Hozzávalók 4 személy részére:
– 500 g zöld spárga
– 1,5 liter víz
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 kisebb fej vöröshagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 bögre arborio vagy más rizottó rizs
– 1,5 dl száraz fehérbor (jó minőségű)
– 50 g vaj
– só
– reszelt parmezán, frissen őrölt bors a tálaláshoz
A spárgát megmossuk, és az alsó kb. 5 cm-es fás, nem annyira finom részét levágjuk, ez szolgál majd a spárga alaplé ízesítésére, a maradékot pedig 2-3 kisebb részre vágjuk. Egy lábasban felforralunk 1,5 liter vizet, adunk hozzá 2 mokkáskanál sót, és forrás után a felső zsenge darabokat beledobjuk. 3 percig főzzük, majd szedővel kivesszük, hidegvízzel leöblítjük és félretesszük tálalásig. A forró lébe beledobjuk a félretett fás részt és 15 percig főzzük, majd az alaplevet leszűrjük egy kancsóba, ezt használjuk a rizottóhoz. A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon kevés sóval fedő alatt alacsony hőfokon 15 perc alatt üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, de csak 1-2 percig pároljuk, hogy ne keseredjen meg. A rizst a hagymára öntjük, és magasabb lángon enyhén megpirítjuk. Ekkor öntjük hozzá a bort, megkeverjük és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Fokozatosan öntjük az alaplevet a rizsre, sózzuk, és mindig csak annyi levet öntünk utána, ami éppen ellepi. Ha beszívta, pótoljuk, időnként megkavarva. Ezt ismételgetjük mindaddig, amíg a rizs el nem készült. A rizs akkor jó, ha még éppen roppanós, de nem kemény és nem is főtt szét teljesen. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, hagyjuk, hogy beleolvadjon, végül belekeverjük a korábban megfőzött spárgát is. Frissen őrölt borssal és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Hozzászólások