Szabályozott hőcserés szellőztetés

Időnk jelentős részét belső terekben, falak között töltjük, és nem is sejtjük, hogy a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső. A korszerű hőszigeteléssel és nyílászárókkal, a légtömörségi követelmények szigorodásával szinte teljesen lecsökken, sőt, meg is szűnhet az épület természetes szellőzése. A fokozott légzárás miatt elengedhetetlen az épületek mesterséges szellőztetése.

 

 

Rögtön leszögezhetjük, hogy az ablakon keresztül szabályozhatatlan a szellőztetés, a felfűtött levegő ilyenkor egyszerűen a szabadba távozik. Hátránya továbbá, hogy az ablak környéke jelentősen lehűl, ami penészgombák megjelenéséhez vezethet, csakúgy, mint a szellőzésmentes térben megnövekedett páratartalom. Az eredmény: lakhatatlan, egészségtelen épület, körülményes és költséges felújítás. Ezért mind a passzívházakhoz, mind az alacsony energiaigényű házakhoz elengedhetetlen a kontrollált hővisszanyerő szellőztetőgépek alkalmazása. Gépi szellőzéssel elérhetjük a zárt helyiség egyenletes és rendszeres átöblítését, jelentősen javul a komfortérzetünk, jobb lesz a közérzetünk.

szellőzés hőveszteség nélkül

A szellőzéskor keletkező hőveszteség hővisszanyerővel minimalizálható. Az elszívott levegő hőtartalmának nagy részét egy keresztáramú hőcserélőn nyerik vissza, amely előmelegíti a befújt friss levegőt. A hulladékhő akár 90 százaléka is visszanyerhető! A berendezés egy átlagos méretű családi háznál szokásos 100- 120 m3/h levegőcserénél évi kb. 15-20 000 forint elektromos áramot fogyaszt, ugyanakkor jelentősen csökkenti a fűtési költséget. Néhány szellőztető készülékben található bypass szabályozás, amelynek vezérlése figyeli a külső és a belső hőmérsékletet, és ha a beállított paraméterek szerint úgy előnyösebb, a friss levegőt direkt módon (nem a hővisszanyerőn keresztül) engedi befújni a szobákba. Ez nyári éjszakákon előnyös, amikor a benti hőmérséklet magasabb, mint a kinti, és nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse.

kompakt gépek passzívházakhoz

Nagyon elegáns és helytakarékos épületgépészeti megoldások születtek az utóbbi években, mint például a passzívház-kompaktkészülékek, amelyek már a nagyobb épületek igényeit is képesek kiszolgálni, és az újabb igényekre (például kiegészítő padlófűtés) is jó megoldást kínálnak. A kompakt gépek azon túl, hogy megoldják a szükséges légcserét, egy beépített levegős hőszivattyú segítségével fűtenek, hűtenek, és egy beépített indirekt tárolón keresztül használati meleg vizet is előállítanak. Léteznek olyan készülékek, amelyek beépített tárolója két hőcserélős, így napkollektor fogadására is alkalmasak. Ezen készülékeket kifejezetten alacsony energiaigényű házakhoz és passzívházakhoz fejlesztették ki.

Az energiamegtakarítás jegyében születő korszerű, nagy hatásfokú és kis energiafelhasználású szellőztető berendezések szerves részei a passzívházaknak. A hővisszanyerő szellőztető rendszerek biztosítják, hogy az alacsony hőveszteségre törekvő épületekben mindig friss és kellemes, egészséges legyen a levegő.

STIEBEL ELTRON Kft.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop