus fejlődés eredményei felpezsdítették a város életét minden területen. Egymásra találtak azok a társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális erők, amelyeknek a példa értékű összefogása lehetővé tette, hogy továbbgondolhatjuk és a holnapon túl a jövőbe tekintsünk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop